Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beleden az épületek korszerűsítések ideje alatt sem áll meg az élet

Mivel az elmúlt években sok beruházás volt Beleden, a helyieknek már nagy rutinja van abban, hogy egy-egy épület komplett felújításának ideje alatt is működtessék az adott intézményt. Major Jenő egy hamarosan kezdődő és egy folyamatban lévő korszerűsítésről beszélt.

Az önkormányzat 2022 áprilisában adta be a Beledi Egyesített Szociális Központ felújítására vonatkozó pályázatot, és nemrég kapták meg a befogadó határozatot. A polgármester még nem ismeri a pontos menetrendet, de várják a hivatalos értesítést, amely szerint megkezdődhetnek a szerződéskötések. A kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében fogják kiválasztani. A megközelítőleg 200 millió forintos beruházás magában foglalja az épület teljes körű külső-belső felújítását, az infrastruktúra korszerűsítését. Rendbe fogják hozni az épület alatt húzódó víz- és szennyvízhálózatot, a gépészeti berendezéseket és a mostani igények szerint változtatják meg a belső tereket, ami falak bontásával és burkolatcserével is jár. A tetőzet teljes felújítása és külső szigetelés is várható, ezenkívül a projekt része egy gépjárműbeszerzés. A piac hektikussága miatt az árak nincsenek kőbe vésve, mert van olyan, aminek lejjebb ment az ára, míg más alapanyagok a pályázat megírása óta inkább megdrágultak. Major Jenő abban bízik, hogy a le- és felfele mozgás miatt a beszerzési árak nagyjából kiegyenlítődnek, így nem lesz jelentős eltérés a több mint egy évvel ezelőtt összeállított árkalkulációhoz képest. Mivel a szakemberek jelenleg kevesebb megbízásra számíthatnak, mint 2022-ben, ezért a kivitelezők közti verseny is lefele viheti az árakat.
Néhány éve az egészségház új helyre költözött a felújítás ideje alatt, de hasonló volt a helyzet az általános iskolában is. A napközi otthonos konyha szintén átmeneti otthonra talált, amíg ott dolgoztak a szakemberek. A város polgármestere megjegyezte: a korszerűsítések miatt egyetlen intézményben sem állt meg az élet még egy napra sem.
– Azt gondolom, hogy itt egy kicsit egyszerűbb helyzetben leszünk, mert az épület nagysága lehetővé teszi, hogy kisebb területre összehúzódva, de megoldható a működése. Az épület méreteinél fogva több bejárattal rendelkezik, így nem csak egy ajtón keresztül közelíthető meg, tehát több mint valószínű, hogy maradnak a jelenlegi helyen, legfeljebb átbútoroznak egyik feléről a másikra.

Hamarosan újabb nyertes pályázót hirdetnek a beledi felújításra

A legutóbbi beledi képviselő-testületi ülésen  elhangzott, hogy jó úton halad az óvoda tetőfelújítása is. Major Jenő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre négy kivitelező nyújtott be pályázatot, és a törvényben foglalt határidő lejárta után fognak eredményt hirdetni. Miután értesítették a nyertes vállalkozót, megkötik vele a szerződést. A városvezető már most arra kéri az embereket, hogy viseljék türelemmel azt az időszakot, amíg tart az építkezés, mert az intézményt akkor is működtetni kell. A munkaterületeket szakaszonként fogják kijelölni és elkeríteni, hogy az ide érkező 90-100 gyermek zavartalanul mozogjon továbbra is az épületben. Mivel az óvodát is meg lehet közelíteni több bejáraton keresztül, nem kell elköltözniük, hiszen az épület egyes részeinek lezárása mellett megoldható a gyermekek bejárása. A város nagyon büszke arra, hogy nagy szabad területtel rendelkeznek, ahova kiengedhetik az óvodásokat, ezért a felújítás ideje alatt is szeretnék biztosítani a kert használatát a gyermekek számára. Szerették volna, ha az intézmény szokásos augusztusi nyári leállásának idején már megkezdődhetnének a munkálatok, de a szerződéskötések és az egyéb intézni valók miatt erre nem kerülhet sor, viszont ha elkészül a beruházás, mindent kárpótolni fog. – Remélem, hogy azért október végére elkészül a felújítás, ami azt jelenti, hogy a rossz idő beálltával már nem kell elviselni az építkezéssel járó kellemetlenségeket – tette hozzá. 

Beküldés dátuma: 2023. 08. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés