Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az országgyűlési képviselő lobbizik a Margit Kórházért

Mosolyogva ültek le, és álltak fel az asztaltól a tárgyalófelek: Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, dr. Winiczai Zoltán igazgató-főorvos, dr. Turi György polgármester, valamint a kezdeményező, Gyopáros Alpár. Hogy ez konkrétan miért jó a rábaközieknek, a beszámoló további részéből kiderül.
A 2007 óta tartó egyeztetéssorozat alkalmával a partnerek több ízben találkoztak egymással, de az államtitkár szerint a csornaiak fogadókészsége hiányzott ahhoz, hogy előbbre jussanak. Ma a tárgyalások kiinduló alapja ugyanúgy a csornai Margit Kórház jövőjének biztosítása. Gyopáros Alpár úgy véli, azért történtek előrelépések az ügyben: Sokfordulós pályázati procedúra után az intézménynek végre van igazgatója, aki határozott elképzelésekkel látott neki a munkának. Ugyancsak jó jel, hogy ismét Csornán dolgozik dr. Vályi Péter kardiológus, akire biztos sokan emlékeznek. A 2005-ben gyakorlati és tudományos munkásságáért Csorna Szolgálatáért Díjban részesült, és nemzetközi szinten is nagy szaktekintélynek számító orvos növeli a Margit Kórház nívóját. Az óriási adósságállománnyal küzdő kórháznak szintén nagy segítség, hogy visszaperelte az OEP-től a neki jogosan járó, integrált betegellátási rendszerből származó 130 millió forintját. A 2006 és 2010 között felállt Fidesz-frakció mindvégig szorgalmazta ennek az eljárásnak az indítását. A Kormány tavaly év végén döntött arról a 27,5 milliárd forintos adósságrendező keretről, melyből közel 58 millió érkezett a csornaiak számlájára. A kórház még a korábbi struktúra szerint működik, de ez nyilvánvalóan megváltozik az elkövetkezendő időben - jegyezte meg Gyopáros Alpár. Az ehhez társított finanszírozás már az idéntől megváltozott, hiszen - a Kormány döntésének köszönhetően - tíz-tizenöt százalékkal emelkedett a teljesítményvolumen-korlát (központilag meghatározott maximális esetszám).
Dr. Szócska Miklós a budapesti megbeszélésen elismeréssel szólt a csornaiak kórházért folytatott küzdelméről. Mivel Gyopáros Alpár rendszeresen tájékoztatta őt az eseményekről, dr. Winiczai Zoltán tervéről is tudomást szerzett. A Margit Kórház igazgatója a személyes találkozón szóban is reflektált a kidolgozott előirányzatról. Kiderült, hogy ez  kiválóan illeszkedik a Kormány által összeállított Semmelweis-terv kistérségi előirányzatához. - Amennyiben a helyi elképzelések végleges formái úgy találkoznak a Kormány elképzelésével, hogy azok az említett tervet lefedjék, akkor jó esélyünk van arra, hogy modellkísérlet történjen Csornán - fogalmazott az országgyűlési képviselő, majd hozzátette: a készülő struktúra természetesen nem kőbe vésett, és sok múlhat azon, hogy mennyire sikerül a helyi igényeket érvényesíteni a megegyezéseken. A gyakorlatban ez egy olyan funkcióváltó fejlesztési pályázatot jelent, melynek nemcsak a prevenció, hanem a régóta emlegetett járóbeteg szakellátás fejlesztése is a része. Utóbbi a szakmai és az eszközberuházás mellett magában foglalná a “D”épület 21.századi igényeknek megfelelő korszerűsítését. - A sebészet biztos, hogy maradni fog Csornán, de integrált rendszerű sürgősségi betegellátásban is gondolkodnak. Gyopáros Alpár szerint leginkább a kórház fenntartóján múlik, hogy ezekből az elképzelésekből mi valósul meg. Az országgyűlési képviselő bizakodását az államtitkári ígéret is  alátámasztja: dr. Winiczai Zoltán igazgató már a közeljövőben részt vesz a szakmai előkészítésben és remélhetőleg a tavasz folyamán körvonalazódik a Margit Kórház jövője.
Beküldés dátuma: 2011. 01. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés