Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beledben is változásokkal teli esztendő lesz a 2013-as

Beled vezetője az elkövetkezendő időszak fejlődését meghatározó, közel 9 hektáros iparterület megvásárlását tartja a tavalyi év legnagyobb eredményének. A területbérlés vagy vásárlás iránt érdeklődő befektetőknek eddig nem tudtak kínálni semmit, mert a vállalkozóknak nem felelnek meg  a kisebb, mezőgazdasági művelésre használt földek.  Az önkormányzat az átalakítás miatt megkezdte a tárgyalásokat a tervezőkkel, hogy majdan háromezer négyzetméteres blokkokban ajánlhassák az iparterületet a jövőbeni érdeklődőknek. Szinte az egész rész betonozott, rendelkezik némi infrastruktúrával – két villanytrafóval és egy benzinkúttal –, de azért új utak kellenének. Az értékesítésre szánt helyeken ki kell építeni a csatlakozási lehetőséget. A testület még nem döntött az itt található lerobbant kétszintes irodaház sorsáról, esetleg pályázati forrásból felújítanák. Az alsó részen egyébként egy kisebb, zajmentesen működő ipari üzemet tudnának elképzelni, a felső szinten pedig irodákat lehetne kialakítani.

Beledben tárt karokkal várják a munkahelyteremtő szándékkal érkező vállalkozókat
, akik közül egyre többen érdeklődnek az önkormányzatnál. A polgármester asszony szerint az emberek jogosan várják el, hogy a mikrotérségi központként működő Beleden legyenek munkahelyek, amelyek a környéken élőknek is biztos megélhetést jelentenének. A kisebb volumenű fejlesztések mellett Tompáné Balogh Mária érdemesnek tartotta megemlíteni az egyre sikeresebb kisvárosi rendezvényeket. A Beled és Páli közt létesítendő kavicsbánya engedélyeit most szerzik be, és ha mind megérkezik, megkezdődhet a kitermelés. – Bízom benne, ha megépül a 86-os út, lendületet fog adni a térségnek. A lehajtó itt lesz, ami meg fogja határozni a település későbbi életét, a zajhatás viszont kevesebb lesz – jelentette ki a polgármester.

A közigazgatás átszervezése szinte napi tennivalóval látja el a helyhatóságot.
A Mikrotérségi Általános Művelődési Központtal a  gond, hogy az új struktúra szerint szét kellene bontani, viszont az elnyert 34  millió forintos TÁMOP-os pályázat miatt erre nem kerülhetne sor. Érthető, hogy a város nem szeretné elveszíteni az újfajta tanulási lehetőségek kialakítására kapott tetemes összeget, melyből rengeteg szakkört és egyéb foglalkozást tarthatnak a gyerekeknek. A legutolsó verzió szerint az általános iskola a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz kerül, az óvoda, a konyha, a könyvtár, a művelődési ház és a felnőttképzési központ pedig  maradna az önkormányzat irányítása alatt. Az öt egység működtetésére átmenetileg többcélú intézmény kialakítását tervezik.

Mint ahogy a legtöbb településen, Beledben is kezdetleges a költségvetés tervezése,
ezért egyelőre csak a főbb számokat ismerik. Tompáné Balogh Mária úgy véli, hogy februárban tudják első körben tájékoztatni a képviselőket, márciusban pedig talán elfogadhatják a helyi büdzsét. – A korábbi években ilyenkor már nyakig voltunk a költségvetéssel, most viszont az intézményátalakítás és a dolgozók helyzete a fontosabb – jegyezte meg a város vezetője, mert szerinte a következő a lényeg: az érintettek úgy éljék meg a változásokat, hogy azok jó hatásait vegyék elsősorban észre. Azt kívánom a 2013-as évre, hogy egészségben teljen, és mindenkinek legyen munkája, valamint érezzék jól magukat a munkahelyen – hangzott az interjú végén.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 23.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek