Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Csermajor a sajtosok bölcsője

Az érdeklődők többsége kóstolgatta az asztalokon felkínált ételt, de a szakavatottabbak nemcsak szájon át bevehető, hanem  szellemi táplálékra is vágytak, ezért a sajtok történetére is rákérdeztek. Vitnyéd község a támogatásáról biztosította a Csermajorban megrendezett országos sajtünnepet, de a szervezők közt találjuk a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központját, a megyei önkormányzatot, valamint a Europe Direct Információs Irodát.
A kétnapos fesztivál első részében megmérettetnek a sajtok, hogy aztán másnap sor kerüljön az eszem-iszommal, műsorokkal tűzdelt igazi ünneplésre. Kormányos Zoltán tanműhelyvezető elmondta, hogy huszonnégy termelő nevezett be az öt kategóriában meghirdetett versenyre, ezenkívül hetven és nyolcvan körülire tehető a sajtféleségek száma. Azoknak is kedveztek, akik a húsosabb falatokat helyezik előtérbe, mert a magyar gasztronómiai utcában hagyományos ételekkel is találkozhatott a nagyérdemű. Visszatérve a versenyre: a csermajoriak jellegzetes zamatú étele dicsőséget hozott  készítőinek, ugyanis a félkemény és kemény sajtok kategóriájában két különdíjat nyert. A tanüzem termékei megtalálhatók az egyik nagyobb áruházlánc polcain,  soproni boltjukban, a fővárosi biopiacon, s ezen túlmenően a MAGOSZ kereskedelmi egységeiben is elérhetők a sajtok a nagyközönség számára - tudtuk meg Kormányos Zoltántól. - Csermajor a sajtosok bölcsője, s ebből adódóan diákjaink igen jelentős pozíciót szereznek a tejfeldolgozó és sajtkészítő üzemekben. Nagy örömmel jönnek vissza a majorság területére és méretik meg sajtjaikat, mert ez presztízskérdés is - hangzott a tájékoztatóban. A megszólaló erős párhuzamot vont a jelenlegi Kormányzat politikája, valamint a sajtkészítő műhelyek megjelenése között, melyen a mezőgazdaságra alapozott munkahelyteremtésre gondolt. Példaként említette azt a harminc-negyven kecskével rendelkező, kezdő rábaközi gazdát, akinek kívánnivalót hagy a csomagolástechnikája, s hiányzik a piacra jutási gyakorlata, de a megyei önkormányzattól szintén különdíjat kapott a versenyen. Nem meglepő, hogy Kormányos Zoltán  hazabeszélt, ugyanis kedvence a csermajori műhelyben készült friss Panni, valamint a félkemény Ilmici és Lajta sajt, de a Pálpusztait sem veti meg.
V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár csak helyeselni tudta, hogy a szervezők az egykori gazdaság területén tartották meg sajtfesztivált. A nyilatkozó körútjai során mindig az adott tájegység jellegzetes ételeit kóstolja meg, ezért Csermajorban is az itteniek termékeit tüntette ki a figyelmével. A rendezvényről elmondta: ennek lényege a szokványos iparszerű termékek helyett a tradíciók, ősi ízek megőrzése, melyben kitüntetett szerep jut a sajtnak - fejtegette a politikus, majd kiegészítette:  Szabadabb kezet adtak a kistermelőknek, akik ezután bátran értékesíthetik a füstölt kolbászt, a házilag főzött  lekvárt, de szabad a gazda a húsfüstölőknek, a gyümölcsaszalóknak, és megszűnt  a disznóvágók, az ökörsütők és a pálinkafőzők tilalma is. Az államtitkár szerint utóbbit hatalmas várakozás előzte meg. Az államtitkár kilátásba helyezte, hogy a jövő évi pályázatoknál már hatványozottabban fog érvényesülni a helyiek akarata.
Beküldés dátuma: 2010. 10. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés