Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beszámoló a csornai képviselő-testületi ülésről

Háncs Károly képviselő reméli, hogy a csornaiak örülni fognak a 2012 második felében beüzemelésre kerülő biogázüzemnek, bár nyolc-tíz embernél többnek nem jelent majd munkát. Az 1,8 hektáros, “dögkert”elnevezése alapján kevésbé ígéretesnek tűnő területet azóta rekultiválták, majd az önkormányzat forgalomképessé nyilvánította. Az értékesítésből a városnak valamivel több mint 11 millió forint bevétele származik. A szélerőmű tulajdonosa által kezdeményezett 800 KW-nyi villamosenergia-termelésre alkalmas üzemben közel ugyanennyi hőt is képesek lesznek előállítani – hangsúlyozta a városatya. A befektető szándéka szerint később fejleszteni fogja a céget, amely a környékbeli gazdákat is érinti, mert képesek feldolgozni a gyorsan növő csicsókát, a szennyvíziszapot, a sertés- és szarvasmarhatrágyát,  a fűnyesedéket, és egyéb szerves eredetű hulladékokat. Az energiatermelés során megmaradt anyag sem veszik kárba, mert kiválthatja a műtrágyát.
Az önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési díj megállapítása főleg a művészeti iskolát érinti. A korábban elkészült javaslat 5-10 százalékos emelést tartalmazott. Az intézmény működéséhez az önkormányzatnak eddig is hozzá kellett járulnia, de a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően a képviselők mindössze 1 százalékos emelést tartottak indokoltnak. Változás még az is, hogy a csornai önkormányzat társszerződést kötött a bősárkányival, melynek értelmében kihelyezett művészeti tagozatot indítanak a faluban.
A termál témát hallva az emberek mindig felkapják a fejüket. Háncs Károly kijelentette: az idén nem fog kinyitni. Az eddig használaton kívüli, a kertészet területén lévő 1400 m mélységű kisebb termálkút csornai származású tulajdonosa kedvező ajánlatot tett a városnak, viszont az önkormányzatnak az 50 millió forintos vételáron kívül túl sok pénzt kellene a beüzemelésére áldoznia. A szivattyúház, a gáztalanító és a többi egység megépítése további minimum 20 milliót igényelne. Háncs Károly tovább magyarázta: Ha a régi kútból nyernék a vizet, annak tulajdonosa pedig havi 5 millió forintot kérne a használatért, nem beszélve még a fürdő medencéinek felújításáról. – Szerény véleményem szerint közel 50 milliót kellene ráfordítanunk, és ami miatt még meggondolandó, hogy van egy talán komolynak tűnő befektető – aki pontosan erről most nem akarok beszélni – de érdeklődik a lehetőség iránt.
Háncs Károly szerint a képviselő-testület egy részének a figyelmén felülkerekedtek az érzelmek, amikor a kórház átszervezéséről tárgyaltak. Az intézmény vezetésének javaslatában nemcsak az ágyak átcsoportosítása szerepel, hanem a 70 ágyas krónikus részlegről 21 fekvőhelyet rehabilitációs ággyá minősítenének. A törvény nem zárja ki ezt a változtatást, de az önkormányzatnak kell a szakhatóságok fele engedélyeztetni, ráadásul az átcsoportosítás technikai és személyi feltételek is adottak. A képviselő megjegyezte: ez 2 millió forint megtakarítást jelentene havi szinten. Háncs Károly szerint a fenntartó önkormányzat részéről eddig nem történt érdemi előrelépés, majd hozzátette:  nem vagyunk szakemberek, de végre megmozdult az állóvíz.
A képviselők átvizsgáltatták a közoktatási intézmények működését, és úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a vezetői struktúrát. Mivel a Csornai Általános és Művészeti Iskola, Óvoda eddigi irányítója magasabb szakmai megbízatást kapott, úgyis esedékessé vált az új igazgató kinevezése. A komplex – óvodát, általános és művészeti iskolát is magában foglaló – intézmény vezetése egy személynek túl nagy feladat, ezért a javaslat szerint a Széchenyiben székelő főigazgató munkáját intézményegység-vezetők fogják segíteni. A gazdasági ügyeket szintén egy adott szakember irányítja majd. Az igazgatóhelyettesek a Széchenyi-, valamint a művészeti iskola ügyeivel foglalkoznak. Kiscsornán a szülők kérésére két óvodai csoportot fognak indítani a gyermeklétszám örvendetes szaporodása miatt.
Háncs Károly óriási hibának nevezte, hogy a testület egy hónappal elodázta az utak és járdák építését, mivel annak most lenne a szezonális ideje. A költségvetésben 40 millió forintot különítettek el erre a célra. – Hónapokkal ezelőtt is tudtuk, hogy nem lesz pályázati lehetőség, ennek ellenére nem történt előrelépés. A legutóbbi egyeztetésre a Korona egyesület tagjai “odajöttek abszolút felkészületlenül”, csak a Fidesz-KDNP részéről hangoztak el érdemi javaslatok, és mivel nem volt ellenvetés, úgy tűnt, meg lesz az előterjesztés. Háncs Károly egyelőre értetlenül áll az események előtt, mert a pénzügyi-gazdasági bizottság mégsem támogatta a kidolgozott, árajánlatokkal alátámasztott javaslatot, melynek kalkulált összege ráadásul bele is férne a tervezett 40 millió forintba. A Fidesz-KDNP képviselői a részükről mindent megtesznek, hogy mielőbb megkezdődjön az utak felújítása Csornán.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés