Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Babót nem szeretne kölcsönökért folyamodni

Molnár János civil foglalkozását tekintve biztosítós szakember, és területi képviselősége mellett 1998 óta Babót polgármestere. A negyedik ciklusát betöltő településvezető a kezdetekre így emlékezett vissza: Kihelyezték a faluban az útjelzőtáblákat, befejezték a szennyvízberuházás utómunkálatait, a kavicsos utakat portalanították, több kilométeres szakaszon pedig járdát építettek. Az 1200 lakosú, elöregedő Babótnak szinte valamennyi önkormányzati épülete fel lett újítva, s a nyílászárók után most a tetőcserével vannak elfoglalva. Az óvodát és az iskolát szintén rendbe tették. További javításra szorul a régen tornateremként is működő, 2011-ben belsőleg korszerűsített kultúrház tetőszerkezete. Kulturált körülmények között focizhatnak a babóti futballisták, mert két év után befejeződött a sportöltöző teljes külső-belső felújítása. A csapat meghálálta a gondoskodást, hisz az őszi forduló tabelláján az első helyre küzdötte fel magát. Polgárőrség és nyugdíjasklub is működik a faluban, ezenkívül érdekes látnivalót kínál a babagyűjtemény.
A csökkenő gyermeklétszám Babótnak is komoly gondot jelent, ráadásul az 1.100 és 1.200 között ingadozó lakosságszám miatt az ezer fő alatti községeknek megítélt támogatás nekik nem jár, a nagyobb projektek elnyeréséhez viszont nem elég nagyok. Az 50 éves, kétgyermekes  polgármester humoránál volt, mert a következő példával magyarázta a nehezen orvosolható helyzetet: ez olyan, mint az én hajam, mert a fejre kevés, a levesbe meg sok. Már több mint tíz évvel ezelőtt sejtették, hogy az iskoláskorú gyermekek számának csökkenése miatt nagyobb gond elé néznek, ezért szervezetileg összevonták az iskolát és az óvodát. Az intézkedésből adódó kezdeti problémákat azóta megoldották, és az idő bebizonyította, hogy megfelelő döntést hozott a testület. A község megszűnésétől azért nem tartanak, de nagy fejtörést okoz a továbbra is  csökkenő létszám. Amíg bírták, fenntartották a nyolc osztályt, de az oktatást ma kistérségi társulási formában valósítják meg. Az alsó tagozat  helyben maradt, az óvoda pedig tagintézményként funkcionál.
– A jövő útja az, amikor több szolgáltatást adnak egy helyen, és mivel ár-érték arányban is sokkal kedvezőbb, elkerülhetetlen, hogy a teljes falut lefedjék – mondta el véleményét a polgármester a Molnár Elektronikai Kft.kábeltévé-hálózatáról. Babótnak meg van még a saját rendszere, de azt be kell látniuk, hogy mára meghaladta az idő. – Nézem a Molnár-tévé adásait is, teljesen elégedett vagyok vele – nyilatkozta Molnár János.
A tavalyi évben 105 millió forinttal gazdálkodó Babót szeretne felkészülni a hatékony vízelvezetésre, ezért tervet készíttettek a probléma kezelésére. Az árokrendszer fenékszintjének szabályozása és az átereszek megtisztítása remélhetőleg hosszabb időn és szakaszon át elvezeti a csapadékot és a belvizet. – Babóton is vannak jó szándékú emberek – fogalmazott Molnár János. A temető útjainak térburkolattal való lefedését egy  faluban gazdálkodó, német vállalkozó támogatásából oldották meg, továbbá hozzájárult a beruházáshoz Kiss Géza és a helyi kavicsbányát üzemeltető cég.
Mint ahogy a legtöbb kistelepülésen, Babóton is az évente megtartott falunap a legnagyobb horderejű rendezvény. Az idősek napját ősszel tartják, melynek alkalmából műsoros programmal köszöntik őket, és szerény összegű vásárlási utalvánnyal segítik a mindennapjaikat.
A település önkormányzata 2012-ben azt szeretné, ha költségvetése pozitív, de mindenképpen nullszaldós maradna. Idén is folytatnák az utak portalanítását és a járdaépítést.  – Nagy dolgokat nem tervezünk, csak addig nyújtózkodunk, ameddig a takaró ér – jelentette ki Molnár János.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés