Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Belesimulni az átlagba mindig könnyű dolog, de sokkal több az, aki képes nemet mondani!

A derékig érő raszta haj, csupa tetkó és pirszing viselője még beszélhet három nyelven, és lehet intelligens, aki kiváló eredménnyel fejezi be az egyetemet. Dr. Zacher Gábor a példát azért mondta, mert többségünk a külcsínből kiindulva mond ítéletet embertársairól. A külső alapján leírt személyt az előadó jól ismeri, ezért tudja, hogy sosem ivott alkoholt, viszont hihetetlenül okos, és családja elfogadta extrém megjelenését. Változnak az idők, és ezt az idősebb generációnak is tudomásul kell vennie; pusztán a látszat alapján nem lehet eldönteni valakiről, hogy milyen életet él.
Fiatalok, ne drogozzatok! A toxikológus szerint ennek a mondatnak önmagában nem sok haszna van, mert a tinédzser elmegy a buliba, rágyújt, és ha kínálják, azt is elfogadja, de mivel nagyon sok téves információ jelenik meg a témával kapcsolatban,  nem árt a fontos dolgokra felhívni a tizenévesek figyelmét – mondta az országosan elismert szakember csornai előadásán. A rendszeres magatartásforma – vonatkozzon az szerencsejátékra, alkoholra, dohányra vagy drogra – könnyen elvezethet a szenvedélybetegséghez. A függőség olyan erős ragaszkodás valamihez, amelyből sosem lehet teljesen kigyógyulni, de az absztinens állapotot bárki elérheti. A leszokáshoz viszont olyan határozott célra van szükség az ember életében, amelyet apró lépésenként lehet elérni.
Magyarországon az átlag szülő napi hét percet foglalkozik gyermekével, s ez idő alatt nagyon keveset tud meg a tizenévesről. Az a ritka, ha a gyerek kezdeményezi a beszélgetést, viszont ha szól, akkor nem szabad elhessegetni, a felnőttnek azonnal félre kell tenni a félben lévő dolgát. Ha a fiatalt kétszer lerázzák, harmadszor már máshol keres a gondjára megoldást, ami nem biztos, hogy a hasznára válik.
De miért fordulnak egyesek a kábítószerhez? Egyrészt, mert divat, amely ellen nem lehet sokat tenni. A kortársak heccelése, a “hú de köcsög vagy, húzz el innen kis csíra” és az ehhez hasonló piszkálásnak is ellen kell tudni állni. Dr. Zacher Gábor következő tanácsa nemcsak a szerektől való tartózkodásban segít, de az élet egyéb bosszantó helyzetére is kiválóan alkalmazható: A méltatlan ember csúnya szavai miatt nem érdemes felkapni a vizet, az értelmes kritikát pedig csak attól szabad elfogadni, akit magunk is tartunk valamire. A többiek szövegelhetnek amit csak akarnak, mert az ugyan kit érdekel?
Kéri Arnold szabadidejét jórészt barátaival tölti, hét végén pedig felkeresik  környező zenés szórakozóhelyeket. A csornai Hunyadi-gimnázium tanulója határozottan állította, hogy a városban sajnos jelen van a kábítószer, és ami a legborzasztóbb, hogy alkohollal keverik. A fiút különösebben nem érdekli, hogy miért válik valaki függővé, de hallomásból úgy tudja, hogy kortársainak egy része az erősebb szereket kedveli. Ő ezután is elhatárolódik az ilyen fajta magatartástól. A pedagógiai szakon tanuló Schliszka Anna Mihályiban él szüleivel, ezért az ottani szórakozási lehetőségeket ismeri jobban. A csornai kollégista barátnőivel a kisfaludi bálokat látogatja, de nem veti meg a diszkókat sem. A Hunyadi 12/C-s tanulója vallja, hogy alkohol és kábítószer nélkül is prímán érzik magukat a bulikban. Ismerősei körében egyébként úgy tapasztalta, hogy drogot nem, de szeszes italt hamarabb fogyasztanak. Az erkölcsi értékrendet rendkívül fontosnak tartó dr. Zacher Gábor előadását teljes mértékig élvezte, hiszen olyan stílusban szólt hozzájuk, mely közel áll a fiatalokhoz.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés