Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Biztos családi háttér, szakmai tudás és lelkesedés kell a gazdálkodáshoz

A csornai Csukás mezőgazdasági technikus szakán végzett, tíz éve gazdálkodó Odorics Zoltán szüleitől vette át annak a 8 hektárnak a gondozását, amellyel elindította vállalkozását. Az iskolában és a nyári gyakorlatokon megkapta a szükséges alapokat, a többi tapasztalatot pedig az élet hozta magával. Gépészmérnöki tanulmányainak szintén jó hasznát vette az új eszközök kiválasztásánál és szerelésénél. A családi gazdaságban jelenleg közel 180 hektáron folytatják a munkát: búzát, repcét, napraforgót, kukoricát és borsót termesztenek. A kevés őszi csapadék miatt tavaly gyengén hozott a repce, de idén szépen kikelt: 28 - 30 mázsás termésátlagot érnek el hektáronként, búzából pedig 55-60 mázsára számít a gazda. A kukorica jól tűri a száraz meleget, de a kiadósabb csapadék sem árt neki.
Az új rendszer szerint a fiatal gazda csak akkor kaphat támogatást, ha teljesen a nulláról kezdi a munkát. Hiába jelezte ezt a felsőbb szerveknél, uniós előírásra hivatkozva panasza lekerült a napirendről. Az EUME-mértékegységet (európai mérőszám) mind az állatokra, mind a terményekre kiszámolják, ami alapján a gazda megkapja a besorolást. Aki már régebb óta foglalkozik állattartással és növénytermesztéssel, annak a pályázatokhoz legalább 4-es kategóriáig el kell jutnia.
Odorics Zoltán az elején úgy tervezte, hogy 100 hektáron gazdálkodik, és azóta ezt is sikerült túllépnie, de szerencsére testvére és nyugdíjas édesapja segítségére mindig számíthat. – Ehhez a munkához is szeretet kell. Én imádom csin
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek