Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Buthi Gyula régóta kitart eredeti munkahelye mellett

A beledi születésű, soproni erdészeti technikumot végzett fiatalember a hűség városában teljesített katonai szolgálatot, majd azt követően belépett a rendőrséghez. Buthi Gyula járőrként kezdett az 1994 augusztusában alakult beledi kirendeltségen, és a kétéves rendőr szakközépiskola elvégzése után a kapuvári egység bűnügyi osztályára került nyomozónak. Közel öt esztendő után döntött úgy, hogy megpályázza a beledi rendőrőrs parancsnoki beosztását. A tizenkét hivatásos rendőrt (parancsnokot, helyettest, ezenkívül öt körzeti megbízottat és ugyanennyi járőrt)és egy közalkalmazottat foglalkoztató, beledi központtal megalakult rendőrőrshöz tizenegy község tartozik. A körzeti megbízottakat úgy osztották be, hogy  Beleden, Dénesfán és Cirákon dolgozik egy-egy munkatárs, Himodon és Gyórón, valamint Mihályi, Kisfalud és Vadosfa területén szintén, ezenkívül Rábakecöl, Edve és Vásárosfalu körzetébe osztottak be rendőrt. Mivel tagjai a megyei csapatszolgálati századnak, a folyamatos szolgálat teljesítése mellett gyakoriak az egyéb helyre történő kivezénylések
A Kapuvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi, közlekedési és határrendészeti osztály alegységeként működő beledi őrsön a közrendvédelemmel és elsődleges bűnügyi feladatokkal foglalkoznak, a nagyobb horderejű ügyekben  viszont a kapuváriak járnak el, de ugyanígy a gazdasági jellegű döntéseket is ott hozzák meg. A beledi épület nemrég esett át egy komolyabb felújításon - tudtuk meg Buthi Gyulától. A bővítés során a régi szolgálati lakást is átalakították: az egyik helyiségből öltözőt építettek, a további lakrészekből pedig újabb irodák készülnek. Pályázati forrásból akadálymentesítették a közel száz éves épület egy részét, de a folytatáshoz további támogatásra lesz szükség. Továbbá tervezik a nyílászárók cseréjét, illetve az épület hátul lévő felének a központi fűtésre való kapcsolását.
A beledi őrsparancsnok és munkatársai büszkék arra, hogy megtalálták a közös hangot a lakossággal, ezért nagyon jó az emberekkel az együttműködés. Legfeljebb akkor érzi magát kényelmetlenül, ha ismerősöket kell bírságolnia, de ennek ellenére pozitívak a visszajelzések. A közbiztonság megítélése szubjektív, mert akit kár ér, az természetesen átmenetileg elégedetlen, de összességében nagyon alacsony a térségben elkövetett bűncselekmények száma az országos viszonylathoz képest. Kis értékű lopás, garázdaság, kocsmai verekedés a jellemzőbb, de tavaly fegyveres rablás is történt a benzinkútnál. A rendőr úgy tapasztalta, hogy Beled környékén akkor történik kevesebb baleset, ha rosszabbak az útviszonyok, mert óvatosabbak a közlekedők, jó időben viszont könnyelműbben használják járműveiket.
A kapuvári kapitányságnak köszönhetően a beledi rendőrök még bírják üzemanyaggal a legalább 200 kilométeres távon teljesített nappali és éjszakai tizenkét órás szolgálatokat, így autóikkal mindenhova elérnek.
A tavaszi időszakban a legnagyobb veszélyt a besurranásos lopások jelentik, mert többet tartózkodnak a szabadban az emberek, és sokszor nyitva hagyják az ajtót. Mostanában nagyon elterjedt módszer, hogy ismeretlenek közvetlen hozzátartozóknak kiadva magukat,  kihasználva a jóhiszeműséget, felhívják az időseket, hogy pénzt csaljanak ki tőlük.
Buthi Gyula televíziónkon keresztül is megköszönte a helybeliek közreműködését, akik minden gyanús esetnél jeleznek. Mivel hazánk fél esztendőn át ellátja az Európai Unió soros elnöki tisztét, rendszeres vezénylésekre számíthatnak az év első felében a beledi őrsparancsnokság munkatársai.
Beküldés dátuma: 2011. 02. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek