Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Az új rendszerrel sokkal kevesebb energia vész el

A szakemberek szombat-vasárnap dolgoztak azért, hogy Kapuvár mind a négy telephelyén elindíthassák a kazánokat október második hétvégéjén. – Elindult a felfűtés, a rendszer keringetése is megtörtént, s jelenleg a finomhangolás szakaszához érkeztünk – fogalmazott Pászli Tibor, aki a távhőrendszer százmilliós felújításáról rendszeresen beszámolt a televízió nézőinek. Év közepén a kánikula miatt elhalasztották a melegüzemi próbát, ezért egybevonták a felfűtési időszakkal. A korszerűsítéssel járó külső munkák a nyáron rendre befejeződtek, s jelenleg a  költségmegosztók, és a termosztatikus szelepek lakásokba való beszerelésével, továbbá a lépcsőházi és alagsori szelepek beépítésével vannak elfoglalva. Ezzel a feladattal kissé megkéstek, de mire hidegebbre fordul az időjárás , a hőszolgáltató ügyvezetője szerint e berendezések is üzemképesen fognak működni.
A fűtési szezon hivatalosan október 15-én kezdődik, de mindig az időjárástól függ, hogy mikor indítják el a rendszert. Amennyiben ismét emelkedik a külső hőmérséklet, a berendezéseket visszaszabályozzák, de olyanra is volt példa, hogy leállították. A költségeket nem akarják feleslegesen növelni, de Pászli Tibor különösen a reggeli és esti órákban tartja indokoltnak a ráfűtést.

A lakosság részéről komolyabb hibabejelentést nem kaptak az induláskor, csak kisebb radiátorcsepegésről és leállásról, illetve légtelenítési problémáról értesültek. Az ilyen típusú kellemetlenség szinte a velejárója az egység beüzemelésének a több hónapos szünet után – jegyezte meg a szakember. Aki együttműködött a hőszolgáltatóval, és jóval előbb jelezte, hogy kéri a költségosztó beszerelését, annak könnyebben meg tudták oldani a vállalt határidőre, de sajnos sokan az utolsó előtti percben kérték a pótbekötést, ami miatt a folyamatos munkában fennakadások lehetnek.

Az országban már kevés helyen működik olyan formán a hőszolgálgatás, hogy a kazánházból kibocsátott meleg víz osztatlan keringetett rendszeren keresztül jut el a legfelső emeletig, de a primer-szekunder technológia már modernebb megoldás: első menetben az épület és a kazánok között áramlik a hőhordozó közeg, ahonnét a hőcserélőbe érkezik, utóbbi berendezés másik oldaláról pedig az ún. szekunder kör indul, amely  szintén önálló szabályozással juttatja fel a melegített vizet a fogyasztási helyre. A régi elavult eljárás nagy hátránya volt, hogy a kazán védelmében szinte az egész rendszerről le kellett engedni a vizet, ha bárhol lyukadt ki a radiátor. Most kisebb szakaszokat érintenek csak az ilyen karbantartások.

A kétszázötven lakásra és a kb. kilencven közületre két szakember jut, hogy elhárítsa az esetleges hibákat. Pászli Tibor meg van arról győződve, hogy a jobban szabályozható új rendszerrel lényegesen kevesebb probléma adódik, s nem utolsó szempont a költségtakarékosság sem. A hőszolgáltató ügyvezetője reméli, hogy a mérések őket fogják igazolni, ami szerint csökken a hálózaton belül szabadba jutó, illetve a lakások ablakain távozó kóbor energia. A kft. munkatársai addig dolgoznak a hálózat megfelelő szabályozásán, amíg az egész rendszer az elvárás

Beküldés dátuma: 2012. 10. 24.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play