Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Bogyoszló polgármestere összegezte az elmúlt négy évet

- Nem röstellem bevallani, hogy nagyon sok tanulnivalóm volt, és még most is nap mint nap új dolgokkal szembesülök - jegyezte meg Bogyoszló első embere. - Igen rosszkor kerültem haza polgármesternek - utalt a nehézségekre, valamint arra, hogy munkatársaival együtt megviselte őket a kényszerű  iskolabezárás, s szerinte emiatt még mindig neheztelnek rá néhányan. - Én csak végrehajtó voltam, és azt is tudni kell, hogy harminc gyerekkel nem lehet önálló iskolát fenntartani - fogalmazott a beszélgetőpartner.
Sebestyén Katalin rövid helyzetképet adott a négy évvel ezelőtti állapotokról, melyben az elvárások és a pénzhiány állt egymással szemben. A kis költségvetéssel üzemelő, adóbevételeket nélkülöző faluban nagy volt a lakosság igénye, viszont az állami támogatást simán felemésztette a működtetés. Könnyű azt mondani, hogy itt vannak a pályázatok, mert hát abban sem lehet mindenki nyertes, és az önrész  sem elenyésző összeg. Tíz évvel ezelőtt nem okozott nagy nehézséget, de a mai projektekhez már hivatásos pályázatírók kellenek - folytatta érvei felsorolását a polgármester.
A gyerekek azért nem jártak olyan rosszul, mert két-három kilométerre lévő településre járnak át tanulni, s az utaztatásukban partnerként közreműködik a közlekedési vállalat. A dolgozók közül mindenki megúszta az elbocsátást, s a megüresedett épület sem jutott az ebek harmincadjára, mert  több célra is sikerült hasznosítani. Ide költöztették a védőnőket, valamint a bútorokkal és gépekkel berendezett irodába került a falugazdász szolgálat is. A tornatermet jutányos bérleti díj fejében a fél Rábaköz használhatja, mert a helyieken kívül a környékbeli  focisták is idejárnak edzésekre. A civil szervezetek, klubok, néptáncosok mind otthonra leltek az immár nem elhagyatott épületben. A pályája nagy részét a kultúra követeként letöltő polgármester asszony büszke a falu könyvtárára, népművészeti kiállításaikat pedig hétről hétre látogatja az egész buszt megtöltő vendégsereg.

Nagyon szép a Tanítók fája, s nemrég újították fel a Millenniumi kereszt környékét, s magánszemély adakozásából kezdték meg az évszázados artézi kút rendbetételét. Ha minden a helyiek szándéka szerint történik, akkor a központi tér dísze, a templom is sorra fog kerülni.
Bogyoszlón foglalkozik az önkormányzat az utánpótlással: Olcsón bocsátották a fiatalok rendelkezésére a négy szociális telket, a volt egészségházban lévő két szolgálati lakást pedig kisgyermekes családoknak adták át. Felemelték a szülési segély összegét, ezenkívül szociális kölcsönnel  segítik a házasulandókat. Nagy öröm a kis községben, hogy újabban évente öt-hat újszülött gyarapítja a lakosság létszámát. Pályázati forrásból kívül-belül megszépült az óvoda, a több mint hatvan adag ebédet előállító konyhában pedig nemcsak a kicsikre, hanem a nyugdíjasokra is főznek. A mozgásukban akadályozottaknak házhoz szállítják az ételt még hét végén is. Az idősek napján a település közössége megünnepli az éltesebb korú embereket. Régi adósságát rótta le az önkormányzat azzal, hogy a két legforgalmasabb ponton utcatáblákat helyezett el. Hulladéksziget létesült a falu közepén, felújították az orvosi rendelő tetőzetét, s a ház előtt kulturált parkolót építettek. Folyamatban van az ötven esztendőt is megért épületben lévő tornacsarnok korszerűsítése. Az egyházközség két, az önkormányzat pedig egy pályázatot nyújtott be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz a százéves templom felújítására.
- Nem sikerült megoldani két nagy feladatot, ami miatt szid engem a falu: a szennyvíz meg a járda - mondta a polgármester. A képviselő-testület által többször megvitatott szennyvíz problémáját egyelőre nem sikerült elhárítani, mert várják a megfelelő pályázatot. A járdák állapota itt is kardinális kérdés, mert a hosszanti irányban elterülő faluban összesen öt kilométernyi gyalogjárót kellene felújítani. A legolcsóbb árajánlatot adó vállalkozó is méterenként hatezer forintjával csinálta volna meg a munkát. A csillagászati összegnek számító pénz nem áll a falu rendelkezésére, “ a nincsből nem lehet” - jegyezte meg a község vezetője, aki szerint a jövőben is sok fog múlni az állami támogatás alakulásán és az itt élők hozzáállásán.
Beküldés dátuma: 2010. 09. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés