Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az önkéntesek pályázatból fejleszthetnek

– Nagyon fontos helyet foglalnak el az önkéntes tűzoltók a mai katasztrófavédelmi rendszerben – jegyezte meg Sallai Péter tűzoltó dandártábornok a Beledben megrendezett I. fokozatú önkéntes tűzoltóversenyen, hozzátéve: az erőik megsokszorozására szükség van a segítségükre, „cserébe” viszont minden eszközzel – oktatással, személyi fejlesztéssel, anyagi hozzájárulással és pályázatokkal – támogatják a tevékenységüket.

– Állandó visszajelzéseket kérünk és kapunk is az önkéntesektől. Arra az álláspontra jutottunk, hogy az idei parancsnoki továbbképzésen olyan új versenyszabályzatot kellene kitalálnunk, amely szerint a 800 liter/perc teljesítményű kismotorfecskendők mellett a nagyobb kategóriás eszközöket is be kellene vezetni – hangsúlyozta Sallai Péter megyei katasztrófavédelmi igazgató.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek nagy részénél még mindig a ’60-as, ’70-es években beszerzett kismotorfecskendők állnak rendelkezésre, így a hagyományőrző versenyeken is ezeket használják. Egy-egy új kismotorfecskendő ára 2,5 - 3 millió forinttól kezdődik, melyhez a jelenlegi pályázati rendszer nem tud elegendő forrást biztosítani. A létesítmények könnyebben meg tudják vásárolni, de az önkéntes egyesületeknek ez igen nagy kiadást jelentene. A tűzoltó egyesületek nagy számára való tekintettel valamennyi egységet nem lehet ellátni új felszerelésekkel, de segítséget kapnak a jobb minőségű, használt fecskendők beszerzéséhez. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján minden pályázathoz szükséges információ megtalálható, illetve a velük együttműködő önkéntesek e-mail címére is elküldik a tájékoztatókat.
– A 600 millió forint értékben kiírt idei pályázatok kismotor fecskendő beszerzésére nem kínálnak lehetőséget, de azonkívül a szertár felújításon, valamint a gépjármű javításon keresztül, az eszközbeszerzésen át a fenntartási költségekig sok mindenre felhasználható. Az önkéntes egyesületek akkor képesek fejlődni, ha növelik pályázati aktivitásukat – jegyezte meg Galumba Lajos, tűzoltó alezredes. Első lépésben jól teszik, ha együttműködési megállapodást kötnek a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, ahonnét számíthatnak a segítségre.

Beküldés dátuma: 2016. 06. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés