Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Csornai segítség az ukrajnai menekülteknek

Gyorsan elterjedt a híre Csornán, hogy egy kisgyermekes család érkezett a háború sújtotta Ukrajnából, és a csornai összefogásnak köszönhetően az a rengeteg adomány is eljutott a határ menti településekre, amit a helyi lakosság, valamint az intézmények, szervezetek gyűjtöttek össze.

2022 februárjának végén érkezett Csornára az a kárpátaljai menekült család, melynek a város azonnal a segítségére sietett. A városvezetéssel történő egyeztetés után a Csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ felvette a kapcsolatot a családdal és gondoskodott a négy hónapos kisgyermek ellátásáról, mert tápszerre, pelenkára, egyéb higiéniai eszközökre volt szükség.
– Nagyon sok felajánlást kaptunk. Megkerestek minket a védőnők és a város polgárai, akik arról érdeklődtek, hogy milyen segítségre van szüksége a családnak. Intézményünk adományokat gyűjtött a menekülteknek: tartós élelmiszert, babaápolási termékeket – mondta Némethné Élő Zsuzsanna. A többi felajánlást, egyéb ruházati terméket a Csornai Jézus Szíve Karitász Csoportnak, illetve Fidelitas csornai szervezetének adták át, hogy amire nincs szükség helyben, továbbíthassák a rászorulóknak.
A családsegítő szolgálat megbízásos munkaviszony keretében ajánlott állást a család férfi tagjának, ezenkívül minden segítséget megadtak az okmányirodai ügyintézéshez, továbbá a védőnői és az orvosi ellátás igénybevételéhez.
Amennyiben még több menekült érkezne a a településre, a városvezetéssel közösen gondoskodnának róluk, illetve a későbbiekben is számítanának a lakosság támogatására – mondta a Csornai Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetője.

 

 

A menekültek megsegítésére indult hazai összefogást Csornán is azonnal érezni lehetett. Kiss Rita arról beszélt, hogy a Csornai Jézus Szíve Karitász Csoport is csatlakozott a Katolikus Karitasz Győri Központjának felhívásához. Elsősorban bébiételt, tartós élelmiszert, édességet, takarót, plédet, matracot gyűjtöttek. Az adományokat a Jézus Szíve templomban és a plébánián fogadták, az önkormányzat pedig a pártok házában adott át egy termet erre a célra.
Az adományozók közt nagyon sok magánszemély, intézmény, és cég volt. Csornáról és környékéről érkeztek a felajánlások. A gyűjtés során egy tonna árucikk érkezett a babaápolási termékektől és a pelenkától kezdve a tisztálkodási szereken, valamint gyermekruhákon át a takarókig, plédekig.
Az adományok egy része Csornán maradt, mert az esetleg később érkező menekültek megsegítésére szeretnék felhasználni – tájékoztatta a Rábaközi Televíziót a három éve alakult Csornai Jézus Szíve Karitász Csoport vezetője.

A premontreiek közössége a háború hírére elhatározta, hogy minél célzottabban szeretnék eljuttatni adományaikat a nehéz helyzetbe került embereknek.
Fazakas Zoltán Márton apát teológiai évfolyamtársa volt az a kárpátaljai származású Szocska Ábel görögkatolikus szerzetes, aki később a Nyíregyházi egyházmegye megyéspüspöke lett. A csornai premontrei szerzetesek az apostoli kormányzó segítségével juttatták el a határhoz az adományokat. Az egész premontrei közösség megmozdult a felhívásra, ezért nemcsak helyből, hanem a szombathelyi, a keszthelyi és a rezi iskolából is érkeztek felajánlások. A csornaiak mellett a környező kisebb települések is bekapcsolódtak a széles összefogásba. Petes Károly helyi vállalkozó szállította el a teherautónyi adományt és a több mint háromnegyed millió forintnyi támogatást a célállomásra.
– Az első szó legyen a hála azért, hogy ilyen nagy szívvel, ennyi mindent adtak a csornaiak – fogalmazott Boldvai Márton Bertalan. A perjel kiemelte az édesanyákkal menekülő kisgyermekeket, akik talán a legnagyobb félelemben érkeztek Magyarország területére, ezért számukra kedves ajándékokat, édességet gyűjtöttek, hogy oldják bennük a feszültséget és érezzék, hogy szeretettel fogadják őket.
A gyűjtésnek nincs vége, mert a világ valamennyi premontrei közössége bekapcsolódik az adományozási folyamatba. Legutóbb az amerikai rendtársak jelezték, hogy a csornai szerzetesek közreműködésével szeretnék eljuttatni adományaikat a magyar–ukrán határhoz. Egy Brüsszel külvárosában lévő apátságból kisteherautónyi gyógyszerrel segítették az elesett embereket, mert úgy értesültek, hogy arra van szükség.
A Csornai Premontrei Apátság idén is fogadja a nagyböjti tartós élelmiszer adományokat, amit a környékbeli rászorulóknak szeretnének továbbítani, ezzel párhuzamosan pedig folytatódik a gyűjtés a háború elől menekülők megsegítésére.
A csornai premontrei szerzetesek már jelezték az állami szerveknek, hogy az apátság egy részét az esetlegesen érkező újabb menekültek rendelkezésére kívánják bocsátani. Az adománycsomagok helyi szétosztásában számítanak a Csornai Jézus Szíve Karitász Csoport munkájára.

Beküldés dátuma: 2022. 03. 30.

További hírek

Hirdetés