Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az orvosi ügyeletre érkező hívások közel fele indokolatlan

Huszonhárom orvos kötelezettsége lenne az ügyeleti munka a Rábaközben, ezzel szemben csak tizenegy veszi ki a részét a teendőkből. A hiányzó létszámot részben külsősökkel pótolják, azonkívül a rendszerhez csatlakozott doktorok vállalják át a többletfeladatokat kollégáik helyett.

– A Rábaköz területét, a volt csornai járást fedjük le, ami 40 település kb. 40 ezer lakóját jelenti, így 23 házi- és gyermekorvosi körzethez tartozó személyt látunk el – mondta dr. Balázs Mihály.
A mindenkori ügyeletet egy orvos, egy nővér és egy gépkocsivezető látja el. Olyan profi nővérek dolgoznak az ügyeleten, akik az egészségügy más területén – sürgősségi vagy intenzív osztályon, a győri kórház valamelyik részlegén vagy háziorvos mellett – nagy tapasztalatot szereztek.
A Csorna Vidéki Háziorvosi Ügyelet szakmai vezetője elégedett a körülményekkel.
– Meg kell, hogy oldjuk ennyi emberrel és a meglévő technikával. A csornai önkormányzat olyan helységet biztosít számunkra, mely abszolút megfelelő. Felszereltségünkre nem lehet panasz, és olyan gépkocsival dolgozunk, amely minden igényünknek eleget tesz – fogalmazott dr. Balázs Mihály.
Az orvosoknak annál nagyobb problémát jelent, amikor egyszerre kellene jelen lenniük a különböző helyszíneken, sokszor egymástól távol lévő településeken. A csornai és környékbeli páciensek az ügyeleti rendelőben is felkeresik a doktorokat, akik ilyenkor az alapján kénytelenek mérlegelni, hogy melyik a sürgősebb eset.
– Nagyon jó kapcsolatban vagyunk a mentőszolgálattal, feladatainkat megosztjuk. Nagyon szélsőséges esetekben kell helytállnunk: a szüléstől kezdve, a vonat gázoláson át, a fulladásos gyermekig és a lázas, felső légúti hurutos betegekig mind hozzánk fordulnak. Van olyan páciens, aki csak receptet szeretne feliratni, míg más telefonon kér tőlünk tanácsot. Mi igyekszünk mindenkinek megfelelni.

Sajnos a hívások majdnem fele olyan, amely nem tartozna az ügyeletre. Az óvodában vagy iskolában belázasodott gyerekhez nem feltétlenül az ügyeletes orvost kellene kihívni, mert saját házi- vagy gyermekorvos sokkal jobban ismeri a betegeket.
Szintén más lapra tartozna, amikor a hozzátartozó hétvégén szeretne megoldást találni idősebb rokonának szociális, vagy jobb esetben krónikus belszervi problémáira. A délutáni ügyeleten ráadásul jóval kevesebb a diagnosztikai lehetőség, mert nincs laboratórium, radiológia. Ha tényleg csak indokolt esetben keresnék fel az emberek az ügyeletet, jóval rövidebb lenne a várakozási idő.
A rendszer tizenkét éve működik a jelenlegi formában, és gyakorlatilag ez idő alatt nem változott az ügyeletet ellátók személye sem. Hétfőn, kedden és csütörtökön tizenhat órakor van a váltás, szerdán délután egykor, péntekenként pedig tizennégy órakor. A csapat másnap reggel hétig teljesít szolgálatot. Hétvégén és munkaszüneti napokon huszonnégy órás ügyeletet tartanak reggel héttől.

Beküldés dátuma: 2016. 01. 26.

További hírek

Hirdetés