Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az ország élvonalában a hunyadis diákok

A csornai Hunyadi pedagógiás osztályából idén öten jutottak az országos verseny legjobb tíz helyezettje közé. Világosné Rozsonits Erika szerint nem elég felkelteni, hanem fenn is kell tartani a gimnazisták érdeklődését a pedagógia iránt, amihez a tanórai feladatokon túl rengeteg plusz információ szükséges.

Világosné Rozsonits Erika lassan tíz esztendeje, hogy beszámol a tévé nyilvánossága előtt a pedagógiás diákok sikereiről. A 2015-ös évben is megrendezésre került a szakmai érettségi tárgyak országos versenye, melynek szolnoki döntőjébe öt hunyadis tanuló jutott be.
– Mivel évről évre elhozzuk a legjobb helyezéseket, nagy lelki nyomás volt a lányokon, ami egyben kihívást is jelentett számukra. Sok munka vezetett el a kiváló eredményig, és nagyon büszke vagyok az öt diákomra. A rengeteg együtt töltött munkaóra mellett kellemes élményeket éltünk át közösen – mondta a Hunyadi pedagógusa.
A diákok a mostani tanév során részt vettek a gólyatábor előkészítésében, a következő nagy kihívás pedig a győri pályaválasztási kiállítás volt. A Csornai Bóbita Óvodával közösen mutatták be a pályaválasztás előtt álló nyolcadikasoknak a szakterület szépségeit. A mesejáték próbáit már tavaly év vége előtt elkezdték, s az előadással a város intézményeit örvendeztették meg. Világosné Rozsonits Erika a hunyadisok második félévi szabadidős programjaiból kiemelte a rábaközi kórustalálkozót és a mesevetélkedőt, melyeken szintén nagyon jól érezték magukat.
A szakmai versenyekre való felkészülés az érettségi és nyelvvizsga előtt álló diákoktól sok lemondást kíván, de az együtt munkálkodás mind a pedagógusnak, mind a tanulónak sok örömet is kínál. A felkészítő tanár meg van arról győződve, hogy a lányok a most megszerzett kiegészítő információkat későbbi pályafutásuk során kamatoztatni fogják. A versenyen részt vevő diákok többsége most úgy gondolja, hogy a pedagógus pályát választja, de bárhova kerüljenek, a műhelymunka során szerzett tapasztalataikat, értékeiket kamatoztatni fogják.

Mi az, amivel a diákok gazdagabbak lettek? Emberek vagyunk, tehát fontos, hogy önmagunkról is többet tudjunk. Szintén meghatározó, hogy a konfliktushelyzeteket könnyeben kivédjük, hogy megtanuljuk, miként kell a kitűzött célért küzdeni – hangzott az interjúban. A versenyzők mentális felkészítésében közreműködött Molnárné Dukai Éva osztályfőnök, aki el is kísérte tanulóit a rendezvényekre.

A soproni Benedek Elek Pedagógiai Főiskolára készülő Hóbor Dorina az első helyen végzett, ami plusz száz pontot jelent neki a továbbtanuláshoz. Hunyadis társaival emelt óraszámban foglalkozott a pedagógiával és a pszichológiával.

Fodor Szabina az országos megmérettetés harmadik helyezettje lett, ami szintén száz pontot jelent neki. Mikor bekerült a Hunyadiba, alig ismerte a pedagógiát, mint szakterületet, ma pedig biztosan tudja, hogy ezen a pályán szeretne érvényesülni.

A hetedik helyet szerzett Szabó Juditnak szintén a pedagógia szerepel továbbtanulási szándékaiban. A lány arról is beszélt, hogy milyen sokat köszönhet szüleinek és tanárainak. A felkészülés során eszébe véste: Aki megtapasztalja a tudás érzését, az többé nem akar kevesebbet tudni.

Szűcs Andrea az országos szakmai verseny kilencedik helyén végzett. A diák szívesen gondol vissza a megmérettetést megelőző elméleti és gyakorlati foglalkozásokra. A projekt órákon az óvodásokat fogadták a gimnáziumban, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat.

A tizedik helyezést elért Tóth Noémi arról beszélt, hogy a Szolnokon eltöltött idő még szorosabbra fűzte diáktársaival a kapcsolatukat. A diák a sikeres érettségit követően az ELTE pszichológus alapképzésén szeretne továbbtanulni.

A pedagógus felelőssége, hogy mit vesz észre a világban, illetve a körülöttünk fellelhető értékek és csodák közül, és ezeket mennyire teszi láthatóvá diákjai számára – zárta a beszélgetést Világosné Rozsonits Erika.

Beküldés dátuma: 2015. 06. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés