Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beled jó baráti-üzleti kapcsolatot ápol a Proverthával

A Provertha Zrt. tulajdonosa megerősítette: nincs szó elbocsátásokról, továbbra is stabilak a beledi munkahelyek. A város polgármestere örömmel értesült egy, a napokban kipostázott sikeres pályázatról, amely újabb munkahelyeket jelent Beledben.

Beled egyik legnagyobb foglalkoztatója a Provertha. A város vezetésének nagyon jó a kapcsolata a tulajdonosi körrel, ezért legalább havonta kétszer leülnek egymással szemben, hogy megbeszéljék közös terveiket. Az önkormányzat az adminisztrációban és a szakhatóságokkal való egyeztetésben segíti a vállalkozást.
Szalay Antal, a Provertha tulajdonososa az előző kormányzat idején számtalan alkalommal pályázott fejlesztési támogatásra, s a tervezetet forráshiányra hivatkozva rendre elutasították. A német-magyar üzletember azonban nem adta fel, így 2014. április 2-án végre aláírhatta a telephely fejlesztésre vonatkozó szerződést, mely szerint jelentős összeghez jut a cég. A beruházás zömében Kapuváron és Sárváron fog megvalósulni, de Beledre is jut a támogatásból: fröccsöntő gépeket fognak beszerezni. Utóbbi azért örvendetes, mert több dolgozóra lesz szükség és stabilizálódik a meglévő munkahelyek száma – mondta Tompáné Balogh Mária. Sőt Szalay Úrral abban is megállapodtunk, hogy a régi malom épületét (a benzinkút és a horgásztó közötti területen) is üzemmé alakíttatná. A cégtulajdonos elmondta, hogy melyik szinten, milyen csarnokot szeretne kialakítani, a tetőtérben pedig irodákat helyezné el.
– Érdekes, hogy azt mondják az emberek: a városban nem létesülnek új munkahelyek, pedig Beledben az elmúlt három és fél év alatt összességében több mint száz munkahely valósult meg különböző üzemekben, kisvállalkozásoknál és állami szerveknél. Ha csak tíz-tíz vagy öt-öt jön létre, már akkor is sokat jelent, hiszen ezek összeadódnak. Munkahely-megtartó és -teremtő pályázatok révén több mint 300 millió forint érkezett a térségbe. A polgármesternek nemrég jutott tudomására – és ami újabb tíz-tizenöt munkahelyet fog jelenteni –, hogy az egyik középvállalkozás több száz millió forintot nyert vállalkozás-fejlesztésre.

A Provertha 1988 óta üzemel Beledben. Az akkori nagyközség cementáru–ipari kultúrtermében kezdte meg a tevékenységét. A jelenlegi Rákóczi utcai épület felújítása 1993-ban kezdődött, majd a kft. cégformáját zrt.-re változtatta. A vállalkozás 1996-ban megkezdte sárvári beruházásait: felépült a 6000 m2-nyi üzemcsarnok a Vas megyei településen. 2000-ben újabb, immár kétszintes épület következett, három esztendő múlva pedig betelepültek Kapuvárra. A beledi üzemben több mint nyolcvanan dolgoznak, s kb. ugyanennyi a bedolgozójuk. A mérnöki munka mellett a kétkezi, szerelési tevékenység dominál, ugyanakkor egyre több termékük igényli a magasabb szakértelmet. Gerencsér Jenő, a beledi üzemegység vezetője megjegyezte: kreatívak a hazai munkavállalók, ezért könnyen betaníthatóak, és európai szinten kezelik a számítógépek által vezérelt gépeket.

Gerencsér Jenő üzemvezető megerősítette a kedvező hírt, amely szerint a beledi üzem is profitálni fog a Provertha 500 milliós üzemfejlesztési, illetve a kb. 460 millió forintnyi eszközbeszerzési pályázatából. A két meglévő cink fröccsöntő gép mellé megrendelték a legújabb berendezést, mely hamarosan megérkezik Beledbe. Arra számítanak, hogy a nagyobb kapacitásnak köszönhetően még rövidebb határidő alatt tudják előállítani a nagy ellenálló képességű fém csatlakozóházakat, hiszen egyre több helyre kell őket szállítani; például vasúttársaságoknak és egyéb gépgyártó központoknak. A dolgozóknak is jó, ha a Provertha üzemegységei erősödnek, hiszen a települések között akár oda-vissza is szállítják a szakembereket. Az építész végzettségű Gerencsér Jenő saját példája alapján mondta: mindenbe bele lehet tanulni, csak hozzáállás kérdése, és ha valaki jól érzi magát a munkahelyén, akkor sok dologra képes.
A három üzemegységében kb. 550 személyt foglalkoztató Provertha Zrt. tulajdonosa azt ajánlja a fiatal vállalkozóknak, hogy bánjanak megfelelően saját tőkéjükkel. Magas technológiai színvonalú cégeinek piaci helyzete megfelelő, az ingatlanokat nem terheli jelzálog, s egyik gépet sem lízingelték. Szalay Antal szerint a legnehezebb dolog volt megteremteni az egyensúlyt a dolgozók szociális helyzete, jóléte és a cég működőképessége között.  Sokan azt gondolják róla: eddig is gazdag ember volt, most meg még megkapja az 500 millió forintot is, ezért innentől gondtalan az élete, pedig számára a pályázati támogatás rengeteg kötelezettséggel jár.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 04. 22.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek