Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Beszámoló a legutóbbi kapuvári testületi ülésről

Az október 27-i képviselő-testületi ülést követően Hámori György, Kapuvári polgármestere megtartotta szokásos beszámolóját, melyben az önkormányzat legfontosabb döntéseit elemezte, valamint az aktuális feladatokról beszélt.

A kapuvári városháza nagytermében tartott képviselő-testületi ülés előtt Hámori György kitüntetést adott át: a város Bodor Ödön-díjjal ismerte el a világbajnok horgász, Szákovics Imre sportpályafutását. A nemzetközi színtéren elismert horgász bárhol járt a világban és bizonyította rátermettségét, mindig büszkén beszélt kapuvári származásáról.

A díj átadása után beszámolókat hallgathattak meg a képviselők. Kiegészítve írásbeli előterjesztését, Molnár Rita üzemmérnökség vezető a Pannon-Víz Zrt. Kapuvári Üzemmérnökségének 2016-os tevékenységéről tartott tájékoztatót.
Az önkormányzat és a szolgáltató cég sok évre visszatekintő együttműködése mindig problémamentes volt. A városvezetés minden egyes útfelújítás előtt szakértői véleményt kér a vízügyesektől a vízvezetékek állapotáról.
Szintén a vízellátást befolyásolja, épp ezért nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy egyre kritikusabb állapotba kerül a valamikor korszerűnek számító, de ma már elavult konstrukciójú, a Széchenyi iskolával szemben lévő beton víztorony. Hámori György szerint erre a problémára is megoldást kell keresni.
Az elképzelés ma még gyerekcipőben jár, de az önkormányzat komoly tárgyalásokat folytat a Pannon-Vízzel a volt húsgyár víztornyának hasznosításáról, mely továbbra is a város tulajdonában maradna, de átadnák üzemeltetésre a zrt.-nek. Amennyiben a szakértők úgy látják, a régi torony elbontása is szóba jöhet.
Szintén a tárgyalások alapját képezi, hogy Pannon-Víz a szennyvíztisztítójában előállított biogázzal saját telephelyének áramellátását kívánja megoldani, de idővel olyan mennyiségű energiát képes előállítani, melyből – a távfűtő rendszerbe való bekapcsolás után – valamilyen közös konstrukció révén a város is szeretne részesedni.
Összességében elmondható, hogy biztos alapokon nyugszik Kapuvár vízellátása – állapította meg a polgármester.

Sürget az idő a szociális társulás átalakításával kapcsolatban, mert január 1-jétől működési engedélyekkel kell rendelkeznie Kapuvárnak ahhoz, hogy megkapja a szükséges állami támogatásokat.
Egy jogszabályi változtatás kettéválasztaná a gyermekjóléti központ és a gyermekjóléti ellátás működtetését. Előbbit a város kezébe adná, a szolgáltatások viszont a társulásnál maradnának. Kapuvár nem akarja cserbenhagyni a kisebb településeket, hisz mint járási székhelynek kötelezettségei vannak, ugyanakkor a jogszabályi előírásoknak is meg akarnak felelni. Minden szempontot figyelembe véve, a képviselő-testület úgy döntött, hogy a – Kapuvár Térségi Szociális Gyermekjóléti Szolgálati Társuláshoz került – Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ ismét városi fenntartásban fog működni. A szolgáltatásaikat igénybe vevő környékbeli településekkel feladatellátási szerződést kötnek, minimalizálva a társulási szintű kötelezettségeket. Csak azok a feladatok maradnak a társulási keretek közt, melyeknek még viszonylag kedvező a normatív támogatása. Amennyiben egy év múlva sem változik a jogszabályi környezet, megfontolják, hogy érdemes-e fenntartani a társulást.

Párhuzamosan zajlik a Garta utca és a Vargyas utca első ütemének felújítása. Előbbinél megkezdődött a csapadékvízelvezető-rendszer korszerűsítése, a Vargyas utcában pedig a szegélyezés. A további tervek közt szerepel még a gartai óvodától a Szent Katalin utcáig tartó járdaszakasz felújítása. A következő esztendőre marad a Berg-sír felújításának befejezése.

Beküldés dátuma: 2016. 11. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés