Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Beledben várják a gyermekszerető óvónőket

Minden kisgyermekes család életében nagy változást jelent, ha a kislányok vagy kisfiúk megkezdik az óvodát. Beledben idén ősztől nyolc egykori bölcsődés ismerkedik új környezetével. Az óvónők mindent megtesznek annak érdekében, hogy megkönnyítsék ezt az átmeneti időszakot a gyermekeknek.

Hatvannégy óvodással kezdte meg a 2019/2020-as nevelési évet a beledi óvoda, de ahogy a kicsik betöltik a 3. életévüket, illetve óvoda éretté válnak, folyamatosan bővül a létszám, ezért május végéig 73 gyermekre számítanak. A beledi óvoda reggel fél héttől délelőtt kilenc óráig várja a kicsiket, majd biztonságuk érdekében bezárják a kapukat. A később érkezők már csak csengetés után jutnak be az épületbe.
– A befogadás idejét éljük. Örülök, hogy a beiratkozott gyerekek 95 százaléka megérkezett – mondta Gerencsérné Németh Erika, utalva arra, hogy még azok a gyerekek is elérzékenyülnek, akik már ismerték az óvodát, de az egy-két hónapos nyári szünidő után újra kell szokniuk a környezetet, nem beszélve a családi fészekből kikerülő, közösségi léttel ismerkedő legkisebbekről. A bölcsődéből érkező gyermekek számára zökkenőmentesen indul az új nevelési év, de az óvónők ennél is több figyelmet szentelnek a szülői házból kikerülő kicsikre, hiszen számukra minden új.
A beszoktatás után jön a következő nehéz feladat, mert el kell fogadtatni velük az életkoruknak megfelelő szabályokat, ami által könnyebbé válik számukra az óvodai lét – osztotta meg tapasztalatait az intézményvezető, majd elmondta, hogy milyen izgalmas programok várnak ősztől az óvodásokra: Minden évben ellátogatnak a néhány kilométerre lévő almáskertbe, ahol frisss gyümölccsel töltik meg kis kosárkáikat. A beledi óvodások szívesen látott vendégek a kapuvári tűzoltóság nyílt napjain, továbbá üzemlátogatás keretében kóstolhatják meg Kapuváron a különféle sajtkészítményeket és másik nagy kedvencüket, a túróból készült édességet.
Az intézményben korábban is volt lehetőség a testmozgásra, ezért óriási álmuk vált valóra azzal, hogy nemrég elkészült a tornaszoba. Az óvónők azért ragaszkodnak a speciálisan kialakított teremhez, mert azonkívül, hogy itt tarthatják a testnevelést, a helyiség közösségi térként funkcionál. Itt tartják a szülői értekezleteket, az ünnepségeket, színházi előadásokat. A Diamant Genius Tánciskola, valamint a dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola növendékinek próbái szintén ezen a helyen zajlanak. Amennyiben átmenetileg megtelik a beledi tornacsarnok, a karatésokat is befogadják az ovis tornaszobába.
A tizenkét fős bölcsődében már augusztus végén megtartották a szülői értekezletet. Mivel ennél többen szeretnének élni a lehetőséggel, a várólistára jelentkeztek. A tíznapos beszoktatás ideje alatt a szülők és a gondozónők együtt foglalkoznak a kicsikkel. Amennyiben úgy látják, hogy a gyermek megszokta az új környezetet, örömmel fogadják a következő két-két leendő bölcsődést. Az alapító okirat szerint húszhetes koruktól jöhetnek a bölcsődések, de az egy esztendeje működő intézményegységben két éves kortól várják a kicsiket.

A nyár folyamán három munkatárs, két óvónő és egy dajka vonult nyugállományba. Szeptembertől egy másik kolléganőjük fogja megkezdeni felmentési idejét, illetve december végén újabb óvónő fejezi be aktív pályafutását. Folyamatosan keresik a szakképzett dolgozókat a beledi óvodában, de Gerencsérné Németh Erika ebből a szempontból szerencsésnek érzi magát, hiszen helyben élő óvónőkkel oldották meg a munkaerőhiányt. – Remélem lesz utánpótlás a későbbiekben is – tette hozzá az intézményvezető, aki azért megjegyezte: náluk is egyre nehezebb az utánpótlás. Addig azonban nem esnek kétségbe, amíg találnak olyan fiatalokat, akik náluk szeretnék gyakorolni hivatásukat. – Gyerekszerető és munkát szerető emberekre vágyunk – jelezte az óvodavezető.

Beküldés dátuma: 2019. 09. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play