Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Dr. Áder János köztársasági elnök kitüntetése Csornán

Dr. Áder János földijeivel fogott kezet, amikor megérkezett az ünnepség helyszínére, és sokukat rég nem látott ismerősként üdvözölte. A város kitett magáért, mert igazán színvonalas műsorral fejezte ki tiszteletét a korát meghazudtolóan gazdag életutat bejárt köztársasági elnöknek, akire Csorna minden lakója méltán  lehet büszke.

– Meggyőződésem, az Ön személyében olyan ember ülhetett a köztársasági elnöki székbe, aki példaként szolgálhat arra, hogy hit, szorgalom és kitartás révén egy vidéki városból is az ország első embere lehet valaki – fogalmazott dr. Turi György polgármester köszöntőjében. Csorna város képviselő-testülete javaslatomra egyhangúan döntött arról, hogy Áder Jánost díszpolgári címmel tüntessük ki – tette hozzá a település vezetője.

Az államfő hozta Csornán megszokott „formáját”, és rögtön rábaköziesen reagált az elhangzott beszédre, ami olyan helyzetben fordulhat elő, ha egy húron pendülő, és sok közös emléket őrző emberek kerülnek baráti közelségbe. Dr. Áder János nem kis derültséget kiváltó első mondatának üzenetét mindenki azonnal értette, s hogy ez mi volt, a kívülállók úgyis nehezen értenék, ezért egyszerűen vonuljon be kedves emlékként Csorna történetébe. Mindez jól példázza, hogy a Magyar Köztársaság elnöke magas tisztsége ellenére sem távolodott el gyökereitől.

Áder János hallgatóságát arra emlékeztette, hogy nemrég az Út a Békéhez Díjat vehette át New Yorkban. Korábban nem volt az efajta elismerésekhez hozzászokva, most pedig egy héten belül a másodikat kapta. Neki ez nem is azért volt rendkívül felemelő, mert rajta keresztül Magyarországot érte a rangos megtiszteltetés, és került hazánk Lech Walesaval, egykori lengyel államfővel és Kofi Annan volt ENSZ főtitkárral  azonos megítélés alá. A köztársasági elnöknek szülővárosától kapott díszpolgári címe szintén nagy tisztességet és felelősséget jelent, mert olyan csornaiak nyomába léphet, akik kórházalapítóként, egykori településvezetőként, tanárként, költőként vagy sportolóként érdemelték ki a helyeik figyelmét.
– Köszönöm a város képviselő-testületének és Csorna minden polgárának, hogy megtiszteltek bizalmukkal. Köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttek, és együtt ünnepelhetünk. De köszönettel tartozom minden rábaközi embernek – tanáraimnak, barátaimnak, szomszédaimnak –, akik megtanítottak valamire. Hadd köszönjem meg szüleimnek – akik sajnos ma nem lehetnek velünk –, hogy sok-sok áldozat és erőfeszítés révén biztosították, hogy idáig eljussak. Áder János a fiatalabb nemzedéknek azt üzente, hogy a sikert és a boldogságot bárki megtalálhatja, csak egyetlen dolgot ildomos ehhez fejben  tartania: a saját képességei szerint kell a legjobbat nyújtania, és akkor kiváló kőműves, ács, villanyszerelő vagy szorgalmas földműves, remek tanár, fantasztikus orvos és mérnök lehet belőle.  Csupa-csupa díszpolgára lesz a díj átadása nélkül is városunknak.  A „Miért vagyunk a világon?” kérdésre ezek után meg lehet adni a legtermészetesebb választ: hogy valahol otthon legyünk benne.


Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke csornai látogatása alkalmával csak a Rábaközi Televíziónak adott
interjút:

– A Rábaközi Televízió segítségével szeretném ismét megköszönni a képviselő-testületnek és Csorna város minden polgárának a díszpolgári címet, és azt a sok-sok gratulációt, amit megválasztásom után kaptam. Igyekeztem ezekre külön-külön válaszolni, de ha netán valakinél elmulasztottam volna, most itt hadd kérjek ezért elnézést. Ha egy mondatban kell összefoglalnom arra a választ, hogy mi történt a köztársasági elnöki megválasztásom óta, akkor azt válaszolom: sokkal több lett a protokoll. Az alkotmány olyan kötelezettségeket ró a mindenkori köztársasági elnökre, ami ezzel jár. Mondok néhányat: nagykövetek fogadása, megbízólevelének átadása illetve átvétele, egyetemi tanári, tábornoki kinevezések, a hazánkba látogató államfők, miniszterlenökök és házelnökök fogadása, nemzetközi rendezvényeken, fórumokon való részvétel, ünnepi beszédek megtartása. Minden egyes alkalom felkészülést igényel, és időnként az ember maga írja a beszédeit. Kevesebb szakmai kérdéssel kell foglalkoznom, mint európai parlamenti képviselőként, sokkal inkább általános politikai kérdésekkel, az ország külföldi-belföldi megjelenítésével. A mindenkori köztársasági elnök jogosítványait az alkotmány egyértelműen meghatározza, s amióta járom a világot, megpróbálom a magyar érdekeket és értékeket képviselni.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés