Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Egy nap az egészségért Beledben

Az idei beledi egészségnapon sok új arccal találkoztak a szervezők, ezért elégedetten zárták a szokásos őszi programot. A résztvevők többsége – szűrési eredményeit látva – megnyugodva távozhatott a helyszínről, de előtte jót beszélgettek az ismerősökkel.

„Egy nap az egészségért” címmel tizenkilencedik alkalommal szerveztek ingyenes szűréseket és előadásokat Beledben. Idén márciusban már volt egy hasonló kezdeményezés a településen, de azt a Kapuvár-Beled Kistérség Egészségfejlesztési Irodával közösen szervezték meg pályázati forrásból. Mivel közel két évtizedes múltra tekint vissza a program, az őszi egészségnapot mindenképpen betervezték az idei esztendőre is.
A vérnyomás-, a koleszterin- és a vércukorszint mérés a gyakoribb szűrővizsgálatok közé tartozik. Az ujjbegyből nyert vérminta alapján végzett prosztataszűrésre legközelebb csak Kapuváron van lehetőség, ezért jól tette, aki kihasználta az adandó alkalmat. Az allergia és légzésfunkciós ellenőrzés néhány éve elmaradt, ezért a mostani egészségnapon dr. Breining Ildikó és munkatársa kb. negyven személyt megvizsgáltak.
Pallag Jánosné szerint az októberi rendezvényen látszólag kevesebben jelentek meg, mint a korábbi években, de ha a tavaszi szűrést is figyelembe veszik, akkor biztatóak a számadatok. A művelődésszervező megjegyezte: Egyre jellemzőbb tendencia, hogy több generációs családok érkeztek a szűrésekre. Sokan nemcsak beszaladtak és már álltak is tovább, hanem szívesen elbeszélgettek egymással és megkóstolták az ajánlott ételeket. Igazi klubhangulat uralkodott a beledi művelődési házban. A szervezők a jövőre megrendezésre kerülő huszadik jubileumi egészségnapon még több meglepetéssel várják az érdeklődőket.

A kineziológus az emberek testi-lelki egészségének megőrzésével foglalkozik. Kovács Editet minden évben meghívják a beledi egészségnapra. A természetgyógyász elmondta: A láb, illetve a talp testünk, szerveink leképezése. A szakember a reflexzóna pontok érintésével meg tudja állapítani, hogy milyen betegséggel küzd a páciens, illetve mire számíthat a közeljövőben. Az ép testben ép lélek gondolatmenetet követve a mentális állapotunkkal is foglalkozni kell. A fel nem oldott stressz, az elodázott probléma számtalan tünetet eredményezhet a szervezetben. Megoldást jelenthet a kineziológiai vagy talpreflexológiai kezelés. Kovács Edit szerint manapság egyre inkább visszatérünk a természetes gyógymódokhoz, magához a természethez, hisz annak részei vagyunk.

A lakosság egyharmada szenved valamilyen allergia miatt, és egyre gyakoribb a dohányzással összefüggésbe hozható krónikus gyulladásos légúti betegség. – Utóbbi együtt jár a légzőrendszer beszűkülésével – mondta dr. Breining Ildikó. A kapuvári tüdőgyógyász hozzátette: Alattomos betegség, mert többnyire csak akkor kerül felfedezésre, amikor már komoly tüdőkárosodás tapasztalható. Leginkább légzésfunkciós vizsgálattal lehet felismerni. Ezért is fontos, hogy az emberek éljenek az egészségnapon kínált szűrővizsgálatokkal.

Beküldés dátuma: 2015. 11. 03.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play