Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Csornán városüzemeltető cégben gondolkodnak

A Fidesz-KDNP ötletéből született meg az a javaslat, hogy ki kellene egészíteni a Vilmos Park Egészségturisztikai Kft.tevékenységi körét, s a témát a legutóbbi rendes  ülésen tárgyalták is a képviselők – közölte Háncs Károly. Mivel a Vilmos parkban nyoma sincs a jóval korábbi önkormányzati ciklusban, milliárdos beruházásból eltervezett gyógy- és idegenforgalmi centrumból, a kft. “alvó helyzetbe”került.  Ha már egyszer elvileg létezik a kft., miért ne tölthetne be az hasznos funkciót? A város már akkor is nyerne rajta, ha az ide szervezett tevékenységek révén vissza lehetne igényelni az áfát. Más önkormányzatok már jóideje sikeresen alkalmazzák ezt (lásd a kapuvári Kapukom Kft.-t). – Ezek után a jegyző és a beruházási osztályvezető nagyon komoly témajavaslatot tett le a képviselő-testület asztalára, amit egyhangúlag elfogadtunk – mondta a kereszténydemokrata képviselő. Milyen feladatokat szánnának a “kiüresedett”cégnek? Parkoló- és piacüzemeltetést, közhasznú munkások foglalkoztatását, karbantartási feladatokat,  városi üdülő üzemeltetését, parkfenntartást, rendezvényszervezést, de az égisze alatt működhetne a közterület-felügyelet, valamint alkalmas lehet önálló vállalkozási tevékenység elindítása. Háncs Károly az utóbbiban nagy lehetőséget lát, épp ezért meg kell keresni azt a személyt, aki képes gazdaságos irányba elmozdítani a céget.
Ugyancsak a Fidesz-KDNP javaslatára került be a csornai önkormányzat 2012-es munkatervébe, hogy számoljanak be munkájukról a városban működő, nagyobb létszámú alkalmazottat foglalkoztató munkaadók. Elsőként a GYSEV két szakembere adott tájékoztatót. – Csornán a legnagyobb probléma – mind az itt élők, mind a városon átutatók részéről – a sorompókezelés. A szakemberek számítása szerint napi  majdnem hatóra időtartamban a sorompó leeresztett állapotban van, és még ehhez jön hozzá a teherszerelvények vonatonként 4 perces zárási ideje – foglalta össze az ülésen elhangzottakat dr. Bónáné dr. Németh Katalin. A GYSEV beszámolójában többek között elhangzott, hogy a csornai állomás bővítését, valamint a vonal korszerűsítését tervezik.

Tavaly májusban jelentkezett a csornai önkormányzatnál az a cég, amely felajánlotta, hogy hat darab szélerőművet telepítene a város környékére. Háncs Károly szerint a tárgyalások azért húzódtak el ilyen hosszú ideig, mert az önkormányzat közérdekű hozzájárulást kért a beruházótól, vagyis azt szerette volna, ha az iparűzési adón felül is honorálja  a vállalkozó a lehetőséget. A csornaiak alaposan utánajártak annak, hogy más, hasonló cipőben járó településeken hogyan rendezték ezt a problémát. A céggel végül megegyeztek, így miután üzembe helyezik a berendezéseket – egy év ún. üzleti idő letelte után –,  szélkerekenként meghatározott összeget fizetnek a városnak. Csorna érdeke innentől kezdve megkívánja, hogy a vállalkozónak minél előbb beinduljon a termelés.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés