Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Beszédes fotók a beledi pünkösdi fesztiválon

A hagyományoknak megfelelően 2023-ban is a Beledi Pünkösdi Fesztivál nyitónapján mutatták be a településhez kötődő vagy ott működő alkotók munkáit. A szervezők idén három kiállítást rendeztek, melyekről Árvai Eszter művelődésszervező tájékoztatta az érdeklődőket. A beledi fotóklub tagjainak alkotásait Molnár István ismertette.

A Beledi Általános Művelődési Központ kisteremében mutatták be Kovács Katalin babagyűjteményét. Az alkotó 2009-ben már bemutatkozott Beleden és az azóta eltelt időszakban rengeteg új tárggyal gyarapította kollekcióját.
– A régi kedvencekből és az újdonságokból állítottuk össze a mai tárlatot, mivel az összes babát nem lehet itt elhelyezni. Katica 18 éves kora óta gyűjti a babákat nagy gonddal, odafigyeléssel. Alaposan utánajár a témának és édesanyja is segíti ebben a munkában. Igazi gyűjtőszenvedéllyel áll ehhez a dologhoz. Nem csak az értékesebb babákat szerzi be, hanem megmenti a mások által értéktelennek talált régi babákat is – mondta a művelődésszervező, aki arra biztatta a jelenlévőket, bátran szólítsák meg és kérdezzenek a gyűjtőtől.
A kisteremben lévő másik tárlatot a Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott nemezelő szakkörösök munkáiból állították össze. A közművelődési szolgáltató és módszertani feladatokat ellátó intézet fontosnak tartja a régi, elfeledett mesterségek, kézműves technikák felelevenítését – hangsúlyozta Árvai Eszter, majd megjegyezte: A másik fontos szempont, hogy a településeken működő alkotó csoportok hozzájárulnak a közösségi szellem erősítéséhez. Az intézet mindezekhez biztosítja az alap- és oktatóanyagot, valamint az eszközöket. A résztvevőknek nincs más dolga, mint a rendszeres szakkörlátogatás és évente mutassák be az elkészült műveket. A művelődésszervező azt ajánlotta a jelenlévőknek, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel, majd megemlítette, hogy még az idén újabb szakköröket szeretnének indítani.

Harang Ramóna, Tarr Gergő és Kránitz Roland műveiből állították össze a beledi fotósok idei kiállítását.
– A három alkotóban az a közös – azonkívül, hogy csodás képeket készítenek –, hogy valamennyien a beledi fotóklub tagjai, melynek vezetője Molnár István – mondta Árvai Eszter, majd átadta a szót a természetfotósnak, aki rövid jellemzésében bemutatta a fotóklub tagjainak munkáit.
Harang Ramóna fő profilja a portré- és eseményfotózás, valamint az esküvői, családi rendezvények megörökítése.
Kránitz Roland főleg reflexfotóival hívja fel magára a figyelmet, amit a szakma számos esetben elismert: 2022-ben a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége által alapított Év Fotográfusa közönségdíjasa lett. Roland két fotóklubhoz csatlakozott, de a belediekhez kötődik a legjobban. Mestere szerint nincs olyan pályázat, amelyen ne érne el előkelő helyezést.
Tarr Gergő munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni a pünkösdi fesztivál kiállításmegnyitóján. Molnár István vele kapcsolatban elmondta: Gergő a szűkebb tájegység természeti csodáit szeretné megmutatni mindenkinek, mindemellett óvodákban és iskolákban tart vetített képes előadásokat a gyerekeknek, amiken keresztül még közelebb hozza a fiatalokhoz a növény- és állatvilágot.

Beküldés dátuma: 2023. 06. 20.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play