Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az olvasók friss irodalomra vágynak

– A könyvtárak a mai világban az egyes területek fejlesztésén túl arra törekednek, hogy a közvetlen könyvtárhasználatba ne következzen be nagy visszaesés – fogalmazott a beledi intézmény vezetője, aki szerint jelen viszonyok között mindez komoly erőfeszítést jelent.

Beled Város Önkormányzata legutóbbi ülésén elfogadta a BÁMK Városi és Iskolai Könyvtár 2017. évi beszámolóját és 2018-as munkatervét. Kotekné Kalmár Zsuzsanna szóbeli kiegészítésében átfogó képet nyújtott az intézmény munkájáról.
A könyvtárak napi szinten megküzdenek azért, hogy ne veszítsék el maradék olvasójukat sem.
– Sajnos 2017-ben nagyobb visszaesés történt a beszerzett dokumentumok számát és a kölcsönzési gyakoriságot tekintve – mondta a könyvtáros, aki a jelenség okát is kifejtette. Az intézmény tavaly elesett a közművelődési érdekeltségnövelő támogatástól, de idén szerencsére nagyobb összeghez jutottak. A 115 ezer forint lehetővé teszi, hogy 2018-ban valamivel több dokumentumot tudnak beszerezni a település könyvtárában. Az olvasóknak fontos szempont, hogy ne csak a régi, hanem minél újabb olvasnivalókat találjanak a polcokon – közölte. Hozzátéve: A rendezvényeknek is nagy szerepe van abban, hogy ne csökkenjenek a látogatottsági statisztikai mutatók, viszont attól még nem emelkedik a beiratkozók száma.
Az emberek a klasszikus értelemben vett könyvtárhasználat oktatása iránt kevésbé fogékonyak, ellenben a szakember nagyobb jelentőségűnek tartja egy-egy téma köré felépített élményalapú órák megtartását.
Nincs még egy olyan intézmény, amely pontosabban mutatná meg a társadalomban bekövetkező változásokat, mint a könyvtár. Az olvasási szokások, az érdeklődés alakulása mind hatással van a bibliotéka munkájára. A könyvtárnak jóval több feladata van azon kívül, hogy kölcsönözhetőek a dokumentumok, illetve néhány ehhez kapcsolódó szolgáltatást is nyújtanak – jegyezte meg Kotekné Kalmár Zsuzsanna. Jelentős feladatot vállalnak az információs társadalom megalapozásában, ezenkívül a könyvtáraknak egyre nagyobb szerepet szánnak az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium tevékenységében.

Beküldés dátuma: 2018. 07. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play