Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Bronzérmes lett a szépségversenyen

A csornai Csukásban – növénytermesztő-gépész szakon – 1994-ben érettségizett diák családjának nem ismeretlen a szakma, hiszen a háború utáni uradalmi időszakban agronómus volt a nagyapa. Ifj. Fördős László iskolájának befejezése után a helyi téeszben kezdett dolgozni, s miután Győrsövényházon is megszűnt a szövetkezeti gazdálkodás, elhelyezkedett az iparban. A szomszéd falu haszongépjármű-szervizének szerelője munka mellett 21 hektárnyi saját és bérelt földön gazdálkodik.
A Hofher-Schrantz-Clayton-Shuttlewort cégből 1950 után alakult Vörös Csillag Traktorgyárban az első munkagépek kéthengeres, dízelmotorral készültek – mesélte ifj. Fördős László. Ezután fejlesztették ki azt a traktort, amely D4K-A típusszámon került forgalomba. A 65 lóerős, négyhengeres Csepel motorral szerelt Dutrát 1961-től 1963-ig gyártották sorozatban. A magas vonóereje miatt kimondottan talajmunkákra kifejlesztett járművet Győrsövényházon nem sokáig használták, mert felváltotta a már említett nagy “testvér”. Az 1000-es típus a Dutra még korszerűbb fülkével felszerelt változata volt.
A magángazdálkodásba kezdő Fördős család szemben lévő szomszédjánál már volt egy Dutra, ami nagyon megtetszett a fiatal növénytermesztőnek. Első után nemsokára jött a második, nagyobb teljesítményű gép, mely még többet bírt. Ifj. Fördős László egy újsághirdetés nyomán találkozott a szőnyi Nagy Vilmossal, majd egyre többen csatlakoztak hozzájuk, és létrejött a Dutra iránt vonzódók baráti köre, melynek napjainkban több mint száz tagja van. A gazdálkodó egyébként rendszeresen használja a traktorokat, de legbecsesebb darabja “felmentést kapott a munka alól”.
Strapabíró, a talajon jó mászóképességgel rendelkezik, gazdáját sosem hagyja cserben, és nem utolsó sorban magyar gyártmányú – ezek a Dutra traktor legfőbb erényei, s ráadásul sokan még vonzónak is látják. A Nógrád megyei Bokor községben megrendezett, legnagyobb horderejű hazai veterán traktorkiállítás szépségverseny kategóriájában ifj. Fördős László saját kezűleg felújított két járműve közül az egyik Dutra harmadik helyezést ért el.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés