Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Csak annyi embert engednek be, ahány onnan ki is tud menni

A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályok a tavalyi év folyamán változtak meg. Az ilyen jellegű összejövetelek megtartása előtt a jegyzőhöz kell fordulni. Engedélyt kell kérni, ha 300-nál több ember van jelen egy időben az  ún.tömegtartózkodási helyiségben, szabadtéri rendezvény esetében pedig 1000 fő felett kell igényelni a hivatalos hozzájárulást. – A bejelentéskor kollégáim kimennek a helyszínre, és a rendezvény szervezője által benyújtott dokumentumokat, úgy mint a tűzvédelmi szabályzatot, tűzriadó tervet,  átvizsgálják – fogalmazott Kiss László tűzoltó főhadnagy. Hozzátette: “Kiürítés-számítással”kell rendelkezni, amely a nyílászárók és útvonalak alapján meghatározza, hogy hányan tudnak részt venni a rendezvényen. A menekülési útvonalakat nem elég feltűnően megjelölni, hanem szabadon  kell hagyni: asztal, szék, virág ne torlaszolja el. Az említett helyszíneken általában olyan személyek tartózkodnak, akik nem ismerik az épület adottságait, ezért erről őket tájékoztatni kell.
Az emberek belátják, hogy a szabályok nem azért vannak, hogy őket akadályozzák, hanem a biztonságukat szolgálják.
– Tapasztalataink jók, mert a zenés-táncos rendezvények szervezői arra törekednek, hogy betartsák a tűzvédelmi szabályokat.
A megváltozott jogszabályok sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a kimenekítésre. A szórakozók biztosabbak lehetnek abban, hogy bárminemű probléma esetén ki tudnak jutni a helyiségből. A rendezvényszervezők arra is odafigyelnek, hogy csak annyi embert engedjenek be, ahány onnan ki is tud menni. A csornai és a kapuvári területen nincs olyan állandó zenés-táncos rendezvényre alkalmas létesítmény, amelyben az ott tartózkodók létszáma meghaladja a 300 fő. A Rábaközben ismert, szórakozásra használt épületekben 300-nál kevesebb ember biztonságát lehet garantálni. 
A szabadtéri rendezvényekkel kapcsolatos előírásokat az új országos tűzvédelmi szabályzat tartalmazza. Ha nem zenés-táncos összejövetelről van szó, akkor  nincs létszámkorlát meghatározva, de harminc nappal előtte be kell jelenteni a katasztrófavédelmi kirendeltséghez. Mindenképpen meg kell adni a következő adatokat: a rendezvény típusát és pontos helyszínét. Továbbá le kell írni a felelősöket és a biztonsági személyzet létszámát. A léptékhelyes rajz pedig azt mutatja meg, hogy az emberek milyen útvonalon tudnak távozni, és a tűzoltóság járművei hogyan tudják megközelíteni a rendezvényeket. – Amennyiben szükséges, helyszíni szemle keretében megvizsgáljuk a területet – fogalmazott a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának vezetője.
A tanintézményeket alapvetően oktatási-nevelési és sport célra építik meg, ezért ha ezektől eltérő rendeltetésű rendezvényt tartanak – például az iskolában bált, a művelődési házban vásárt –, a dokumentumokat előtte tizenöt nappal be kell nyújtani.  Bonyolítja a helyzetet, ha nem lehet előre tudni, hogy zárt vagy nyitott térben zajlik-e az esemény. Ilyen az iskolai ballagás, melynek lebonyolítását befolyásolja az időjárás is. Mivel a szabadban történő rendezvény bejelentési határideje harminc, a zárt térinek pedig tizenöt nap, azt javasolták az igazgatóknak, hogy a korábbi határidőt válasszák, és a kérelemben jelöljenek meg külső és belső helyszínt. A tűzoltó főhadnagy szerint a szülőknek és a diákoknak is meg kell érteniük, hogy a biztonságuk a legfontosabb, tehát a szabadban akár ötszázan is részt vehetnek, de adott esetben a zárt térben kétszáznál többen nem férnek be.
A legsúlyosabb szankció a rendezvény teljes betiltása, melyre akkor kerülhet sor, ha nem olyan módon valósítják meg a programot, mint ahogy azt  előzetesen bejelentették.  Amennyiben nagyobb mértékben átlépik a megengedett létszámot, szintén le lesz fújva a parti. Másik lehetséges büntetési forma a tűzvédelmi bírság, amely a rendezvény szervezője ellen kerül kiszabásra, hiszen ő a felelős azért, hogy az összejövetel biztonságosan bonyolódjon le.
Kiss László az új szabályozás további előnyéről is beszélt: A kisebb településeken tartott rendezvényekről eddig nem szereztek minden esetben tudomást, ezért az ilyenkor bekövetkező káresemény kapcsán sokkal nehezebb dolga volt a tűzoltóknak, hiszen a szolgálatvezetőnek előzetes ismeretek nélkül kellett eldöntenie, hogy milyen eszközöket irányít a helyszínre. Nem mindegy, hogy kisebb családi programról van-e szó, vagy több száz embert megmozgató falunapról, ráadásul a kirakodóvásáron az utcákat is eltorlaszolják, de ha a tűzoltók előre fel tudnak készülni, sokkal hatékonyabb a mentés.
– Kirendeltségünk partnerként viszonyul a rendezvények szervezőihez, bármikor szívesen válaszolunk a kérdéseikre. Érdeklődni lehet a 06-96/242-855-ös telefonszámon – mondta a hatósági osztályvezető.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 22.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play