Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Bátonyi Pál honvéd ezredes honfoglalás kori kutatása

A nyugállományú honvéd ezredes családi indíttatás révén merült el a múlt alaposabb megismerésében. Apai részről a Szatmár vármegyei Andrássy család leszármazottja, édesanyja pedig a Sopron vármegyei Watthay rokonságba született.  A régi nemesi família sarja sok érdekes  elbeszélést hallott gyermekkorában, s felnőttfejjel ugyancsak feléledt benne a kíváncsiság.
Bátonyi Pál csornai előadásán a IX.század fontosabb történéseinek rábaközi vonatkozásáról is beszélt. Szilban élő családtagjaitól ősi birtokát Vatta községbe helyező földbirtokosokról szerzett tudomást, s később a Magyar Országos Levéltárban és az Országos Széchényi Könyvtárban fellelhető iratanyagok alapján tovább bővítette ismereteit. - Kutatásaim szerint a Vata katonai  törzs fellázadt a bolgárok ellen - hangzott a könyvtárban. - Vata leszármazottjai a Janus, a Csolt (Solt), az Ábrahámffy és az Ábránffy nemzetség. Egyik oldalága Pozsony vármegyébe került, ez az Esterházy, Illésházy és Salamon család. Másik szálon pedig a Borsod megyei Vattára kerültek, őket hívták Wathayaknak, s ezzel kapcsolatban négy ágról lehet még beszélni: a borsodi, a vági, a pesti és a szili leszármazottakról. Az Ábrahám kagán-király, és Súr vezér, valamint a Wathay család témában meghirdetett, szemléltető vetítéssel kiegészült előadáson a Vata nemzetség ősi címereit is megtekinthették az érdeklődők.
A volt ezredes riporterünknek beszámolt arról is, hogy értékes honfoglalás kori gyűjteménnyel rendelkezik, de élénken foglalkoztatják a kurucok vitézi tettei is. Ha már a Rábaközben hangzott el a kimerítő történeti összefoglaló, az előadó külön kiemelte a térségre vonatkozó fontosabb ismereteket: 830 körül kezdődött Izsák kán uralma Szil, Vág, Kapuvár és Röjtök környékén. Harminc esztendő múlva Baton Vata megszüntette az erőteljes bolgár befolyást, és hadjáratokat indított. 896-ban jöttek a magyarok és a besenyők, 907 után pedig Szabolcs vezér vette át a Kárpát-medence vezetését, amikor Csornát betelepítették a besenyők által. 1041-től 1044-ig Aba Sámuel király hatalma következett. Wathay I. Ferenc 1490 körül települt Vágra, de 1610-ben férfi ágon kihalt a család. - Összefoglalóan, a Rábaköznek is nagy jelentősége volt abban, hogy a Wathayak és a Vaták által a besenyők is ide települtek - mondta Bátonyi Pál nyugalmazott honvéd ezredes.
Beküldés dátuma: 2010. 10. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play