Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Bizonytalan kórházi ellátás és hiányzó termál

Az egészségügyi intézmény másik szívfájdalma, hogy az aktív ágyakra jutó teljesítményvolumen korlát az országos átlag alá esett. A városatya sérelmezi: nem elég, hogy kevesebb aktív ágy áll a betegek rendelkezésére, de még a finanszírozást is lecsökkentették. A 2007 végére felgyülemlett 380 millió forintos adósságállományt napjainkra 210 millióra sikerült enyhíteni. A polgármester ugyanakkor a következőn csodálkozik: amikor 2008-ban közérdekű kötelezettségvállalás címén arra kérték a környék lakosságát, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassák a gyógyító intézményt, a 9 millió forintot meghaladó pénzt főként a kispénzűek adták össze. Dr. Turi György miután átnézte a befizetők listáját, arra a következtetésre jutott, hogy kizárólag ők értették meg, hogy a bajban segíteni kell. A megszólaló megemlítette: több ízben tárgyalt a  megye kórházaival és fenntartóival az egészségügy, illetve konkrétan a Margit Kórház helyzetéről. - Sajnos, egyértelműen az szűrődött le számomra, és az igazgató úr számára is (a szerk.: dr. Boga Attila), hogy a segítség nagy mértékben nem valósul meg, mert az összes többi azt leste, hogy a csornai kórház mikor bukik be, és mit tud innen megszerezni - fogalmazott sarkosan dr. Turi György, aki ugyancsak megdöbbent az idei áprilisi ÁNTSZ-vizsgálat eredményén: nem felel meg a minimumfeltételeknek a kardiológia, a neurológia és a stroke, ezért ezeken a részlegeken felfüggesztették a betegellátást. Később kiderült, hogy nem a tisztiorvosi szolgálat kezdeményezésére indult az ellenőrzés, hanem egy feljelentés hatására. Mivel bizonyítani nem lehet, hogy ki az illető, ezért a városvezető nevet nem mondott, de azt azért hozzátette: óriási bonyodalmat okozott tettével. Egyrészt veszélybe sodorta a szívbetegeket, ezenkívül arra is  számítani lehetett, hogy  a huszonnéggyel kevesebb aktív ágy miatt újabb dolgozók elbocsátása várható.
Dr. Turi György az ÁNTSZ jogászától hallotta: nincs arra lehetőség, hogy a győri kórházzal ágyakat cseréljenek (a megyénél átvennék a hét stroek-ost, és ennek fejében belgyógyászati ágyat adnának Csornának). A rábaközi város első embere szerint először a szakembereknek kellene a problémáról tárgyalni, s  csak  utána van értelme a kórházfenntartóknak az egészről beszélni. Legutolsó információnk szerint az 50 ággyal működő belgyógyászaton 15 a kardiológia, 8 a neurológia, és 7 a stroke, de utóbbi a tárgyi feltételek hiánya miatt nem működhet tovább, így 43 ággyal folytathatják a munkát. A sebészeten 15, a szülészeten ugyanennyi ágy várja egyelőre a gyógyulni vágyókat.

A csornai termál ‘”diadalmenete” 2005 februárjáig vezethető vissza. Azt azért felismerte a helyi plénum, hogy kút, vagyis víz nélkül nem lehet fürödni, így gondoltak egy nagyot: mivel az önkormányzat képtelen kigazdálkodni a termál évi 25 millió forintos működtetési költségét (ami ráadásul csak a főszezonra szólt) a PannonVíz felé, ezért inkább eladták az osztrák tulajdonú Kerti Park Kft.-nek azzal a feltétellel, hogy ők majd téliesítik, sőt, német cég bevonásáról és szállodaláncról is szóltak az álmok. Mikor 2006 áprilisában felszámolás alá került a Kerti Park Kft., a társberuházó németek nyomban meggondolták magukat. Az osztrák vállalkozás újabb és újabb haladékot kapott a csornaiaktól; összesen háromszor módosították a szerződést. Dr. Turi György szerint ha az önkormányzat még ennyit sem enged, akkor már tavaly is termál nélkül telt volna nyár Csornán, de a várost még az ág is húzza, mert egy sajnálatos gyermekbaleset történt a fürdő területén.

A Kerti Park Kft. 2009. júniusában eladta a kertészetet, rajta a termálkúttal az ER  IMMO Kft.-nek, a vételár 1 euróban lett meghatározva, azzal, hogy a vevő kiváltja az ingatlant terhelő jelzáloghitelt is. A banki tartozás rendezése azonban nem valósult meg, így a Kerti Park a szerződéstől elállt, és újra eladta a kertészetet egy másik osztrák cégnek, a WIRINVEST Kft.-nek. A cégek között most peres eljárás zajlik, annak érde-kében, hogy kiderüljön, ki a jogos tulajdonos. Időközben a fürdő visszakerült az önkormányzat tulajdonába, így újra felmerült a kérdés, hogyan oldják meg a fürdő termálvízzel való ellátását? Az első megoldás szerint az önkormányzat szolgalmi jogot vásárolt volna 40 millió forintért, ami csak akkor került volna ügyvédi letétből kifizetésre, ha a szolgalmi jogot a földhivatal jogerősen bejegyzi. A megállapodás részét képezte volna az is, hogy valamennyi jogvita lezárul. A polgármester azért nem tartaná kidobott pénznek a 40 milliót, mert annak idején a Kerti Park 49 milliót már a városnak kifizetett, s a fennmaradó 9 millióból a 2005-ösnek megfelelő állapotba állítanák vissza a fürdőt annyi plusz momentummal, hogy a szolgalmi jog örök időkre biztosítaná a medencékhez a termálvizet. A város és a cégek szóban megállapodtak, de a szerződés aláírása előtt az ER  IMMO visszalépett.
Arra a kérdésre, hogy lesz-e működőképes termálja idén nyáron Csornának, biztos válasz nem adható, a város vezetése most egy másik megoldáson dolgozik, amelyről a lehető legrövidebb időn belül a város lakosságát tájékoztatják.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés