Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beled közelében is vannak gyönyörű kirándulóhelyek

Három kisbusszal és két személyautóval indultak el a beledi és dénesfai nyugdíjasok a Ság-hegyre, hogy közösen vegyenek részt a Trianon 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Lenyűgözte a társaságot a közel 280 méter magasan elterülő, ősfákkal borított környezet, és nagy hatással volt rájuk az emelkedett hangulatú megemlékezés.

A Beledi Ezüstfenyő Nyugdíjas Egyesület 2020 júniusában rendhagyó módon, kirándulással emlékezett meg a trianoni tragédiáról. Közismert, hogy a klubtagok évente több kirándulást szerveznek és számtalan helyszín jöhet szóba, mielőtt eldöntik, hova utazzanak. Idén úgy döntöttek, hogy valamilyen aktuális eseményhez köthető települést keresnek fel. Tömböly Ildikó azt javasolta, hogy az ország legnagyobb Trianon-emlékműve legyen az úti cél, ahol részt vehetnek az ünnepségen is. A nyugdíjas egyesülettől több mint húszan jelezték részvételi szándékukat, de dénesfaiak is csatlakoztak a csapathoz.

– Nem feltétlenül kell nagy távolságokban gondolkodni, ha valaki szépet akar látni, mert a közelben is vannak olyan helyek, amelyeket érdemes megtekinteni. Ha már utazásra szánnak egy egész napot, akkor hadd lássanak minél több nevezetességet – jegyezte meg az egyesület elnöke.
Kirándulásuk alkalmával először a – Máriacelltől Csíksomlyóig tartó 1400 kilométeres Mária-út részét képező – celldömölki kegytemplomnál álltak meg. A tartalmas időtöltésről az egyik egyesületi tag rokona gondoskodott, aki tíz órától tárlatvezetést tartott a nyugdíjasoknak. Ezt követően a Ság-hegy lábánál fogyasztották el az ebédet. Nagy hatással volt az utazókra a környezet varázsa, a sok-sok madárdal, mely nyugalommal árasztotta el a nyugdíjasokat.
Az itthoniak átérezik, hogy mit jelent a Felvidéken vagy az Erdélyben rekedteknek az anyaországhoz való tartozás. Trianon mindannyiunknak fájdalmas tragédia.
– Személy szerint sokszor voltam a Ság-hegyen, ezért szerettem volna másokkal is megosztani élményeimet. Útitársaim közül sokan meglátogatták már ezt a helyet, de mindig fel lehet fedezni valamilyen újdonságot – mondta Tömböly Ildikó. Országszerte szép megemlékezéseket tartottak a Nemzeti Összetartozás Napján. Nagyon fájó lehetett azoknak, akik egyik nap még Magyarországon tértek nyugovóra, másnap pedig már idegennek tekintették őket, miközben anyanyelvük ugyanaz maradt – tette hozzá.
Tömböly Ildikó elárulta, hogy kicsit aggódott amiatt, hogy nagyon magasan található a Kemenesalja központjában lévő Trianon-kereszt, ahova főként idős emberekkel látogattak el. A szervező hálásan gondol arra a néhány fiatal utasra, akik kézen fogva vezették a nehezebben mozgó nyugdíjasokat.
– Egészségi állapota miatt egy személy kivételével mindenki feljutott a magaslatra és végighallgattuk a szép beszédeket, műsorokat. Az önként lemaradó nyugdíjas középúton megpihent, ahol elmondása szerint nagyon jól érezte magát. Amikor nap végén összegezték az élményeket, csak jó vélemény hangzott el.

– Kormányzati szinten is nagyon sokat foglalkoznak azzal, hogy generációk ismerjék meg egymás múltját és jelenét, legyen köztük élő kapcsolat, melyben a közösségi oldalak is a segítségükre vannak – fogalmazott a riportalany, aki megemlítette az iskoláknak szánt pályázatokat, amelyek révén a fiatalok részt vehetnek a határon túli utazásokon. A diákok nemcsak a történelemkönyvekből ismerik meg a száz évvel ezelőtti eseményeket, hanem személyesen is megtapasztalhatják a hazánktól leszakadt térségek mai életkörülményeit.

A koronavírus-járvány miatt a nyugdíjas egyesület tagjai előnyben részesítik a szabadtéri programokat. Mivel a művelődési központ egyelőre zárva van, nemrég a beledi kerékpáros pihenőnél és a benti piactéren találkoztak egymással. Az összejöveteleken általában énekszóval zárják a napot és alig várják a következő alkalmakat. A friss nyugdíjasok minden segítséget megadnak a náluk idősebb sorstársaiknak. Az egyesület vezetője meghallgatja a nyugdíjasok véleményét, hiszen az alapján tudják összeállítani az éves programtervezetet. Megemlítette azokat a kirándulóhelyeket, amelyek ugyan nincsenek nagyon messze Beledtől, de akkor is időigényes az utazás megszervezése, hiszen mindent jól előre pontosítani kell.
– Akkor se sértődünk meg, ha nem kapunk, de megköszönjük, ha adnak – jegyezte meg Tömböly Ildikó az egyesület szponzorációjával kapcsolatban.– Már most látom, hogy bizalmat szavaztak nekünk. Hálával és köszönettel tartozunk minden segítségért. Köszönjük a 59501015-16539608 számlánkra küldött felajánlásokat, illetve a jövőbeni támogatásokat.

Beküldés dátuma: 2020. 06. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés