Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Csorna új jegyzője az ügyfelekkel közvetlen viszonyra törekszik

Németh Dóra szerint jegyzőnek születni kell. A csornai polgármesteri hivatal jelenlegi vezetője rövid idő alatt beváltotta első munkahelyén tett ígéretét, s kisebb kitérőkkel azóta is ezt a felelősségteljes pozíciót tölti be.

A zalai születésű, családjával Győrben élő Németh Dóra korábban csak átutazóként járt Csornán. Városunkkal most ismerkedik, s felújított irodája ablakából a település legimpozánsabb épületét, a Premontrei Apátságot látja. Bejáróként a hatalmas átmenőforgalmat nap mint nap tapasztalja, így sok reményt fűz az elkerülőút építéséhez. Szerinte a csornaiaknak a járműáradat sok jót nem hozott, ezért az útépítéstől az itt élők életminőségének javulását várja.
Győrből Csorna fele haladva kihasználja az időt, és ilyenkor átgondolja napi feladatait, melyek közül sok nem tűr halasztást. A rutinos jegyző mire belép a hivatal ajtaján, már felállítja a fontossági sorrendet, illetve továbbítja az ügyintézőknek azokat a teendőket, amelyek nem feltétlenül az ő asztalára tartoznak.

Németh Dóra testületi üléseken mutatott határozott fellépése egyéniségéből és szakmai felkészültségéből fakad. A jegyzőnő örül annak, ha a televíziós élő adások alapján karakán személyiségnek látják őt a nézők. De hogy kezdődött pályafutása? A budapesti Államigazgatási Főiskolát 1994-ben fejezte be, ezt követően pedig a Zalaegerszegi Pénzügyi és Számviteli Főiskolán megszerezte a szakközgazda képesítést. 2013 júliusában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatási mesterképzés szakán végzett.
Első munkahelyén, a Zalaegerszegi Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában a jegyzőnek bejelentette: ő is erre a hivatásra készül. Megérzése nem csapta be, mert kilenc hónap múlva valóban a hivatalvezetői székbe került. 1995-től 2000-ig a Zala megyei Alsónemesapáti község jegyzőjeként folytatta közigazgatási munkáját. Egy éven át a megyei egészségbiztosítási pénztár jogi és igazgatási osztályvezetője volt, s közben bekövetkezett élete egyik legmeghatározóbb eseménye: megismerkedett férjével. Így került Győrbe, ahol a Magyar Államkincstár Családtámogatási és Ellenőrzési Osztályának irányítását bízták rá 2001-től 2008-ig. Időközben a házaspár gyermekei megszülettek, majd Németh Dóra Öttevény jegyzőjeként állt ismét munkába.

A televíziónknak nyilatkozó szakember úgy véli, nehéz, de szép pályát választott.
Németh Dóra a 2014. december 18-i képviselő-testületi ülésen mutatkozott be először a csornaiaknak, és megígérte, hogy rövid időn belül át fogja látni a hivatali feladatokat, valamint az első negyedévre foganatosította javaslatát a városháza átszervezésére. Egyenes, szavahihető ember lévén mindkét tervezete határidőn belül megvalósult. A dolgozókkal elbeszélgetve, pozitív gondolataikat meghallgatva alakította ki véleményét.
A polgármesteri hivatal eddig két nagy osztályra tagozódott, s egyik az osztályvezető töltötte be az aljegyzői feladatokat is. A szervezeti struktúra továbbá csoportokból állt, ahova a megfelelő ügyintézők tartoztak. A hivatali munkához a törvényes működés és a határidők betartásán túl a partneri együttműködés, valamint az ügyfélközpontúság is hozzátartozik. Riportalanyunk ezen nem az alá– és fölérendeltséget érti, hanem az igazi partnerséget. Németh Dóra a városházán tapasztalt kommunikációval nem volt elégedett, ezért a kor követelményeinek és a jogszabályokban előírt feladatoknak jobban megfelelő információs csatornákat épített ki. Az újonnan bevezetésre kerülő kabinetrendszer eget rengető változást nem hoz a hivatal életében, de úgysem az a célja. Ellenben április 1-jétől feláll a humán és gazdasági kabinet, illetve önálló munkakörbe sorolják az aljegyzői feladatokat. A régi csoportokat szakterületek váltják fel, de az ügyintézők személyében nem történik változás, hisz továbbra is igényt tartanak a rátermettségüket bizonyító dolgozókra. A kabinetvezetőket és helyetteseiket a hivatalon belüli létszámból nevezik ki, a gazdasági terület irányítását pedig külsős személyre bízzák.

Németh Dóra a hétköznapi, megterhelő munka után a falakon kívül, a természetben keresi a megnyugvást.
Csorna jegyzője amikor nem a hivatali dolgokkal foglalkozik, hétvégenként futással szellőzteti ki a fejét. Tavaly a sokorópátkai futóversenyen vett részt, idén pedig jegyzőtársaival a lipóti mezőnnyel indulna. Két évvel ezelőtt, kósza gondolatának engedve, festőecsetet vett a kezébe. Az eredmény már látható irodájának falán, további alkotásait pedig szerettei, barátai körében népszerűsíti. További szabadidejét olvasással tölti, s főleg a történelmi jellegű írásokat kedveli.
Németh Dóra életében is felállította a rangsort: első a család, majd azt követi a hivatás. Leginkább nyolc és tizenkét éves gyermekének mindennapjait egyengeti, miközben a család életét közös társasjátékok és a kirándulások színesítik. Míg az édesanya ismerkedik új feladatkörével, és maradéktalanul átlátja a hivatali dolgokat, férjére több otthoni feladat hárul. A jegyzőnő a képviselő-testületi ülések hetében, a Zalaegerszegről Győrbe utazó nyugdíjas anyukájára is számíthat minden nap. Minden rosszban van valami jó, tartja a mondás, hisz az unokák ennek a megváltozott helyzetnek nagyon örülnek, mert többet lehetnek nagyszülőjükkel.

Beküldés dátuma: 2015. 03. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés