Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Dr. Krekó Imre fotókiállítása Csornán

A hobbi és a hivatás végigkíséri az embert egy életen át, melyhez a családi háttér adja a stabil alapokat. A csornai származású dr. Krekó Imrének mindhárom megadatott. A kerek történet a tévénézők szeme előtt bontakozott ki, de a „Fények – asszociációk” című fotókiállításra ellátogatók élőben is megtekinthették az alkotó munkáit.


A Krekó név sok csornai, illetve környékbeli emlékezetében ismerősen cseng, különösen az egészségügyre gondolva. Néhai dr. Krekó Imre szülész-nőgyógyász 1963-tól a Csornai Margit Kórház igazgatója volt, 1968-tól pedig osztályvezető főorvosként látta el feladatait.
Egyetemista korában került Csornára, s gyakorlati ideje alatt ismerkedett meg a kórházban dolgozó leendő feleségével.
Gyermekük, a Győrben élő és dolgozó dr. Krekó Imre sokat köszönhet a sportnak: kötelességtudatot, céltudatosságot, kiváló társaságot. Eleinte nem sejthette, hogy az életébe fokozatosan beépülő adottságokra, mint az önállóságra és a kitartásra, sokkal nagyobb szüksége lesz, ugyanis 1974-ben elvesztette édesapját.
A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvosa eleinte más pályát akart választani, de a sors mégis úgy hozta, hogy édesapja nyomdokaira lépett. Gyermek– és ifjúkora Csornához kötik, így első igazi közösségi élményeit a helyi óvodában élte át, de jól emlékszik az akkori „fiú” iskolára (későbbi Bodnár és Széchenyi iskola) is. Elsős osztályfőnöke Pődör Pálné, Gizi néni volt, akire azóta is szívesen gondol vissza, másodikas korában pedig Laky Árpádné osztályába került. Középfokú tanulmányait a győri Révai Miklós Gimnázium biológia szakán végezte. Testnevelő tanára látva adottságait, hamar felismerte tehetségét, s ráadásul csornai lévén, Babos Géza tornatanár edzéseire járt. A révais diák sporttársait barátnak tekintette: Az országos bajnokságot megnyerő csornai gátfutó csapat tagjai közt Pődör Pál, Király László, Papp Imre, Pandur Ferenc nevét említette.

Krekó Imre kiváló gátfutó, országos középiskolai bajnok lévén az akkoriban a szocialista országok ifjúsági olimpiáján
ak mondott Ifjúsági Barátság Viadalon hazánkat képviselte. A tizenéves a sport és az abból származó előnyök révén némileg könnyebben átvészelte az édesapja halála utáni nehéz időszakot. Az orvostudományi egyetemre másodjára jutott be, de előtte Győrben sportállást ajánlottak neki, amit viszont épp hogy megkezdett volna, már be is hívták katonának. Az előfelvételiző Csornán beteghordóként tevékenykedett egy éven át. 1984-ben elvégezte az egyetemet, majd 1988-ban szülészeti-nőgyógyászati szakvizsgát tett, s azóta a megyei kórház orvosa. Feleségével, Laboda Éva gyógyszerésszel egyetemi évei alatt ismerkedett meg. A Győrben élő házaspárnak két fia született, Máté és Marcell.
Dr. Krekó Imrét kézügyessége sosem hagyta cserben, hiszen mindig kiválóan rajzolt, de még a népi fafaragásban is jeleskedett. 2003 óta foglalkozik intenzívebben a fotózással, mely eleinte a kikapcsolódást szolgálta számára. Azóta az analógot felváltotta a digitális technika, melynek lehetőségeit a csornai könyvtárban kiállító fotós is felhasználja, ezért szinte festményre emlékeztető átiratot kap a képeit nézegető tárlatlátogató.
Az egyedi, színeiben, formáiban szokatlan, elvont természeti témáiról szóló, „Fények – asszociációk” című kiállítás anyagát Kálmán Gyula ajánlotta a látogatók figyelmébe. A fényképezőgép állandó készenlétben van nála, s megszállottként csap le a számára érdekes látványra.

 

 

Beküldés dátuma: 2015. 03. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés