Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beleden lépésről lépésre haladnak a célok felé

A beledi polgármester a település közvilágításáról alkotott véleménye teljesen megegyezik a lakosságéval, vagyis jó idő esetén minden az elvárás szerint alakul, viszont ha kisebb szél fújdogál, már akadozik az ellátás. A problémával érintett utcákban élőknek különösen télen kellemetlen, ha sötétben kell hazabandukolniuk, mert megszűnt az áramszolgáltatás. Azokon a szakaszokon már nincs gond, ahol az E.On szakemberei kicserélték a vezetékeket, és ígéreteik szerint fokozatosan javítják a hálózatot.

Minden évben egy-egy arasznyival megyünk előrébb – fogalmazott Tompáné Balogh Mária.
A tavalyi esztendő költségvetése a tervek szerint alakult Beleden, mert minden kitűzött célt el tudtak érni. A település vezetője a fejlesztések közt említette az utcák, az óvoda és a konyha korszerűsítését, valamint folytatódott a temető rendbe tétele is: megújult az urnafal és kerítés.

– Nagy híre van a beledi pünkösdi fesztiválnak, mert minden évben egyre színvonalasabb programot tudunk összeállítani – mondta el véleményét a városvezető a közelgő háromnapos programsorozatról. Rúzsa Magdi május 25-i esti ingyenes élő koncertjét már most nagy érdeklődés övezi, de a többi napon is változatos szórakozást kínálnak az érdeklődőknek. Az ökumenikus istentisztelet keretén belül idén is átadják a díszpolgári címet. A kisebbek sem fognak unatkozni, mert őket a játszóházba és a gyermekműsorokra várják, az idősebbek pedig örömmel hallgathatják Greznár Zoltánt és zenekarát. A bálozók ugyancsak jól fognak szórakozni: első nap este fél tíz körül játszik a Trendi csapata, majd másnap, azaz szombaton Kocsis Tibor fellépése előtt muzsikál a West együttes, május 27-én vasárnap pedig a Story után Kacor Feri mulattatja a közönséget. Annak, aki nagyon kirúgott volna a hámból, még ott van a pünkösd hétfő, mert ezen a napon kipihenheti magát, hogy másnap frissen érkezzen a munkahelyére.

A Beleden működő közösségek, egyesületek négyféle forrást is igénybe vehetnek.
Döntött a testület a civileknek nyújtott  pályázati alap felosztásáról, de nem ez az egyedüli lehetőség a számukra – jegyezte meg a polgármester –, mert igénybe vehetik az önkormányzati költségvetési támogatást, valamint a képviselők tiszteletdíjából felajánlott összegeket, ezenkívül mindenki pályázhat a neki tetsző projektekre. 2012-ben két kiemelt rendezvénye lesz még a városnak: az egyik a 100.évfordulóját ünneplő Beledi Sportegyesület, a másik pedig a 850 éves jubileumát megtartó vicai településrész programja. Az önkormányzat mindegyik rendezvényre megadta a kért maximális, vagyis 300 ezer forintos támogatást.

A beledi képviselők a leendő sporttribün építését alaposan átgondolták.
A Beledi Sportegyesület a Magyar Labdarúgó Szövetség által kiírt TAO-s (társasági adó)pályázat keretén belül szeretne támogatást kapni a lelátóra. A fejlesztésre igényelt 18 millió forintnyi összeget a társasági adó hatálya alá tartozó cégek befizetéséből kaphatja meg a szervezet. A tavaly nyáron életbe lépett törvény alapján ezt a pénzt másra nem lehet fordítani, csak az öt látvány-csapatsport valamelyikére, így a támogatás nem használható fel a kastély, az óvoda, de az utak fejlesztésére sem. A vállalkozók mindenképpen kötelezettek a járulék befizetésére, tehát nekik is jobb, ha  nem a központi nagy “kalapba”kerül a pénze, hanem helyben történik ebből valami, amelynek ő is közvetlenül láthatja az eredményét. Tompáné Balogh Mária szerint nagyon jó ez a támogatási forma, mert összekovácsolja a cégeket, a civileket és az önkormányzatot. Az említett projekt teljes összege meghaladja a 25,5 millió forintot, mely nemcsak a lelátó építését, hanem a Beledi Sportegyesület több mint 1 millió forintos működési költségét is magában foglalja. Utóbbira 10 százalék, az építkezésre pedig 30 százalék önrészt biztosít az önkormányzat. Mivel a terület, ahol a beruházás elkészül, a városé, ezért a helyhatóság támogatási szerződést köt a pályázatot benyújtó sportegyesülettel.

A ‘60-as években ledózerolásra ítélt Barthadeiszky-kastély, amely Beled jelképe, mielőbbi sürgős beavatkozást igényel!
A beledi kastély épületének és környezetének romló állaga régóta gondot okoz az önkormányzatnak, de a rendbe hozatalára egyelőre nem találtak pályázati forrást. A kerítést a kidőlés veszélye fenyegeti, de csak műemlékeket gondozó szakember állhat neki a helyreállításnak. Az elmúlt hetekben az erős szél és a hirtelen sok eső miatt a kastély északi részén a tetőszerkezet  lépcsőház felőli tartógerendái eltörtek. Szerencsére az épület ezen szakaszát nem használják. A vészhelyzet elhárítása és a megrongálódott tetőszerkezet stabilizálása 1,5 - 2 millió forintba kerül, amely munkálatokat az örökségvédelmi hivatal felügyelete mellett lehet elvégezni. Az önkormányzat a helyreállításra szoros határidőt kapott, amelyet természetesen betart. A teljes tetőszerkezet több mint 10 millió forintot igénylő felújítása érdekében az önkormányzat a legkülönfélébb fórumokon tárgyalásokat kezdeményez, hogy a kisváros jelképe ne váljék az idő  martalékává.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés