Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beledre költözik az esperesi hivatal

A közelmúltban vezetőváltás történt Magyarország legkisebb evangélikus egyházmegyéjében, mely több mint tíz évvel ezelőtt jött létre az egész megyét átfogó szervezet ketté választásával. Ihász Beatrix személyével az esperesi hivatal Sopronból Beledre költözik.

Ihász Beatrix az indiai missziót vállaló Mesterházy Balázstól vette át a Soproni Evangélikus Egyházmegye esperesi teendőinek ellátását. A beledi evangélikus lelkész egyedül vállalta el a jelöltséget az espresi tisztségre. Az egyházmegye gyülekezetei szavazataikkal és választásukkal támogatták elképzelését. Munkája során igyekszik ennek a nagy bizalomnak megfelelően helytállni. Az esperes feladata, hogy összefogja a megyében lévő gyülekezeteket. Ebben Sümeghy Péter egyházmegyei felügyelő lesz a segítségére. Elsősorban a lelkészekkel szeretnék felvenni a kapcsolatot, továbbá törekednek a gyülekezetek minél alaposabb megismerésére.
– Az elmúlt egy évben lehetőségem volt arra, hogy találkozzak a soproni gyülekezet lelkészeivel. Volt, akivel korábban már kialakult valamilyen munkakapcsolat. Ahogy én is igyekszem lelkesen végezni a lelkészi munkát, a többiek is a maguk területén minden tőlük telhetőt megtesznek. Tizenegy anyagyülekezetről és számtalan szórványról és fíliáról van szó. A Soproni Evangélikus Egyházmegyéhez tartozik Beled, Csorna, Farád, Rábaszentandrás, Vadosfa, Ágfalva, Bánfalva, Harka, Nemeskér és nem utolsó sorban Sopron – mondta Ihász Beatrix.
A két legynagyobb gyülekezet a több intézménnyel, óvodával, iskolával működő soproni, valamint a szintén jelentős beledi közösség. A kisebb nagyobb nehézségektől eltekintve Ihász Beatrix szerint rendben mentek a dolgok, hisz eddig is nagyon jó kezekben voltak a gyülekezetek. Az új esperes tájékozódott az egyes településeken lévő ingatlanok infrastrukturális ellátottságáról, a folyamatban lévő pályázatokról, és azt tapasztalta, hogy jól karbantartott épületei vannak a soproni egyházmegyének. Az eddig megismert presbiteriumok, gyülekezeti vezetők mind arra törekednek, hogy előrelendítsék az egyház ügyét, ennek megfelelően mindenki a maga területén próbál valamit tenni.
Az interjúban szóba került a Vásárosfaluban épülő evangélikus templom is, melyet idén vagy a következő esztendőben szeretnének átadni a híveknek. Év végéig szerkezetkész állapotba tudják hozni, a belső munkálatokat pedig valószínű 2019-ben lehet befejezni.
A beledi templom felújítására tavaly augusztusban elnyert 22,5 millió forint az építőiparban bekövetkezett áremelkedés miatt nem fogja fedezni a kiadásokat, ami miatt át kell gondolni a beruházást. Amennyiben nem kapnak komolyabb árengedményt, azzal lehet számolni, hogy kevesebb műszaki fejlesztést hajtanak végre, illetve további pénzt kell az építkezésre fordítani. Az újratervezés miatt időcsúszásban vannak, és mára kiderült, hogy 31,5 milliós beruházásról van szó, és további plusz pénzt igényel a támogatás nélküli napelemek beépítése. Ihász Beatrix reményei szerint októberben használatba vehetik a templomot.
Az evangélikus egyházban bevett szokás, hogy ahol lelkészként dolgozik az esperes, illetve ahol ellátja ebbéli hivatását, azon a településen működik az esperesi hivatal. Ilyenformán egyértelmű volt, hogy Ihász Beatrix nem megy át Sopronba, hanem Beledben alakítják ki az esperesség központját, amihez viszont újabb pályázatra lesz szükség.
– Én elsősorban beledi lelkész vagyok, és másodsorban a Soproni Evangélikus Egyházmegye esperese. Ígérem, ezt mindig szem előtt fogom tartani, mert az a legfontosabb számomra, hogy itt helytálljak – fogalmazott Ihász Beatrix, akinek esperesi teendői azért valamennyire befolyásolják majd a beledi gyülekezet életét, így hatékonyabban kell megszervezni időbeosztását. Hogy a Sopron környéki gyülekezetek se érezzék magukat hátrányban, kihelyezett fogadóórákat tartanak a „hűség városában”. Az új esperes a személyes találkozásokat tartja a legfontosabbnak, de a modern technika nyújtotta lehetőségeket sem zárja ki a kapcsolattartásból.

Beküldés dátuma: 2018. 08. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek