Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Bármely pillanatban megkezdődhet az útépítés

Közel négymillió köbméter földet és egyéb anyagot kell megmozgatni a Hegyfalutól Csornáig épülő M86-os gyorsforgalmi úthoz, ennek része a Vásárosfalu mentén kialakításra kerülő csomópont. Azonkívül, hogy az említett szakasz javítani fogja a Beled környékén élők életminőségét, komoly tőkevonzó hatására is számítani lehet.

– 2009-es országgyűlési képviselővé választásom óta kardinális kérdés térségünkben a gyorsforgalmi utak építése, illetve a fő- és mellékúthálózat fejlesztése. Beledet és térségét is erősen érinti ez a kérdés, hiszen a 86-os főút több dél-rábaközi településen is keresztülmegy, ugyanúgy mint Csornán, rontva az ottani életminőséget. Fontos volt számunkra, hogy folytatódjon az útépítés Csorna és Szombathely között. Nagy örömmel kaptuk a hírt, hogy aláírásra került a Szeleste-Hegyfalu, és a Hegyfalu-Csorna közötti M86-os gyorsforgalmi útépítés kivitelezési szerződése. Ez a két szakasz összesen 41 kilométernyi új gyorsforgalmi megépítését jelenti, ebből a minket érintő szakasz 33 kilométer. Ahogy említettem, ez az átmenőforgalom miatt is fontos, másrészt az ott élők életminőségének a javítása miatt. Az átmenő nagy forgalom el fogja kerülni a környező települések mindegyikét. Ami örömteli hír még a Beled térségében élőknek, hogy Vásárosfalu mentén kialakításra kerül egy csomópont, azaz a gyorsforgalmi útra egy fel- és lehajtó ág szakasza. Számos felüljárót a Keszeg–ér, a Kis–rába, vagy mezőgazdasági utak és vasúthálózatok fölött kell megépíteni, továbbá 5.200 fa és közel 300.000 cserje kerül telepítésre.
Az elmúlt két évben minden szükséges tervezési, engedélyezési munkálat lezárult, sőt tavaly a területek megvásárlása és kisajátítása is befejeződött. Tulajdonképpen bármely pillanatban megkezdődhet az út építése. Az uniós forrásból és kormányzati támogatásból finanszírozott projekt 2016 őszére átadásra kerül.
Különösen a Nyugat-Dunántúlon igaz a gyorsforgalmi utakra, hogy tőkevonzó képességgel bírnak. Amennyiben az elmúlt években tapasztalható gazdasági fejlődés a továbbiakban sem torpan meg, azaz tartani tudjuk ezt a két-három százalékos éves GDP bővülést, vagyis ennyivel növekszik a termelés üteme, akkor minden infrastrukturális fejlesztés komoly tőkevonzó hatással bír. Ráadásul Beledben jelentős hagyománnyal bírnak e tekintetben, hiszen ha csak az elmúlt négy évet nézzük, komoly támogatások érkeztek kis- és középvállalkozásoknak, külföldi és magyar tulajdonban lévő cégeknek egyaránt. 2010. és 2014. között a beledi vállalkozások megközelítőleg 300 millió forint támogatáshoz jutottak. Nagyon bízom benne, hogy ez a tendencia folytatódni fog, és nem csak arról lesz szó, hogy a meglévő, már Beledben letelepedett cégek tudnak majd fejleszteni a jövőben, hiszen a kormány ígérete szerint 2014. és 2020. között a Magyarországra érkező Európai Uniós és az azt kiegészítő kormányzati támogatások kb. 60 százalékát szeretnék vállalkozások fejlesztésére fordítani. Ráadásul a beledi önkormányzat nagyon ügyesen, előre gondolkodott. Több ciklus óta rendkívül takarékos, ésszerű gazdálkodás folyik a városban. Sok más önkormányzattal ellentétben, Beledben az elmúlt években nem történt vagyonvesztés, hanem csak vagyon gyarapítás.

Lépésről lépésre lehetne felújítani a beledi kastélyt, hogy aztán teljes pompájában élvezhessék a helyiek és a Beledre látogató turisták ezt a gyönyörű épületet.
– Talán az egyik legrégibb terv a Barthodeiszky-kastély felújítása, hiszen talán majd’ tíz éve benyújtása került az első pályázat, amelyből részben felújításra kerülhetett volna az épület – folytatta Gyopáros Alpár. – Két pályázatot is elutasítottak az előző szocialista ciklusokban, de tavaly végre sikerült egy kormányzati támogatást találni, amelynek keretében első körben meg tud újulni a kastély tetőszerkezete. Biztatom a beledieket, hogy ezzel ne érjen véget a kastély felújítási törekvés, hiszen a közeljövőben számítani lehet további forrásokra. Beled azon települések egyike, amely minden lehetséges pályázati lehetőséget megpróbál megragadni. Országgyűlési képviselőként én csak 2009 óta dolgozom, de azért a jó barátság Beled polgármester asszonyával vagy a környező települések vezetőinek zömével ennél régebbre tekint vissza. Parlamenti és országgyűlési munkámban is annak a híve vagyok, hogy igyekszem a lehető legtöbb időt a választókörzet településein tölteni. Akkor tudom jól képviselni a térséget, ha pontosan ismerem a helyben élők problémáit és a megoldandó feladatokat.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 03. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés