Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Azonos érdeklődésűek baráti közössége

Hámori Györgynek, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnökének kezdeményezésére szeptemberben létrejött a Rábaközi Civil Műhely Egyesület(erről a Rábaközi Magazin szeptember 21-i számában írtunk) azzal a céllal, hogy a tájegység minden egyes területét képviselje egy-egy alapító, aki később szervező szerepet tölthet be. Az egyesület egyfajta védőernyőként kíván működni a településeken egymástól függetlenül tevékenykedő, helytörténettel foglalkozó magánszemélyek, esetleg civil szerveződések összefogásában.
Endrődy József szintén ott található a Rábaköz hagyományainak megőrzése érdekében felsorakozott személyek között. – Azzal a céllal hívtuk össze az embereket, hogy a Rábaköz történetét kicsit más oldalról is megközelítsük – fogalmazott Endrődy József, aki szerint sok helytörténeti témájú kötet jelent meg az elmúlt időszakban, ami persze örvendetes, viszont hiányolja az olyan indíttatású könyveket, amelyek kimondottan a Rábaközzel foglalkoznak. A rábapordányi szakember úgy gondolja, hogy a gazdag történelmi múlttal rendelkező tájegységnek nagyon sok bemutatásra érdemes szellemi kincse van, ezeket azonban jobban kellene propagálni. A környék olyan neves szülötteket adott hazánknak, mint például a Szilsárkányban született Hegedüs András egykori miniszterelnököt, de meg lehet említeni gróf Batthyány Lajos unokáját is, aki Egyeden látta meg a napvilágot, vagy Deák Ferencet, hiszen édesanyja Rábacsécsényben lett eltemetve.
A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának tagjai sokan jó ismerősként köszönthették egymást, hiszen azonos érdeklődési területen mozognak, ezért régebben is találkoztak. Mostantól viszont könnyebben konzultálhatnak, hiszen a társulat összejövetelei kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy bemutassák aktuális kutatási témájukat, és megbeszéljék követendő céljaikat. Amennyiben a Rábaközi Civil Műhely Egyesület berkein belül kívánják folytatni a munkát, akkor is megmaradna az önállóságuk, viszont számíthatnánk a pályázati támogatásokra. A tagok egyébként évi négy-öt találkozót terveznek, hiszen a mindennapi tevékenységük mellett erre nem tudnak több időt fordítani, de mindent egybevetve hasznosnak gondolják a csapatmunkát.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play