Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Csapatban készülnek fel a vészhelyzetekre

Gyakorlat teszi a mestert! Sikeres komplex gyakorlaton vannak túl Beleden. A hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a beledi polgári védelmi szervezet közös gyakorlata rámutatott arra, hogyan lehet hatékonyan együttműködni.

Komplex katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak április 10-én Beledben, melyen a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága, illetve a Csornai Katasztrófavédelmi Őrs hivatásos tűzoltó egységei, továbbá a beledi polgári védelem tagjai vettek részt.
Az elképzelt helyzetben egy vihar miatt történt hiba a villamosenergia-rendszerben, ezért a település egy részén megszűnt az áramszolgáltatás. A lakókat egy erre kijelölt befogadóhelyre kellett menekíteni. A katasztrófavédelmi szakembereknek a trafóházra dőlt fák eltávolítása volt a feladata – tudtuk meg Kiss László tűzoltó alezredes, iparbiztonsági felügyelő.

Németh György korábban nem volt hasonló helyzetben, ezért tapasztalatokkal sem rendelkezett. Szerinte a gyakorlat során akadtak hibák, de tanulni fognak belőlük, hogy legközelebb tökéletesebben teljesítsék a feladatokat. A közbiztonsági referens úgy gondolja, nem célszerű egy kézben tartani az egészet, több ember bevonásával kell megosztani a feladatokat. A csapatmunkában szükség van a katasztrófavédelem és a polgári védelem apparátusára.
Beledben kb. negyven fő a települési polgári védelmi szervezet létszáma. A legutóbbi gyakorlatra nyolc személyt hívtak be: az iskola vezetőségét, a tanár karból többeket, az óvodavezetőt, valamint az ifjúsági ház dolgozóit.
– Nem akartunk több embert kivenni a munkából. Jó ha ők begyakorolják a tennivalókat, mert szükséghelyzet esetén úgyis rájuk bíznánk a feladatokat.
A gyakorlati tennivalók mellett időt kell szakítani az események dokumentálására, mert bizonyos adatokat azonnal le kell jelenteni a polgármesternek és a katasztrófavédelemnek. Éles helyzetben nincs sok lehetőség a mérlegelésre, ezért plusz emberekkel lehet csak biztonságosan megoldani az esetlegesen bekövetkező vészhelyzetek elhárítását – hangzott az összegzésben.
A polgári védelem évente, kétévente egynapos képzést tart az állománynak, ami érinti a műszaki alakulatokat és a parancsnoki egységet, tehát mindenkit bevonnak az oktatásba.
– A mostani gyakorlat is meghozta az eredményét, mert akik ott voltak, azt mondták, hogy a megszerzett tudást át fogják adni a  többieknek, a pedagógusok pedig a gyerekeknek – mondta Németh György.

Beküldés dátuma: 2018. 04. 26.

Kapcsolódó hírek

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play