Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beleden a tervek szerint folynak a fejlesztések

Tompáné Balogh Mária szerint négy év alatt nem lehet csodát tenni, s ő egyébként sem egyetlen választási ciklusban méri a város fejlődését, hiszen 2002 óta vezeti a települést, melynek akkor közel 80 millió forint mínuszban volt a költségvetése. Ha számszerűsíteni akarjuk, akkor 2010-ben  öt pontba sűrítették a tennivalókat, melyekben a stabilitásra helyezték a hangsúlyt: a működtetés mellett lassú, de határozott előrelépést szerettek volna biztosítani. Beled 2009 nyarán kapta meg a városi rangot, amiért eleinte sok támadás érte a döntéshozókat, de szerencsére a negatív felhangok lassan elcsitultak.

Tompáné Balogh Mária úgy gondolja, hogy a magasabb közigazgatási besorolás legnagyobb előnyét a pályázatok kapcsán érzik meg, hiszen ennek révén azokon a projekteken is részt vehetnek, amelyeken – mint ötezer fő alatti település – egyébként nem indulhatnának. Beled adottságaihoz képest mindig is centrális szerepre törekedett, hisz ez a lakosság teljesebb körű kiszolgálását eredményezi. A járások új rendszerében a város alközpontként fog funkcionálni, és úgy tűnik, sikerül visszaszereznie az 1960-as években még meglévő, de a rendszerváltáskor elvesztett jogosítványait.
– A mostani ciklus feléhez érve meg tudtuk vásárolni azt az iparterületet, amely a gazdasági fejlődés alapja lehet – tette hozzá a nyilatkozó. A tavalyelőtti plusz 70 millió forint a két év fejlesztéseire elfogyott, de sikerült a város működőképességét megőrizni, sőt egy nagyberuházás is létrejött, ami az óvoda teljes energetikai felújítását jelentette. Ezenkívül megvásárlásra került egy ipari területnek alkalmas közel 9 hektáros rész, amely lehetőséget ad arra, hogy Beleden a gazdasági fejlődés elinduljon.
Az utak, járdák karbantartásával Beled első embere maradéktalanul nem elégedett, hiszen sokkal többet szeretne volna ilyen célokra fordítani, de sajnos az utóbbi négy-öt évben hiányoztak az ilyen jellegű pályázati kiírások. A helyhatóság abból viszont nem enged, hogy ha van támogatás, ha nincs, minden évben legalább egy utcát megjavítanak. A városvezető az intézményekkel kapcsolatban elmondta: az óvoda külsejét rendbe hozták, a belső korszerűsítésre pedig pályázatot adtak be, melynek még nincs meg az eredménye. A nyilatkozó bizakodó, mert talán a jövő évtől az állam működtetésébe kerülő iskolák fejlesztésére is lesznek pályázatok. Beled a kormányhivatal révén szeretné azt elérni, hogy a gyerekek végre egy épületben tanulhassanak. Az önkormányzatnak jó a kapcsolata a civil szervezetekkel, melyeket az anyagiakon túl a pályázatok elkészítésében és megvalósításában is segítik. Az egyesületek „cserében” rendezvényeikkel teszik színesebbé a helyiek életét.
A város jövőre vonatkozó legfontosabb feladata, hogy mielőbb  „lakókat” találjon az iparterületre, ahol a vállalkozások révén  megélénkülhet a rábaközi kistelepülés gazdasága. Beküldés dátuma: 2012. 11. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek