Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Csornai alkotók képzőművészeti tárlata

- Vannak jelenségek, amelyeket nem kell és nem is szabad megmagyaráznunk. Mihelyt számot akarunk adni róluk, eltűnik nyilvánvaló létük. Ilyen a festészet, a grafika, a szobrászat is - mondta Molnárné Dukai Éva tanár a Csornai alkotók képzőművészeti tárlata megnyitóján. Szellemi, tematikus és méretbeli, alkotói sokféleséget kínált a csoportos kiállítás, melynek üzenete: a világ sokszínű, viszont nem lehet kétszer ugyanúgy meglátni.
Balogh-Tatai Renáta, a Kerényi-iskola grafikatanára dombornyomású műveit állította ki, melyeken a tengerparti sziklák anamorfikus ellipszisben torzítva jelennek meg. Az ifjú alkotó a két évvel ezelőtti megyei őszi tárlaton a Magyar Alkotóművészek Egyesületének díját is megkapta.
Pénzes-Tatai Ágnes grafika és tanár szakon szerzett felsőfokú képesítést. A művelődési központban bemutatott képein merőben új hordozóanyagot használ, melyeken az akvarellt próbálta szitanyomásra áthelyezni. Az esküvői dekorációkkal foglalkozó hölgy merészebb formában képzeli el további grafikai tevékenységét, és reméli, hogy művei felbukkannak más kiállításokon is. Kóbor Attila egész életét a rajz és művészet szeretete határozza meg.  A jánossomorjai iskola rajztanára édesapja ihletésére kezdett a festészettel foglalkozni, és szabadidejében pasztelképeket készít. Tanítványaival nyaranta rajztáborokban vesz részt, ezenkívül képzőművészeti versenyekre neveznek be. Kálmán György csornai reklámgrafikus rézkarcokat,  akvarelleket és olajképeket készít. A rajz- és történelem szakos tanár a kiállításra utóbbi műveiből és számítógéppel létrehozott grafikai alkotásaiból hozott néhány darabot. Elmondása szerint a szürrealisztikus látásmód áll hozzá a legközelebb.
Horváth Róbert amatőr szobrász képességeit a csornai Hunyadi-gimnázium egyik régi művészettörténész tanára fedezte fel. Az alkotó úgy érzi,  nem hagyta elkallódni tehetségét, mert munkálkodása során biztatták szakértő ismerősei. A névadóról készült tanulmányportréja a helyi Martincsevics Károly Városi Könyvtárban látható, a Kossuth Lajos Szakiskola épületének homlokzatán elhelyezett domborműve szintén a keze munkáját dicséri.
Libis József csornaiként szívesen mutatja meg festményeit a városnak. Akvarell, portré és olajfestmény dicséri a művész szorgos munkásságát. Több környező városban rendezett már önálló kiállítást, ezért örült, hogy lakóhelyén megint bemutatkozhat. Molnár Gergely a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola volt tanulója gyermekkora óta rajzolgat. A festészet is érdekelte, de inkább a szürreális hatású színes ceruzarajzok felé fordult.
Szűcs Miklósné már aktív korában készült a festészetre, és nyugdíjba vonulása után beváltotta korábbi tervét. Eleinte vízfestékkel, később megbátorodva  olajjal állította elő képeit. Az amatőr alkotó örül annak, hogy bekerülhetett a csornai művészek csoportjába, és széles nyilvánoság előtt mutathatja  meg festményeit.
Horváth Péter szintén nyugdíjas korában kötelezte el magát a festészettel. Fiatalabb éveiben  mezőgazdasági dolgozó volt, és gyakran töltötte idejét a természetben. Innen a vonzalma a táj megjelenítésére, mely kitölti nyugdíjas napjait.
Szilágyiné Jéger Teréz, a csornai Kerényi György Művészeti Iskola tanára nemcsak oktatja, hanem aktívan műveli a festészetet. Portréin kívül olyan átértelmezett, nem hiperrealista csendéleteket hoz létre, amelyek a mindenkori lelkiállapotát tükrözik, illetve azokat a témákat ragadja meg, amelyek behatóbban foglalkoztatják. A művésznő  országszerte bemutatott, több sikeres tárlatot tudhat magáénak.
A kameránk elé állt alkotókon kívül Grudl-Turi Gábor és Kantó Zsuzsanna művei is láthatók a csornai művelődési központban.
Beküldés dátuma: 2010. 12. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés