Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Bágyogszováton aggódnak az idősekért

A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás által működtetett bágyogszováti idősek otthonán 2008 óta nem hajtottak végre érdemi beruházást. A helyi önkormányzat jövő januártól visszaveszi az intézmény működtetését, ahova a környező településekről is várják az ellátottak jelentkezését.

– Roppantul örülünk neki, hogy ilyen széppé tettük a bágyogszováti hivatalt – utalt Horváth László a nemrég pályázatból felújított és ünnepélyes keretek közt átadott önkormányzati épületre. A polgármester a község további elképzeléseiről tájékoztatta a tévénézőket.
– Szeretnénk még további fejlesztéseket végrehajtani a községen, hisz ráfér az egész falura, a közintézményekre. Csak pályázati pénzből tudunk előrelépni – szögezte le az elöljáró. – Az orvosi rendelő épülete az egyik legfontosabb, amit szeretnénk a mai kor követelményeinek megfelelően megújítani: nyílászárókat kellene cserélni, továbbá megoldani a hőszigetelést. Pályázatot adtunk be a művelődési házra is.

Bágyogszováton önerőből próbálják rendben tartani az utakat, de ebből komolyabb beruházásra nem telik. Az önkormányzati utak nagyon rossz állapotban vannak, és a járdákat is szeretnék felújítani. Az útburkolatok teljes szélességében való lefedésre lenne szükség, mert a hirtelen lezúduló, 40-50 mm-nyi csapadékot az árkok sem tudják elvezetni. A Rába utcában jóval korábban keletkeztek a problémák, ahol nagyon csekély a vízelvezető árok befogadóképessége.
– Örülünk a kormány kezdeményezésének, a CSOK-os támogatásoknak. Konkrétan még nem jelezte senki, hogy szeretne letelepedni, vagy az itt élők közül hányan akarnak belevágni az építkezésre, de érdeklődők már vannak. Fiataljaink eddig önerőből oldották meg az építkezést. Bágyogszovát önkormányzata támogatja a faluba érkező, letelepedő fiatalokat a maga lehetőségeihez mérten, ezért mindent megteszünk, hogy ide csábítsuk őket, hiszen fellendítik a falu életét.

A bágyogszováti idősek gondozóháza részben meg tudná oldani a térségben élő, rászoruló nyugdíjasok elhelyezését is.
Bágyogszovát önkormányzata kemény döntésen van túl: a 19 férőhelyes, bentlakásos idősek otthonát eddig a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás működtette, de odáig jutottak, hogy a bezáráson gondolkodnak. Bágyogszovát önkormányzata úgy döntött, hogy 2017. január 1-től visszaveszi az intézmény működtetését.
– Nem szeretnénk bezárni, mert nem akarunk kellemetlenséget okozni a bent lakó időseknek, illetve a dolgozóknak sem. Szent meggyőződésem, hogy nem az önkormányzatnak kellene ezt az otthont működtetni, hanem akár alapítványi szinten. Üresen áll mellette a plébánia épülete, tehát van bővítési lehetőség. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az intézmény ne zárja be kapuit, és hogy fel tudjuk újítani. 2008 óta a kistérségi társulás működteti, de felújításra nem tudott pénzt fordítani. Miután hozzánk kerül az intézmény működtetése is, azonnal pályázunk, mert legalább energetikailag szeretnénk felújítani az épületet. Az idősotthonban nagy a villamosenergia fogyasztás, ezért napelemek beiktatására is gondoltunk. A régióból is szeretnénk időseket csalogatni az otthonba, hiszen más településen is gondot okoz az elhelyezésük. Az otthon családias légkörben működik, a gondozónők szinte családtagként bánnak az idősekkel.

Beküldés dátuma: 2016. 07. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play