Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Dicsőséges magyar tábornokokra emlékeztek Beledben

Az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a beledi tornacsarnokban. Az ünnepi műsorban közreműködtek a helyi általános iskola hatodikas tanulói.

Dicséret illeti a beledi általános iskola hatodikasait, akik annak ellenére, hogy először szerepeltek az intézmény ünnepségén, nagyon szép műsort adtak elő társaiknak. – Mivel hatodik osztályosokról van szó, ők még ezt nem tanulták történelemből, ezért próbáltunk nekik kicsi segítséget nyújtani azzal, hogy beszéltünk magáról az eseményről, megmagyaráztuk az összefüggéseket. A kezükbe adott szöveget elkezdték tanulni, de azt gondolom, hogy minden sikerült. Próbáról próbára érezték a megemlékezés súlyát és komolyságát. Kaptak egy képet az eseményekről, azok előzményeiről, a vértanúkat pedig név szerint említettük – fogalmazott Török Jeanette. A pedagógus elmondta, hogy idén a figyelem folyamatos fenntartása érdekében rövidebb műsort terveztek, hogy a többi gyerek számára is hatásos legyen az előadás. A koreográfia kitalálásában a két hatodikas osztályfőnök segítségére volt Kőszegi-Németh József. A próbák során mindig az adott helyzethez igazították a gyerekek mozgását, ami a mostani megemlékezésen elég jól sikerült. A tanulók fegyelmezetten gyakoroltak, és a befektetett munka a végeredményen is megmutatkozott. 

Csizmazia Botond négyes csoportban, három fiúval állt ki szavalni. A tizenhárom aradi vértanú emlékére ugyanannyi iskolás mondott el egy-egy verset. Botond véleménye szerint az aradi hősök sokat tettek a magyar szabadságért, életüket áldozták a hazáért. A tábornokok dicsőséget hoztak a hazának, és ha csak egy is élne közülük, észjárásával és tapasztalataival magasabb szintre emelné a magyar honvédséget – vélte a fiú.
Nyitrai Zsófiának az összekötő szöveg jutott, a tábornokok kivégzését részletesen is elmondta. A hatodikas szerint azért kaptak akkora tapsot, mert a közönség élvezte az előadást. – Be kell vallanom, én azért izgultam az elején, de szerintem jól megcsináltuk a műsort és ügyesek voltunk. Zsófia jól ismeri a császár ellen fellázadó aradi vértanúk történetét, akik tisztességes katonaként álltak helyt a hazáért.
Soós Virág szintén a hírközlő szerepét vállalta el, ezért az 1849-es eseményeket ismertette. Virág arról beszélt, ha nem lázadnak fel a magyarok, akkor az iskolaigazgató is németül köszöntené minden alkalommal a megjelenteket. A diáklány megköszönte a felkészítő tanároknak és az iskola vezetőjének a támogatását. A gyakorlás során több idegen kiejtésű szóval is találkoztak, amelyhez elkelt a segítség.

Beküldés dátuma: 2018. 10. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek