Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Dr. Pődör István címzetes főorvosi elismerése

Dr. Pődör István szerint észszerű időbeosztással, jó munkaszervezéssel, támogató asszisztenssel megoldható az egymás mellett párhuzamosan működő két praxis ellátása. Csorna és Farád háziorvosa nemrég megkapta a címzetes főorvosi kinevezést, mely alkalomból interjút adott a Rábaközi Televíziónak.

Dr. Pődör István érettségi után megpróbálkozott a felvételivel, s mivel nem sikerült rögtön bejutnia az orvosira, a Csornai Margit Kórházban mélyítette el gyakorlati ismereteit. A csornai származású 72 éves orvos 1976-ban végezte el a Budapesti Orvostudományi Egyetem általános orvostudományi karát. Közvetlenül ezután a csornai sebészeti osztályra került, ahol 16 éven át dolgozott.
1990-ben foglalta el az egyik megüresedett körzeti orvosi praxist és az 1992-es privatizációt követően sem bánta meg, hogy irányt váltott. Számára sokkal nyugodtabb, stabilabb állás, mint a kórházi gyógyító munka. A manuális szakma fizikailag is megterhelőbb volt, mert előfordult, hogy hat-nyolc órát kellett a műtőasztal mellett állnia. Úgy gondolja, ha több kolléga dolgozik egymás mellett, óhatatlanul kialakulnak a konfliktushelyzetek, de mióta kizárólag a maga ura, az ilyen jellegű összezördülésektől is mentesülhet.

Dr. Pődör István felesége három éve bekövetkezett sajnálatos halála óta két körzetet visz egyedül: a csornai közel 1700 nagykorú személyt jelent, a vegyes farádi körzethez pedig 1200-1300 gyermek és felnőtt páciens tartozik.
A koronavírus-járvány óta ráadásul megsokszorozódtak az orvosok adminisztrációs terhei, ezért a rendelési időt is meg kellett változtatni. A betegekkel való személyes találkozókat felváltották a telefonos egyeztetések. Néhány esetben elkerülhetetlen a közvetlen kontaktus, de ilyenkor is csak előre leegyeztetett időpontban kerülhetett sor a vizsgálatra.
Tovább nehezítette az ellátást, hogy Csorna egyik háziorvosa belehalt a COVID-szövődményeibe, másik kollégájánál pedig kimutatták a fertőzést. Kijelöltek ugyan egy vidéki helyettest, de három héten át jóformán egyedül állta a sarat itt helyben.
A háziorvos a zökkenőmentes rendelés lebonyolításához igénybe vette a közösségi oldalak által nyújtott tájékoztatási lehetőséget. A lakosság nagy része pozitívan fogadta a kezdeményezést és alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Ettől függetlenül azért akadt olyan páciens, aki nem volt hajlandó alkalmazkodni a szokatlan helyzethez és időpont egyeztetés nélkül jelent meg a rendelésen.
Dr. Pődör István egyébként mindenkinek javasolja a koronavírus elleni védőoltást. A kételkedőknek viszont azt üzeni, hogy akkor követnek el hibát, ha figyelik a tudományos alapokat nélkülöző információkat. Aki elutasítja a vakcinát, nemcsak önmagát, hanem a környezetét is veszélyezteti. Az orvos szerint mindegy, hogy melyik oltóanyagról van szó, mert ha az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi, biztos, hogy hatásos és minimálisak a mellékhatások. A Győrben beoltott háziorvos nem észlelt említésre méltó utóhatást.

A címzetes főorvosi rang nagy változást nem hozott magával, inkább az elmúlt évtizedek egyfajta elismerése – állapította meg dr. Pődör István. – Személyesen nekem annyit jelent, hogy 45 éves orvoslás után ez az első olyan alkalom, amikor egyáltalán eszébe jutott valakinek és reagált: ez az ember itt dolgozik ennyi ideje. Az 1966 szeptembere óta munkaviszonyban álló főorvos addig szeretne dolgozni, amíg elbír a feladattal. – Remélem, még sokáig – tette hozzá mosolyogva.

Beküldés dátuma: 2021. 01. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés