Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beledben addig nyújtózkodnak, ameddig a takaró ér

A beledi intézmények működtetésére átcsoportosított helyi adóbevételből idén 60-65 millió forint marad, vagyis ezt az összeget kell észszerűen beosztani a legfontosabb feladatokra. Ebből következik, hogy az önkormányzat csak olyan fejlesztésbe kezd bele, amelyre feltétlenül szükség van.

Major Jenő és a beledi intézmények vezetői túl vannak a nulladik, illetve az első találkozáson, azaz a költségvetéssel kapcsolatos egyeztetésen, de a polgármester szerint további tárgyalásokra van szükség ahhoz, hogy a város adóbevételeiből a lehető legkevesebbet kelljen hozzátenni a nevelési, kulturális és sport intézmények biztonságos működéséhez.
– Az intézményeinkre kapott állami normatíva sajnos nem elegendő. A leginkább forráshiányos intézményünk a Beledi Általános Művelődési Központ, amely magában foglalja az óvodát, a tornacsarnokot, az ifjúsági házat és a konyhát. Itt mintegy 40 millió Ft-ot kell hozzátennünk a fenntartáshoz és a működéshez. Főleg az óvodával van a probléma, mert a csökkenő gyermeklétszám miatt jelentős összeget kell hozzátennünk az állami forráshoz. Sajnos nem könnyű a dolgozói létszámmal rugalmasan követni a változó gyereklétszámot. Szeretnénk „a lehető legkevesebb fájdalommal” eljutni addig a pontig, hogy minimális legyen a hozzátett pénzösszegünk. A másik nagy intézményünk, az egyesített szociális központ, valamint a közös önkormányzati hivatal, így ezek működéséhez is hozzá kell járulnunk néhány millió Ft-tal – fogalmazott a riportalany.
A volt betonáru területén lévő irodaház második szintjének rendbe tételére a város 23 millió forint pályázati pénzt nyert, melyet 10-12 millió forinttal ki kell egészíteni. Május 31-ig nemcsak be kell fejezni az építkezést, hanem el is kell számolni a pályázati támogatással.
Néhány éve megroggyant a kastély tetőzete, ezért azonnal rá kellett költeni másfél millió forintot. A teljes födém rekonstrukciójára 6 millió forintot nyert az önkormányzat. Ezt az összeget kell majd saját erővel kiegészíteni. Az ügy jelenlegi szakaszában várják a vállalkozók visszajelzéseit, s a rekonstrukció befejezésének várható időpontja 2015. december 31-e.
Beledben nagyjából rendben vannak az utak, de az önkormányzat nem mondott le a rosszabb állapotban lévő szakaszok felújításáról. A 15 millió forint útkarbantartásra szánt keretből mindenképpen szeretnének másfél kilométer hosszú járdaszakaszt is építeni vagy felújítani, mivel az utóbbi tizenöt–húsz esztendőben – egyetlen rész kivételével – nem volt járdafelújítás és –építés a településen – mondta a városvezető.
Még ebben a hónapban kiderül, hogy megnyeri-e az önkormányzat a 85 százalékos támogatottságú, napelemek telepítésére vonatkozó pályázatot. A tornacsarnok–ifjúsági ház és polgármesteri hivatal tetőzetén elhelyezendő környezetbarát eszköz az áramfejlesztésbe segítene. Az erre szánt 5 millió forint néhány év után megtérülne.
A római katolikus templom rekonstrukciós munkálatait 1 millió forinttal támogatja a képviselő-testület.
– Mindenképpen szeretnénk a már többször tárgyalt fedett terület megvalósítását a ravatalozó előtt. Ennek hiánya már a ravatalozó elkészültekor, sőt tervezésekor fel kellett volna hogy tűnjön – fogalmazott a polgármester.
Az önkormányzatnak a költségvetésből kell állnia a városi rendezvényeket is. A helyhatóság úgy döntött, hogy a szokásos háromnapos pünkösdi fesztivált idén kétnaposra szűkítik. A péntek délután kezdődő és szombat–vasárnap tartó programsorozat utolsó napjára nem szerveznek központilag finanszírozott mulatságot, de jó idő esetén – az udvaron megtelepedő mutatványosok és vásárosok társaságában – a vasárnapot is jó hangulatban lehet eltölteni.
– Ezenfelül a költségvetésből támogatjuk még – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – a civil szervezeteket és egyesületeket is, hiszen működésük és az általuk szervezett programok fontosak városunk kulturális sport-és közéletében.
Az intézményeket, a meglévő ingatlanokat, a közterületeket végigjárva látszik, hogy Beledben nagyon sok helyre kellene még pénz. Épp ezért fokozottan figyelik a pályázati lehetőségeket, de a polgármester azzal fordult a képviselő-testülethez, hogy csak olyanra pályázzanak, amely beillik az elképzeléseikbe, illetve amelyre feltétlenül szükség van.
Amennyiben a szükséges területekre nem nyílik pályázati lehetőség, úgy azokat a feladatokat az útfelújításokhoz hasonlóan megpróbálják saját erőből megoldani. Major Jenő elmondta: Ezt eredményesebb szemléletnek tartja, mint amikor a kevésbé fontos területekre is biztosítottak pályázati önrészt. A megszólaló példának hozta fel a már említett irodaház felújítását. A második szint rendbe tételére 28 millió forintot költenek, de attól még az épület alatta lévő emelete és a környezete marad úgy, ahogy van. Elkészül egy belül kifogástalan irodaszint, viszont felmerül a kérdés: Hogy lehet ilyen formában hasznosítani, ha körülötte minden romokban hever?
– Figyelemmel kísérem a beruházást, és a tervekben leírtak szerint várom el a kivitelezést. Nonszensz, hogy amikor a kivitelező neki akart állni a munkának, nem talált áramforrást a környéken, mert annyira szanaszét van itt minden. Csak az áram ideiglenes földkábeles betáplálása mintegy 400 ezer forint plusz költségbe került.
Major Jenő nem örül ennek a helyzetnek, de megpróbálja kibogozni. Hozzátette: – A rendezetlen körülményeket sajnos örököltem. Beled költségvetésének elfogadására a február végi képviselő-testületi ülésen lehet számítani. Addig a polgármester az intézményvezetők és a helyi szakemberek bevonásával még néhányszor átbeszéli a költségvetést, mert ha netán év közben jelenik meg olyan pályázat, amelyre szüksége van a városnak, legyen mozgósítható néhány milliójuk.

Beküldés dátuma: 2015. 02. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés