Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Csermajor a sajtosok bölcsője

Az érdeklődők többsége kóstolgatta az asztalokon felkínált ételt, de a szakavatottabbak nemcsak szájon át bevehető, hanem  szellemi táplálékra is vágytak, ezért a sajtok történetére is rákérdeztek. Vitnyéd község a támogatásáról biztosította a Csermajorban megrendezett országos sajtünnepet, de a szervezők közt találjuk a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központját, a megyei önkormányzatot, valamint a Europe Direct Információs Irodát.
A kétnapos fesztivál első részében megmérettetnek a sajtok, hogy aztán másnap sor kerüljön az eszem-iszommal, műsorokkal tűzdelt igazi ünneplésre. Kormányos Zoltán tanműhelyvezető elmondta, hogy huszonnégy termelő nevezett be az öt kategóriában meghirdetett versenyre, ezenkívül hetven és nyolcvan körülire tehető a sajtféleségek száma. Azoknak is kedveztek, akik a húsosabb falatokat helyezik előtérbe, mert a magyar gasztronómiai utcában hagyományos ételekkel is találkozhatott a nagyérdemű. Visszatérve a versenyre: a csermajoriak jellegzetes zamatú étele dicsőséget hozott  készítőinek, ugyanis a félkemény és kemény sajtok kategóriájában két különdíjat nyert. A tanüzem termékei megtalálhatók az egyik nagyobb áruházlánc polcain,  soproni boltjukban, a fővárosi biopiacon, s ezen túlmenően a MAGOSZ kereskedelmi egységeiben is elérhetők a sajtok a nagyközönség számára - tudtuk meg Kormányos Zoltántól. - Csermajor a sajtosok bölcsője, s ebből adódóan diákjaink igen jelentős pozíciót szereznek a tejfeldolgozó és sajtkészítő üzemekben. Nagy örömmel jönnek vissza a majorság területére és méretik meg sajtjaikat, mert ez presztízskérdés is - hangzott a tájékoztatóban. A megszólaló erős párhuzamot vont a jelenlegi Kormányzat politikája, valamint a sajtkészítő műhelyek megjelenése között, melyen a mezőgazdaságra alapozott munkahelyteremtésre gondolt. Példaként említette azt a harminc-negyven kecskével rendelkező, kezdő rábaközi gazdát, akinek kívánnivalót hagy a csomagolástechnikája, s hiányzik a piacra jutási gyakorlata, de a megyei önkormányzattól szintén különdíjat kapott a versenyen. Nem meglepő, hogy Kormányos Zoltán  hazabeszélt, ugyanis kedvence a csermajori műhelyben készült friss Panni, valamint a félkemény Ilmici és Lajta sajt, de a Pálpusztait sem veti meg.
V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár csak helyeselni tudta, hogy a szervezők az egykori gazdaság területén tartották meg sajtfesztivált. A nyilatkozó körútjai során mindig az adott tájegység jellegzetes ételeit kóstolja meg, ezért Csermajorban is az itteniek termékeit tüntette ki a figyelmével. A rendezvényről elmondta: ennek lényege a szokványos iparszerű termékek helyett a tradíciók, ősi ízek megőrzése, melyben kitüntetett szerep jut a sajtnak - fejtegette a politikus, majd kiegészítette:  Szabadabb kezet adtak a kistermelőknek, akik ezután bátran értékesíthetik a füstölt kolbászt, a házilag főzött  lekvárt, de szabad a gazda a húsfüstölőknek, a gyümölcsaszalóknak, és megszűnt  a disznóvágók, az ökörsütők és a pálinkafőzők tilalma is. Az államtitkár szerint utóbbit hatalmas várakozás előzte meg. Az államtitkár kilátásba helyezte, hogy a jövő évi pályázatoknál már hatványozottabban fog érvényesülni a helyiek akarata.
Beküldés dátuma: 2010. 10. 06.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek