Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Egyetlen rossz gyerekkel sem találkozott pályafutása során

Pölöskei Sándor az ’50-es években nagyon csábító ajánlatot kapott, de abban a tudatban, hogy talán sosem térhet vissza hazájába, nem bírta elhagyni az országot.

Pölöskei Sándor hatvan évvel ezelőtt választott hivatása messze vezet az eredetileg elképzelt életpályájától. A nemrég gyémántdiplomával elismert pedagógus ugyanis pilótának készült. Döntésében meghatározóak voltak kiváló tanárai. A volt polgári iskolában (mai nevén Pátzay Pál Általános Iskola)  tanító pedagógusokra a mai napig példaképeiként gondol, de hasonlóan jó szakemberek oktattak a soproni tanítóképzőben is. Akkoriban az értelmiség nem maga határozott arról, hogy hol kamatoztatja ismereteit, hanem közölték vele tartózkodási helyét. Az 1954-ben tanítói oklevelet szerzett Pölöskei Sándor így gyakorlóéveit Vas megyében kezdte, majd néhány év kihagyás után levelező tagozaton folytatta tanulmányait Pécsett. Az iskolai sportéletben aktív szerepet vállaló pedagógus a megye határain kívül is nagy ismertségre tett szert. Az 1956-os forradalom Luxemburgba tervezett útját meghiúsította, s mire a szervezőkkel újból felvette a kapcsolatot, úgy döntött, inkább lemond a külföldi edzői feladatokról. Pölöskei Sándor a csillebérci úttörőtáborban működő vezetőképzés élére került. Ezt a beosztását rövid időn belül felmondta.
 Kapuváron 1958 őszén kezdett tanítani. Mi tartotta 36 éven keresztül ezen a pályán? A nyugalmazott pedagógus szerint akkoriban csodálatos „gyerekanyaggal” foglalkoztak a tanárok Kapuváron. Szorgalom és tisztelettudás jellemezte a nebulókat, akikre mindig lehetett számítani. A fiatalok a kétkezi munkától sem riadtak vissza. 1967-ben kinevezték igazgatónak, azonban hat év után lemondott a vezetői feladatokról. Ezt követően  megyei testnevelési szakfelügyelői állást ajánlottak neki, majd három esztendő után ismét elfoglalta az igazgatói széket. A hazafias nevelés a polgári iskola velejárója volt, szintúgy a munka megszerettetése. Az egykori pedagógus szerint munkatársaival elérték céljaikat. A gyerekek egyik alkalommal iskolaújsággal lepték meg születésnapjára. Az egyik cikk írója azt tudakolta tőle, hogy hány rossz gyerekkel találkozott pályafutása során. Pölöskei Sándor így válaszolt: egyetlen eggyel sem, vagy ha úgy is volt, ügyesen titkolta. A gyémántdiplomával elismert pedagógus, aki több jeles könyv szerzője,  a kijelentésben foglaltakat alapelvnek tekinti. Volt testnevelőként vallja: A fizikai tevékenység elengedhetetlen a szellemi frissesség fenntartásához. Így lehetséges, hogy nyolcvan évesen (szeptemberben tölti be a 81. életévét) kapál és ás a kertben, továbbá nyomdába viszi kéziratait.

Beküldés dátuma: 2014. 08. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek