Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Az új rendszerrel sokkal kevesebb energia vész el

A szakemberek szombat-vasárnap dolgoztak azért, hogy Kapuvár mind a négy telephelyén elindíthassák a kazánokat október második hétvégéjén. – Elindult a felfűtés, a rendszer keringetése is megtörtént, s jelenleg a finomhangolás szakaszához érkeztünk – fogalmazott Pászli Tibor, aki a távhőrendszer százmilliós felújításáról rendszeresen beszámolt a televízió nézőinek. Év közepén a kánikula miatt elhalasztották a melegüzemi próbát, ezért egybevonták a felfűtési időszakkal. A korszerűsítéssel járó külső munkák a nyáron rendre befejeződtek, s jelenleg a  költségmegosztók, és a termosztatikus szelepek lakásokba való beszerelésével, továbbá a lépcsőházi és alagsori szelepek beépítésével vannak elfoglalva. Ezzel a feladattal kissé megkéstek, de mire hidegebbre fordul az időjárás , a hőszolgáltató ügyvezetője szerint e berendezések is üzemképesen fognak működni.
A fűtési szezon hivatalosan október 15-én kezdődik, de mindig az időjárástól függ, hogy mikor indítják el a rendszert. Amennyiben ismét emelkedik a külső hőmérséklet, a berendezéseket visszaszabályozzák, de olyanra is volt példa, hogy leállították. A költségeket nem akarják feleslegesen növelni, de Pászli Tibor különösen a reggeli és esti órákban tartja indokoltnak a ráfűtést.

A lakosság részéről komolyabb hibabejelentést nem kaptak az induláskor, csak kisebb radiátorcsepegésről és leállásról, illetve légtelenítési problémáról értesültek. Az ilyen típusú kellemetlenség szinte a velejárója az egység beüzemelésének a több hónapos szünet után – jegyezte meg a szakember. Aki együttműködött a hőszolgáltatóval, és jóval előbb jelezte, hogy kéri a költségosztó beszerelését, annak könnyebben meg tudták oldani a vállalt határidőre, de sajnos sokan az utolsó előtti percben kérték a pótbekötést, ami miatt a folyamatos munkában fennakadások lehetnek.

Az országban már kevés helyen működik olyan formán a hőszolgálgatás, hogy a kazánházból kibocsátott meleg víz osztatlan keringetett rendszeren keresztül jut el a legfelső emeletig, de a primer-szekunder technológia már modernebb megoldás: első menetben az épület és a kazánok között áramlik a hőhordozó közeg, ahonnét a hőcserélőbe érkezik, utóbbi berendezés másik oldaláról pedig az ún. szekunder kör indul, amely  szintén önálló szabályozással juttatja fel a melegített vizet a fogyasztási helyre. A régi elavult eljárás nagy hátránya volt, hogy a kazán védelmében szinte az egész rendszerről le kellett engedni a vizet, ha bárhol lyukadt ki a radiátor. Most kisebb szakaszokat érintenek csak az ilyen karbantartások.

A kétszázötven lakásra és a kb. kilencven közületre két szakember jut, hogy elhárítsa az esetleges hibákat. Pászli Tibor meg van arról győződve, hogy a jobban szabályozható új rendszerrel lényegesen kevesebb probléma adódik, s nem utolsó szempont a költségtakarékosság sem. A hőszolgáltató ügyvezetője reméli, hogy a mérések őket fogják igazolni, ami szerint csökken a hálózaton belül szabadba jutó, illetve a lakások ablakain távozó kóbor energia. A kft. munkatársai addig dolgoznak a hálózat megfelelő szabályozásán, amíg az egész rendszer az elvárás

Beküldés dátuma: 2012. 10. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés