Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Bogyoszló polgármestere szeretne elégedetten visszanézni a korábbi évekre

Már tavaly év végén érezhető volt a változás szele, hiszen a többi településhez hasonlóan, Bogyoszlón is átélték az elmúlt évtizedek legnagyobb közigazgatási átalakítását.
– Bogyoszló meg tudta őrizni a Szilsárkánnyal és Potyonddal közösen létrehozott körjegyzőséget, továbbá hogy a létszámunk is meg legyen, csatlakozott hozzánk Dör. Beindultak a közös hivatalok, a kezdeti nehézségek után pedig rugalmas együttműködés jött létre a települések között  – mondta  Varga Tamás. Szerinte annak ellenére, hogy az állam több tevékenységet „elvitt” tőlük, a legtöbb munkával járó feladatok mégis helyben maradtak. A feladat alapú finanszírozás jelentősen csökkentette az önkormányzat  anyagi lehetőségeit, ezért a polgármester úgy gondolja, az államnak érdemes lenne felülvizsgálnia a rendszert, amely Bogyoszlón nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A település vezetője bízik az Európai Unió jövőre kezdődő új pályázati ciklusában. Ugyancsak biztató, hogy meg lesz az anyagi háttere a megyei önkormányzatokra telepített területfejlesztési feladatoknak is. Bogyoszlón a jól bevált, egyszerűsített pályázati formákra számítanak, mert úgy vélik, nagyon ráférne a község infrastruktúrájának és szennyvízhálózat a korszerűsítésére, továbbá az utak és járdák építésére. Bogyoszló nem szorult rá az  adósságkonszolidációra, ezért a szigorú költségvetés megtartása mellett élni szeretnének az állam által ígért kedvezményben, ami szerint önrész nélkül indulhatnak az egyébként magas saját forrást igénylő projekteken.

Tavaly év végén adták át a felújított integrált közösségi teret és konditermet, pályázati pénzből vásároltak csúcsmodern projektort és hozzá tartozó vetítővásznat. A régi iskola helyén működő közösségi teret nem tudják kihasználni a hét minden napján, ezért az energia költségeken nagy teljesítményű vegyestüzelésű kazán beüzemelésével próbálnak  spórolni. A régi nyílászárókkal rendelkező önkormányzati lakásban szintén ily módon váltották ki a gázfűtést. A védőnői hálózat fejlett számítástechnikai berendezést kapott. Mivel nem voltak megelégedve a korábbi szociális ellátórendszerrel, Varga Tamás jó döntésnek tartja, hogy július 1-jével társultak a Beledi Egyesített Szociális Központtal, ahol a szakemberek megoldják a gyermekjóléti, a családgondozói feladatokat, továbbá a házi segítségnyújtást és a szociális étkeztetést. Komplett tervvel rendelkeznek az óvoda és az orvosi rendelő épületének energetikai korszerűsítésére.

A falunapra idén nem hívtak sztárvendéget, mert szívesebben hallgatták a helyi férfi dalkört, mint több száz ezer forintért valamilyen húszperces playback-et. Idén először vettek részt a Katolikus Karitász élelmiszersegély programjában, melynek keretében hatvan család, illetve egyedülálló személy kapott egy-egy hasznos csomagot, aminek minden érintett nagyon örült. Ha a korábbinál kisebb mértékben is, de a civil szervezetek továbbra is számíthatnak az önkormányzat támogatására, akár  pályázati pénzzel vagy fűtött helyiség biztosításával. Az óvoda épülete a falu gondozásában van, tehát a korszerűsítése Bogyoszló költségvetését terheli, ugyanakkor az intézményt társulási szerződés keretében a farádi önkormányzat működteti. Az óvodával közös épületben üzemelő konyha, valamint a gyermekintézmény közműveinek szétválasztása nem kis pénzébe került a településnek, s a további működtetés is megterheli a büdzsét, ezért megtartva a jelenlegi dolgozókat, vállalkozóval végeztetik el a feladatokat.
Bogyoszló első embere reméli, hogy jövőre megelégedéssel fog gondolni az előtte lévő négy évre.
– Tervünk rengeteg van, pénzünk annál kevesebb. Szeretnénk folytatni a járdafelújítást. Nem nagy dolog a falu életében, ráadásul kevés embert érint, de húsz éve könyörögnek az egyik utcaszakasz közvilágításáért. Három-négy villanyoszlopról van szó, amire három lámpatest ha felkerülne, ez a probléma is megoldódna. A hajdani „kövecses” a legújabb településrendezési terv szerint elnádasodott mocsárként szerepel, ezért szeretnénk megvalósítani a rekultivációját – hangzott az interjúban. A költségvetés állapotát figyelembe véve jövőre játszótér építésbe kezdenének. A bogyoszlói polgármester  végül elmondta: választási ígéreteit nagyrészt megvalósította, de legalábbis kollégáival mindent megpróbáltak. Varga Tamás a beszélgetés végén nagyon titokzatos volt, és bejelentette: még egy meglepetéssel készül, és a maga idejében ezt is elmondja.
Beküldés dátuma: 2013. 11. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés