Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az ország legjobbjai a hunyadis rendvédelmis diákok

Kívánni sem tudtak volna ennél szebb befejezést a 2001-ben indított rendészeti képzésnek a csornai Hunyadiban: két tanuló elhozta az első és a második helyezést a középiskolai tanulmányi verseny országos döntőjéről. A jó hír az, hogy ezután is lehet jelentkezni a rendészeti szakra, csak szakgimnáziumi keretek közt folytatódik az oktatás.

– Felkészülésünket két tanár, Farkas Balázs és dr. Pásztor Tibor segítette – mondta az országos első helyezést elért Czeglédi Bence. – Azért sem volt egyszerű, mivel kétéves tananyagból kellett számot adni, illetve átnézni azokat a témákat, amelyek esetleg előfordulhatnak a verseny során. A tanórákon kívül plusz órákat tartottak nekünk nulladik vagy első órában.
A 12-es diákoknak a továbbtanulás szempontjából is nagy előnyt jelent a jó helyezés, mivel a második helyen végzett Seres Natáliával együtt mind a ketten bekerültek az országos verseny első tíz helyezettje közé, így plusz száz pontot kapnak kiváló teljesítményükért.
Czeglédi Bence a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karára szeretne menni, és az itt elért eredmény nagy segítséget jelent neki. A fiatal szerint sikerükhöz az is hozzájárult, hogy az egész iskola egy emberként állt mögöttük, a felkészítő tanárok, az igazgatónő, valamint a 12/D-sek élén az osztályfőnökkel, Gecsei Zoltánnal.
A első forduló írásbeli részből állt, ráadásul teljes két év anyagából kérdezték a diákokat úgy, hogy a 12-es tananyagot előre el kellett sajátítaniuk. A feladványok összeállítói nemcsak a rendészeti szervekkel kapcsolatos feladatokra voltak kíváncsiak, hanem a katasztrófavédelemmel, a büntetőjoggal és a szabálysértéssekkel is tisztában kellett lenniük.
Dr. Pásztor Tibor elmondta, hogy az Oktatásügyi Hivatal által szervezett országos középiskolai tanulmányi versenyen vettek részt az iskola diákjaival. A kétfordulós versenyre országosan hetven olyan iskola nevezett be, amely kimondottan ezt a fajta képzést folytatja.
Az első forduló írásbeli feladatsorát az iskola három tanulója teljesítette, és közülük ketten, Czeglédi Bence és Seres Natália jutott be az országos döntőbe. Az országos döntőt, vagyis a szóbelit az Oktatási Hivatal a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartotta, ahol az intézmény címzetes egyetemi tanárai értékelték a feleleteket, illetve ötfős vizsgabizottság előtt kellet szóbelizni.
– A verseny nehézségét az adta, hogy két év teljes tananyagáról kellett úgy számot adni a tanulóknak, hogy amikor beadtuk a jelentkezést, a 12. évfolyamos anyagot még nem ismerték a diákok, vagyis nekünk azt meg kellett tanítani az írásbeli kezdetéig. Mivel szorgalmas diákokról van szó, ez természetesen sikerült – fogalmazott dr. Pásztor Tibor. Hozzátette: – Nagy öröm számunkra, hogy három tanulóból kettő bejutott a szóbeli döntőre. 2012-ben, amikor Csorna rendezte ezt a versenyt, már egyszer megnyertük, de a mostani döntő az Oktatási Hivatal által szervezett hivatalos verseny volt.
– Czeglédi Bence kitűnő tanuló, ezért valamennyire elvárás is volt vele szemben a jó helyezés. Bíztunk benne, hogy jól fog szerepelni a versenyen, az írásbeli után meg különösen reméltük, hogy a szóbelivel még hozzá tud tenni saját teljesítményéhez. A diákoknak újdonság volt az is, hogy szóba szerepeltek egy bizottság előtt, de erre is készültünk. Hajlandóak voltak plusz órákat venni fél éven keresztül, de meg is lett az eredménye – hangzott a riportban.
Farkas Balázs 11. évfolyamtól tanította a diákoknak a belügyi rendészeti ismereteket és 12.-ben vette át kollégája, dr. Pásztor Tibor, ezért közösen készítették fel a tanulókat a versenyre. A kétéves felkészülés rengeteg plusz energiát, plusz órát jelentett a fiatalok számára, de tanáraik szerint nagyon tisztességes munkát végeztek, aminek fantasztikus eredménye lett.
Farkas Balázs kameránk előtt elmondta, hogy a belügyi rendészeti ismeretek nagyon összetett képzési forma, mert sokféle területe van. Ez jelent rendészetet, katasztrófavédelmet, büntetés-végrehajtást, komoly büntető- és szabálysértési jogi ismereteket, ezért azok a diákok, akik az országos döntőbe bejutnak, sőt ott a legjobb helyezéseket érik el, nagyon komoly tudás áll mögöttük. – A legegyszerűbb rendőr intézkedéstől kezdve a legbonyolultabb jogi eljárásokig nagyon sok mindent tudnak ők – hangsúlyozta a felkészítő pedagógus.

 

– Az eredményhirdetésre május 31-én kerül sor Budapesten a Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Azért ilyen későn, mert ez országos középiskolai tanulmányi verseny, és minden egyes tantárgyból más és más időpontban van az országos döntő, ezért összevárják a legjobbakat és úgy szeretnék egy nagy ünnepség keretében átadni az okleveleket, illetve a jutalmakat a diákoknak. Olyan diákok kellenek hozzá, akik nagyon szorgalmasan tanultak két éven keresztül, plusz időt és energiát nem sajnálva, és kellettek hozzá azok a kollégáim is, akik nagy szakmai tudásról tettek tanúbizonyságot – mondta Kovács Istvánné.
A Győri Szolgáltatási SZC Hunyadi János Középiskolája igazgatója elmondta, hogy közel kétszáz tanuló vett részt az írásbelin. – Ami még a verseny és az eredmények fényét emeli, hogy a gimnáziumi képzésünk utolsó évfolyamáról van szó, hiszen idén érettségiznek, jövőre már a szakgimnáziumi rendszerben fognak érettségizni a diákok. Azt gondolom, hogy ennek a rendészeti képzésnek, ami 2001 szeptemberében indult, úgy befejezni, hogy országos első és második helyezést érünk el, ennél nagyobb elismerés nem kell egy iskola életében. Természetesen ezt a fajta képzést nem hagyjuk annyiban, hisz nagyon sokan jelentkeznek rá annak ellenére, hogy fizikális és szóbeli feltételei is vannak – hangsúlyozta az igazgató.

Beküldés dátuma: 2019. 04. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés