Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Diákolimpiára készülnek a Spartacus karatésai

A KKE-Spartacusnál edző fiataloknak hosszútávú céljaik vannak, és életformának választották a küzdősportot. Az egyesületnél megközelítőleg negyvenen karatéznak, ezenkívül többen kölyöktornára járnak. 2022 elején megkezdődött az alapozómunka, és körvonalazódnak a versenyek időpontjai. Idén a diákolimpia is kiírásra került, ahova a tavaszi kétfordulós döntősorozat után jutnak majd be a gyerekek.

A KKE-Spartacusnak 2021-ben a koronavírus miatt sok rendezvénye elmaradt, így a diákolimpián sem vehettek részt a fiatalok. Tavasszal egyetlen országos versenyt tartottak a karatésoknak. Molnár Imre szerint a Nyíradony-kupán a tőlük elvárható módon küzdöttek a Spartacus sportolói. Magyar Zoltán a teljesítménye alapján ismét bekerült a magyar válogatottba, de a többiek is nagyon szépen szerepeltek az országos Shinkyokushin karate bajnokságon. Kozma Bálint, Orbán Balázs és Kozma Maja a legjobbak között végzett, a többiek pedig szintén érmes helyezést értek el.

A vírushelyzet ellenére sem lazítottak a nyár folyamán, mert ugyanúgy megtartották az edzéseket a gyerekeknek.
A Spartacus elnöke hozzátette: időközben újabb generáció érett meg arra, hogy elinduljon a nemzetközi színtéren. Jerkó Dominik, Szalai Benedek, Kiss-Leizer Luca, Kozma Maja és Kozma Rebeka az őszi válogatóversenyen olyan jól teljesítettek, hogy bejutottak a Romániában megrendezésre kerülő utánpótlás Európa-bajnokságra. Szalai Benedek aranyérmet szerzett, a juniorok közt versenyző Dominik pedig bronzérmes lett, a lányok közül Luca és Regeka szintén bronzérmet kapott, Maja pedig a legjobb nyolc között zárta a bajnokságot.
A legkisebbek Répcelakon vettek részt az utánpótlás versenyen. Bárkovics Áron és Gráczia Rozina a 9-10 éves korosztályból indult el a megmérettetésen. Ők először versenyeztek, ahhoz képest mégis jó eredményt értek el: Rozina ezüstérmet nyert, Áron pedig a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Rutinosabb versenyzőnek számít már Kozma Bendegúz (1. hely,) Kozma Bálint (1. hely), illetve Jerkó Jázmin (3. hely.)
A tavalyi évet közös ünnepléssel zárták, melyre meghívták a korábbi EB-bajnokokat is. Megköszönték Németh Gábornak, hogy húsz esztendeje foglalkozik a fiatalokkal, akik közül talán már a negyedik-ötödik generáció készülhet a nemzetközi versenyekre.

Edzéseiket a kapuvári Berg Gusztáv Szakképző Iskolában tartják, ahol megfelelő körülmények közt gyakorolhatnak. Tavaly a vírushelyzet miatt nem tudták maximálisan kihasználni a termet, hiszen maga az iskola is bezárt. Az edzéseken jelen vannak a legkisebbek is, hogy mindig ott legyen előttük az élő, pozitív példa, ezért a kisebb helyiségekben nem férnének el – jegyezte meg Molnár Imre.
KKE-Spartacus Karate tehetséges sportolóit a tanítványok, a szülők és az edzők egyaránt támogatják éveken át, így ők elérik a kitűzött célokat. Bekerülnek a válogatottba és ha végzik tovább a munkát, esélyesek a nemzetközi éremszerzésre.

Pappné Kovács Edit kétéves kortól javasolja a kölyöktornát. A gyerekekkel két csoportban foglalkoznak. A kisebbeknek félórás, a nagyobbaknak pedig egy órán át tartanak az edzések. Az életkor szerinti besorolást rugalmasan alkalmazzák, mert előfordulhat, hogy az ügyesebbek előbb átkerülnek a másik csapathoz. Az edző általános mozgásfejleszést ígér azoknak, akik szeretnének csatlakozni a munkájukhoz. Elsődleges cél, hogy megszerettessék a mozgást a gyerekekkel, ezért nem sportágspecifikus foglalkozásokat tartanak.
Változatos eszközöket biztosítanak a futáshoz, mászáshoz, kúszáshoz és szökdeléshez, hogy ne váljon monotonná az egyébként általánosan elterjed, megszokott mozgásforma sem.
Mit lehet észrevenni a kölyöktornára járó gyerekeken? A szakember elmondta, hogy fejlődik a kicsik mozgáskoordinációja, ügyesebbek lesznek, nő az állóképességük. Észrevették, hogy könnyebben helytállnak az iskolában is mert jobban tudnak koncentrálni a feladatokra. Fontos szempont, hogy a rendszeres, csapatban végzett mozgás pozitív hatással van a diákok önbizalmára. A foglalkozásokat szerdai napokon tartják: délután öttől fél hatig a kisebbeknek, fél hattól fél hétig pedig a nagyobbak következnek. A vírushelyzet miatt közös terembe kerültek a karatésokkal, ami további ösztönzést adhat a nebulóknak, hiszen ott van előttük a fejlődési lehetőség.

Beküldés dátuma: 2022. 01. 24.

További hírek

Hirdetés