Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Budai Viktória népi fazekassal beszélgettünk

Budai Viktória kicsi kora óta részt vett a kézművestáborokban, ahol egy debreceni házaspár szerettette meg vele a kézműves foglalkozást. A beledi általános iskola befejezése után nem volt kérdés, hogy hol folytatja a tanulást. A fiatal lány a győri Kovács Margit Általános Művelődési Központ és Kézműves Szakmunkásképzőben megszerezte a kedvelt mesterségről szóló bizonyítványt. – Népi fazekasként végeztem, de nem teljesen ezt a vonalat követem – mondta Viktória, aki  eleinte saját és családja szórakoztatására készítette a tárgyakat, s januári  államvizsgája óta foglalkozik rendszeresen a kerámiakészítéssel. A pedagógia, valamint néprajz szakos bölcsész diplomával rendelkező  hölgy olyan egyedi stílus kialakítására törekszik, hogy az illeszkedjen a mai modern háztartásokba, de közben megmaradjon az archaikus forma is. Kedvencei nem bizonyos típusú tárgyak közül kerülnek ki, hanem mindig az utoljára készített  daraboknak örül a legjobban, amelyek nem várt sikerélményt nyújtanak az alkotónak. Sütő-főzőedények, étkészletek, bögrék, reggeliző-szettek, házszámtáblák, fagyálló kerámiák, nagyobb kerti cserepek kerülnek ki a műhelyéből. A vásárlók a használati tárgyakat értékelik a legtöbbre, ezért a küllem mellett a funkcionalitás a másik szempont, amelyre az alkotó  törekszik. Keresettebb színek a barna, a zöld és a kék, de az alkotó dolgozott már fehérrel és a sötétebb árnyalatokkal is. Már eleink is tisztában voltak azzal, hogy a legjobb a természetes anyag,  ezért az agyagedényekben készített és tálalt ételnek talán még az íze is finomabb – magyarázta a keramikus.
Budai Viktória hosszú távú tervei közt szerepel a fazekas mesterség mind alaposabb megismerése, valamint annak oktatása. Idén nyáron elindítja első néprajzi jellegű táborát Beleden, ahol a gyerekek a kézműves foglalkozások mellett megismerkedhetnek gyökereinkkel. Mivel a település nem rendelkezik fazekas hagyományokkal, rá vár az a megtisztelő feladat, hogy terjessze ezt a kultúrát. A fiatal vállalkozó szeretne tanult mesterségéből megélni, ezért hamarosan fel fog bukkanni a vásárokon és a falubeli rendezvényeken, hogy megmutassa egyedi, kézzel készített termékeit.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play