Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Az óvodások széppé varázsolják a csoportszobákat

A manuális tevékenység fejleszti az óvodások kézügyességét, a látást, ezen keresztül a megfigyelőképességet, továbbá a természetben talált tárgyak révén a gyerekek alaposabban megismerik környezetüket – vallják a téti óvoda dolgozói, akik évről évre érdekes foglalkozásokat szerveznek az intézmény kis „lakóinak”.

A téti óvodában figyelemmel kísérik az évszakok és ezzel együtt az időjárás változásait, ami a csoportszobákon is tükröződik. Az óvónők külön-külön is megvalósítják ötleteiket, így nagyon sokszínűek a termek, de a folyosókon is láthatóak az alkotásaik. Csécs Károlyné elmondta, hogy az intézményt főleg a gyermekrajzokkal díszítik, de kedvelt elfoglaltsága a kicsiknek a gyurmázás és az egyéb kézműves foglalkozás, amikor gyakorolják a ragasztás és a vágás műveleteit. Az óvodavezető szerint minél több dolgot próbáljanak ki a gyerekek, és majd idővel eldöntik, hogy melyik tetszik nekik leginkább.

Az óvodások legjobban annak örülnek, ha a természetből begyűjtött termésekkel, falevelekkel, olyan kisebb tárgyakkal, kavicsokkal, kövekkel foglalkozhatnak, amelyeket haza is vihetnek. A közös alkotás öröme után otthon dicséretet kapnak szép kis munkáikért.
Az óvodavezető megjegyezte: a kislányok és a kisfiúk az óvodában megtanulják, hogy óvni, védeni kell környezetüket.

A téti intézményben október hónapban „tökös” hetet tartottak, novemberben egy kedves állat, a liba kerül előtérbe, amikor az óvoda apraja-nagyja énekelve, verselve, a szülőkkel együtt felvonul az evangélikus templom elé. Nincs finomabb a szabadban elfogyasztott egyszerű ételnél, ezért boldogan kóstolgatják a libazsíros kenyeret. A téti óvodába mindig vidám Mikulások járnak – mesélte az óvodapedagógus, hozzátéve: idén decemberben is szeretettel várják a kedves ajándékosztó, piros ruhás, ősz szakállú bácsit.

Mivel a karácsony az esztendő legnagyobb ünnepe, az óvoda nem akar mindenáron a családok helyébe lépni, ezért inkább csak a készülődésben, a gyerekek környezetének díszítésében, kisebb ajándéktárgyak készítésében vállal szerepet. A téli szünet előtti utolsó napon tartják a közös óvodai karácsonyi programot, hogy a kicsik otthon, meghitt családi körben hangolódjanak a gyerekek a Jézuska várásra.

A lehetőségek és az igények közt nagyjából egyensúly van, mert a százötven férőhelyes téti óvoda ugyan lassan teljesen megtelik, de még öt gyermeket képesek fogadni. Az intézmény minden egyes termében két óvónő és egy dajka foglalkozik a csemetékkel, de szem előtt tartják azt is, hogy a túl magas csoportlétszám nem ideális a gyerekeknek, ezért igyekeznek huszonhatnál meghúzni a felső határt. Némileg más a helyzet a bölcsődében, mert ott a bővítés ellenére is hamarabb kialakul a sorban állás. 2016 szeptemberétől gyógypedagógus segíti a szakmai munkát, ezért a lemaradó, nagyobb odafigyelést igénylő gyermekeket sem kell utaztatni, mert helyben meg tudják oldani a fejlesztésüket

Beküldés dátuma: 2016. 11. 15.

Kapcsolódó hírek

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play