Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Dicsőséges magyar tábornokokra emlékeztek Beledben

Az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a beledi tornacsarnokban. Az ünnepi műsorban közreműködtek a helyi általános iskola hatodikas tanulói.

Dicséret illeti a beledi általános iskola hatodikasait, akik annak ellenére, hogy először szerepeltek az intézmény ünnepségén, nagyon szép műsort adtak elő társaiknak. – Mivel hatodik osztályosokról van szó, ők még ezt nem tanulták történelemből, ezért próbáltunk nekik kicsi segítséget nyújtani azzal, hogy beszéltünk magáról az eseményről, megmagyaráztuk az összefüggéseket. A kezükbe adott szöveget elkezdték tanulni, de azt gondolom, hogy minden sikerült. Próbáról próbára érezték a megemlékezés súlyát és komolyságát. Kaptak egy képet az eseményekről, azok előzményeiről, a vértanúkat pedig név szerint említettük – fogalmazott Török Jeanette. A pedagógus elmondta, hogy idén a figyelem folyamatos fenntartása érdekében rövidebb műsort terveztek, hogy a többi gyerek számára is hatásos legyen az előadás. A koreográfia kitalálásában a két hatodikas osztályfőnök segítségére volt Kőszegi-Németh József. A próbák során mindig az adott helyzethez igazították a gyerekek mozgását, ami a mostani megemlékezésen elég jól sikerült. A tanulók fegyelmezetten gyakoroltak, és a befektetett munka a végeredményen is megmutatkozott. 

Csizmazia Botond négyes csoportban, három fiúval állt ki szavalni. A tizenhárom aradi vértanú emlékére ugyanannyi iskolás mondott el egy-egy verset. Botond véleménye szerint az aradi hősök sokat tettek a magyar szabadságért, életüket áldozták a hazáért. A tábornokok dicsőséget hoztak a hazának, és ha csak egy is élne közülük, észjárásával és tapasztalataival magasabb szintre emelné a magyar honvédséget – vélte a fiú.
Nyitrai Zsófiának az összekötő szöveg jutott, a tábornokok kivégzését részletesen is elmondta. A hatodikas szerint azért kaptak akkora tapsot, mert a közönség élvezte az előadást. – Be kell vallanom, én azért izgultam az elején, de szerintem jól megcsináltuk a műsort és ügyesek voltunk. Zsófia jól ismeri a császár ellen fellázadó aradi vértanúk történetét, akik tisztességes katonaként álltak helyt a hazáért.
Soós Virág szintén a hírközlő szerepét vállalta el, ezért az 1849-es eseményeket ismertette. Virág arról beszélt, ha nem lázadnak fel a magyarok, akkor az iskolaigazgató is németül köszöntené minden alkalommal a megjelenteket. A diáklány megköszönte a felkészítő tanároknak és az iskola vezetőjének a támogatását. A gyakorlás során több idegen kiejtésű szóval is találkoztak, amelyhez elkelt a segítség.

Beküldés dátuma: 2018. 10. 10.

Kapcsolódó hírek

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play