Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Beled polgármestere szemét rajta tartva ellenőrzi a beruházásokat

Major Jenő sértőnek és megalapozatlannak érzi elődje róla szóló nyilatkozatát, ezért mielőbb tisztázni szerette volna az esetet a nyilvánosság előtt. Interjújában dokumentumokkal is igazolja, hogy a volt polgármester állításai a törvényes működéssel kapcsolatban – finoman szólva – sem felelnek meg a valóságnak.

A Rábaközi Magazin december 19-i számában „Beled korábbi polgármestere szerint a képviselők tudtával bonyolították a beruházásokat” címmel jelent meg Tompáné Balogh Mária nyilatkozata. Ebben Beled korábbi polgármestere cáfolta a város mostani vezetésének állításait, melyek szerint sok a tisztázni való az önkormányzat pénzügyi gazdálkodásával, illetve a megkezdett nagyberuházásokkal kapcsolatban. Major Jenő polgármester különösen az utolsó sorokat érzi sértőnek magára nézve: „Úgy gondoltam, hogy sokkal felkészültebb, és látja az önkormányzat napi gondjait”.
A mostani és a korábbi városvezető közti éles vita a 2014-es év, valamint a korábbról áthúzódó beruházásokról zajlott.
Major Jenő kijelentette: beiktatását követően, a tavaly november 20-i testületi ülésen olyan információkat tárt a képviselők elé, amelyen alaposan elcsodálkoztak, mondván: Tompáné Balogh Mária eddig másként „tálalta” nekik a történetet. Azon senki sem csodálkozik, hogy alkalmazkodni kell az élet diktálta változásokhoz, viszont a problémák jelentős része nem ebből adódott. Beled első embere úgy véli, elődje többször túllépte hatáskörét, és a testület megkérdezése nélkül hozott olyan döntéseket, melyek ebben a formában törvénytelenek.
Az interjúban két konkrét eset került terítékre.
A beledi önkormányzat tízmillió forintot nyert a város szabadidőparkjának rendezésére. Ennek keretében 800 ezer forintot különítettek el a járda melletti padok elkészítésére, viszont helyettük parkoló épült. Mivel a fejlesztés meghaladta a félmillió forintot, az expolgármester nem dönthetett volna erről a képviselők megkérdezése nélkül. Major Jenő írásban kért állásfoglalást a jegyzőtől, aki leírta, hogy jogszerűtlen volt a szerződésmódosítás.
Tavaly nyáron lenyesték a Bartók Béla úti padkákat, ami a jelenlegi polgármester szerint nagyon amatőr munkának tűnt már akkor is. Az igazi meglepetés csak ezután érte, amikor átvéve hivatalát, meglátta az ide vonatkozó számlákat: a munka elvégzése 1,5 millió forintjába került a városnak. A képviselők nem tudtak a padkanyesés címén végzett tevékenységről, mely ráadásul jócskán meghaladta az 500 ezer forintot. Dr. Gál László jegyző az ominózus kivitelezést ugyancsak törvénytelennek minősítette.
„A feltett két kérdés utólagos «szabályszerűvé tétele» nem lehetséges, így megoldási javaslatot sem áll módomban tenni.” - állt a jegyző hivatalos válaszában.
Major Jenő megjegyezte: Mivel a városházán nem kapta meg a továbblépéshez szükséges jogi segítséget, házon kívül keresi a megoldás kulcsát. Nem akar mást, csak tisztára mosni az ügyet, és megnevezni a felelősöket. Szerinte a lakosság joggal várja el tőle az igazságot, melyhez később is tartani fogja magát. Tetteivel és szavaival mindig az egyenes utat választja.
Major Jenő képviselőként és pénzügyi bizottsági elnökként sem mindig értett egyet a testületi ülésen hozott határozatokkal. Több ízben kifejezésre is juttatta, hogy hiányosnak tartja az előkészítést, de „magányos lovasként” küzdött az igazáért. A napirendi pontok végén „A”-t vagy „B”-t kell mondani, de a korrekt döntéshez képviselő társainak is több információra lett volna szükségük.

Beled vezetője a helyhatóságtól precízebb bizottsági előkészítő munkát vár, és a témák alaposabb körüljárását javasolja. Elődjével ellentétben nem tartja szerencsésnek a „most és azonnal” meghozott döntéseket. A korábbi szokásoktól eltérően, mostantól a polgármesteri hivatal munkatársai is részt vesznek a bizottsági és testületi üléseken, hogy szaktudásuk révén segítsék a felmerülő kérdések megválaszolását. Major Jenő a megkezdett beruházásokról elmondta: A műszaki ellenőrrel szorosan együttműködve, a jövőben a szemét rajta tartva figyeli a kivitelezést.

Beküldés dátuma: 2015. 02. 03.

Kapcsolódó hírek

  • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

    A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

További hírek

Hirdetés
DANUBIUS play