Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beled jó eséllyel kecsegteti a letelepülőket

Nemrégiben változott a lakásépítéshez és -vásárláshoz nyújtani helyi támogatás Beledben. A hat paragrafusból álló, június 1-jén életbe lépett rendelet céljaiban és feltételrendszerében ugyanaz maradt, de öt új elemmel bővült a képviselők döntése értelmében.

A letelepedést tervezőknek rövid időn belül kapós hely lehet Beled, hiszen a megyeszékhelyen megszokott árakhoz képest jóval alacsonyabban lehet ingatlanhoz jutni, ezenkívül vonzó a helyi lakástámogatási rendszer is, továbbá az sem mellékes, hogy az épülő M86-os főútvonal jóvoltából akár fél óra alatt elérhető lesz Szombathely és Győr.
A beledi városatyák a 2009 áprilisi rendeletükben szabályozták a fiatalok, illetve a rászoruló idősebbek lakáshoz jutását a településen.
– A 2016 márciusi bizottsági ülésen többen felvetettük, érdemes lenne újragondolni a hét évvel ezelőtt alkotott rendeletet, mivel annak keretei nem teszik lehetővé, hogy érdemben foglalkozzunk a hozzánk forduló valamennyi kérelmező igényével. Az ülésen elhangzottak alapján kértük dr. Gál László jegyzőt, valamint Csizmadia Zsoltné szociális ügyintézőt, hogy készítésék elő a rendeletmódosítást – mondta Zsirai Dénes.
A szociális bizottság elnöke leszögezte: a hat paragrafusból álló rendelet céljaiban és feltételrendszerében nem változott, ugyanakkor öt új elemmel bővült. A korábbi passzus nem foglalkozott a lakásbővítőkkel, illetve -felújítókkal, de azt sem tartalmazta, hogy a pénzeszközt milyen célra használják fel. Változás az új rendeletben, hogy feltételként került bele az igénylők munkaviszonya, illetve rendszeres jövedelme. További elvárás a keresetet benyújtó állampolgárral szemben, hogy születendő, illetve meglévő gyermekeit a beledi óvodába, majdan iskolába iratja be. A támogatást igénybe vevőkkel szemben támasztott követelmény, hogy a megvásárolt vagy felépített ingatlant tíz éven belül nem adhatják bérbe.
A támogatást egyébként a negyven évesnél fiatalabb házaspárok vagy élettársi kapcsolatot létesítő személyek vehetik igénybe, de megkaphatja a gyermekét egyedül nevelő szülő is. A kedvezményezettnek vállalnia kell, hogy tíz évig Beledben fog élni, illetve ingatlanát ezen idő alatt nem adhatja el. A lakásbővítőknek érvényes építési engedéllyel kell rendelkezniük, az otthonukat felújítóknak pedig költségeiket számlákkal kell igazolniuk.

A beledi képviselő-testület 2016-ra összesen kétmillió forintot különített el a lakásvásárlási és -felújítási támogatásra, melynek kiemelt célja a település lakosságmegtartó erejének növelése – hangsúlyozta a képviselő. – A rendelet 300 ezer forintos maximális támogatást határoz meg, azonban az igénylők nagy száma miatt az összeg 200 ezer forintra korlátozódott. Míg 2014-ben négy, 2015-ben pedig hét igénylő akadt, idén májusban már tizenkét támogatásról döntöttünk, és további két esetről van tudomásunk. A helyhatóság megvizsgálta annak a lehetőségét, hogy miként adhatnának további anyagi támogatást a kimerített kereten felül.

Beküldés dátuma: 2016. 06. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés