Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beled és Ákosfalva barátsága töretlen

Major Jenő jelentős és fontos eseménynek nevezte, hogy Gyopáros Alpár, is ellátogatott az erdélyi Maros megyébe. – Testvértelepülésünk lakói és az ottani vezetők is értékelték, hogy egy országgyűlési képviselő látogat el a rendezvényre. Beled polgármestere a nyári és ősz eleji munkálatokról is beszélt.

A népes rábaközi küldöttség a testvértelepülés meghívására érkezett az idén augusztus 21. és 23. között megrendezésre kerülő ákosfalvai napokra, mely hasonlóan a beledi pünkösdi fesztiválhoz, szintén háromnapos, ráadásul még a forgatókönyve is szinte pontosan ugyanolyan. Pénteken este indul a hivatalos megnyitóval, protokolláris eseményekkel, majd másnap folytatódik a falunap jellegű főzéssel, bográcsozással. A programokat mindhárom napon kulturális és szórakoztató műsorok színesítik helyi és anyaországbeli fellépőkkel.

Mivel Ákosfalva nyolc másik erdélyi településsel alkot közigazgatási egységet, amelyek szintén rábaközi vagy környékbeli falvakkal kötöttek testvértelepülési kapcsolatot, így a rendezvényen részt vett Dénesfa, Edve, valamint Sopronnémeti küldöttsége a polgármesterek vezetésével.
– Küldöttségünkkel tartott Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, aki feleségével és családjával töltött néhány napot Maros megyében. Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy kit először, kit már többedszer elbűvölt az erdélyi emberek vendégszeretete, magyarság megélése – mondta Major Jenő.

Beled jelenlegi polgármestere most vett részt először az ákosfalvai napokon, de az ünnepi pillanatok és a szórakozás mellett néhány olyan elemet is megtapasztalt, amelyet itthon is hasznosítani tud saját rendezvényükön. A testvérkapcsolat lényegéről a mai helyzetben Major Jenő úgy vélekedik, hogy az erdélyiek számára már nem a korábban jellemző különböző adományok a fontosak, hanem az az összekötő kapocs, amely rajtunk keresztül is segít az ottaniaknak magyarnak maradni saját szülőföldjükön. Ennek megtapasztalása nekünk, anyaországbelieknek is fontos, akár a mindennapi építkezéseinkben is.

A továbbiakban néhány aktuális, a települést érintő témáról beszélt a polgármester: A nyár közepén megkezdődött a kastélytető felújítása. Az esős időjárás nem, a négy-öt hőségriadóval együtt járó nagy meleg annál inkább nehezítette a kivitelezők dolgát. Ezért is nem sikerült az iskolakezdésre befejezni a munkálatokat, de a szerződés szerinti október 15-i határidőt tartani fogják - tudtuk meg Major Jenőtől. Hozzátette: A nyár folyamán közterületeinket rendeztük, de nem volt könnyű a növényzetet életben tartani ebben a nagy hőségben. Közmunkásaink rendben tartották a település képét leginkább meghatározó részeket is. Az óvoda udvarán idestova egy éve éktelenkedő törmelékkupacot a közeljövőben el fogják szállítani. Sajnos az északi szárny – amelynek szétrombolásából a törmelék származik – használhatóvá tételéhez még

nagyon sok pénzre lenne szükség. Erre jelenleg nincs a helyhatóságnak forrása. Az ipari parkban még a nyár elején megtörtént a parcellák kimérése, jelenleg várjuk a földhivatali záradékot. Amint megérkezik, meg lehet kötni a végleges szerződéseket az eddig eladott területrészekről.

A csornai elkerülő megépítése és a majdani autóút jövő évi átadása a beledi polgárok életében is változást hozhat.Könnyebb lesz eljutni a megyeszékhelyre akár ügyes bajos dolgokat intézni, akár szórakozás vagy egyéb más programok vagy akár munkavállalás céljából is. S remélhetőleg a vállalkozások letelepedése számára is befolyásoló tényező lehet,hiszen új munkahely, munkalehetőség sokak számára óhajtott a településen.

Beküldés dátuma: 2015. 09. 16.

További hírek

Hirdetés